Rekenmodellen
Wilt u de effecten van de gekozen duurzame warmte-oplossingen inzichtelijk maken met cijfers? U kunt uw ideeën doorberekenen met verschillende rekenmodellen. De uitkomsten kunnen uw keuzes goed onderbouwen. Dat helpt u in de communicatie met betrokkenen.
Toolkit Energietransitierekenmodellen
Welk rekenmodel kunt u wanneer inzetten? En welke expertise is daarvoor nodig? De toolkit Energietransitierekenmodellen van Netbeheer Nederland helpt u op weg. Deze toolkit bestaat uit:
- het landschap van Energietransitierekenmodellen: een overzicht waarin staat welk rekenmodel voor welke toepassing te gebruiken is. Ook laat het zien hoe de modellen zich ten opzichte van elkaar verhouden.
- een online keuzetool waarmee u bepaalt welk model voor uw situatie geschikt is
- een interactieve infographic waarin u meer informatie vindt over de afzonderlijke rekenmodellen
De toolkit is op initiatief van Netbeheer Nederland samengesteld door onderzoeksinstellingen, energieproducenten, netbeheerders, overheidsinstellingen en kennisbureaus. U vindt de toolkit op Netbeheer Nederland.
Effecten gebouw- en gebiedsmaatregelen berekenen
Met het Vesta-model van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan de overheid de effecten van wijzigingen in beleid op nationale schaal in kaart brengen. Dit kan voor de periode van 2010 tot 2050. Het model berekent:
- het energiegebruik en de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving zoals woningen, kantoren, winkels en ziekenhuizen en de glastuinbouw
- de effecten van gebouwmaatregelen en gebiedsmaatregelen voor warmtelevering zoals de vermeden CO2-uitstoot, energiegebruik, investeringskosten en de financiële opbrengsten
Informatie beschikbaar voor marktpartijen
Het Vesta-model is ook ontwikkeld in het kader van het project Multi Actor Impact Simulatie warmte en netwerken (MAIS). Voor het gebruik van het model is specialistische kennis nodig. PBL heeft een deskundigenversie ontwikkeld. Daardoor kan de uitgebreide informatie die het Vesta-model oplevert toch beschikbaar komen voor marktpartijen. Deze versie van Vesta is beschikbaar als open bron via GitHub.
Meer weten?
Vragen over NEW?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat