Hoe verdelen omgevingsfondsen de opbrengst van een windpark?

Laatst gecontroleerd op:
24 april 2025
Gepubliceerd op:
29 augustus 2018

Met windturbines kunnen we voordelig en efficiënt elektriciteit opwekken. Maar windturbines hebben ook effect op de leefomgeving. Hoe kan de omgeving meeprofiteren van zo'n windpark? Wilt u weten hoe u de opbrengsten (gedeeltelijk) kunt laten terugvloeien naar de omgeving? Lees hoe u dit regelt in een omgevingsfonds. 

Wat is een omgevingsfonds?

Een omgevingsfonds is een financiële regeling tussen (meestal) gemeenten, inwoners en/of coöperaties. Zo'n fonds regelt dat een deel van de winst uit duurzame energieprojecten naar de lokale gemeenschap gaat. De achterliggende gedachte van zo'n fonds is: wie de lasten draagt, moet ook delen in de lusten. 

Het geld dat vrijkomt uit een wind- of zonnepark ondersteunt zo allerlei maatschappelijke en duurzame projecten in de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan buurtactiviteiten een onderwijsprojecten.

Hoe verdeelt u de opbrengst?

Brancheverening NedZero (voorheen NWEA) maakte de gedragscode Acceptatie en Participatie Windenergie op Land. Hierin staat hoe u de verdeling van de opbrengsten van een windpark kunt regelen. De gedragscode gaat uit van het richtbedag van € 0,40 - € 0,50 per opgewekte MWh per gebied. Soms is een andere of hogere bijdrage aan het gebied nodig (of passender). 

De opbrengstverdeling uit een omgevingsfonds is (nog) niet vastgelegd in een wet of regeling.

Bekijk voorbeelden van omgevingsfondsen

We zien al verschillende soorten omgevingsfondsen in Nederland. Soms beheert de gemeente of de dorpsraad het fonds. En soms leidt een burgercoöperatie of groep inwoners uit omliggende dorpen het fonds. Bepaalde fondsen willen vooral in omwonenden investeren door bijvoorbeeld de energierekening te verlagen. Andere fondsen willen de opbrengsten investeren in duurzame projecten in de eigen omgeving.

Bekijk hieronder verschillende voorbeelden van omgevingsfondsen die omwonenden laten meeprofiteren van windparken in hun omgeving. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?