"Onze akoestische camera brengt waterstoflekken in beeld"

Gepubliceerd op:
1 mei 2024

Nederlandse bedrijven kunnen een grote rol spelen in de internationale ontwikkeling van groene waterstofprojecten. Zo ook het Eindhovense bedrijf Sorama, dat een speciale camera heeft ontwikkeld voor het detecteren van waterstoflekken. Branchevereniging voor technologie FME, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunen Sorama bij internationaal zakendoen.

Camera voor waterstoflekken

Sorama heeft veel kennis op het vlak van akoestische detectie. Die heeft het bedrijf nu gebruikt om waterstoflekken op te sporen. Jerry Willems, Business Development Manager bij Sorama, legt uit: "Deze lekken zijn voor het menselijk oor niet waarneembaar. Maar wij brengen deze geluiden met onze akoestische camera wel in beeld. Daardoor kunnen we zelfs het kleinste gaslekje aantonen."

Zo simpel als een selfie

In explosiegevaarlijke omgevingen, zoals bij de productie van waterstof, geeft de techniek van Sorama overduidelijk meerwaarde. Dat merkte Willems ook op de handelsmissie groene waterstof naar Spanje van begin maart. Deze missie werd georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO. "We zijn dankzij de missie nu in onderhandeling met een groot Spaans olie- en gasbedrijf over onze techniek. En we hebben tijdens die reis nieuwe waardevolle connecties opgedaan", vertelt Willems.

Drone of robot

De akoestische detectieapparatuur van Sorama is makkelijk samen te voegen met andere systemen. "We kunnen onze apparatuur eenvoudig monteren op een drone of een robot. Zo komen we met een concrete oplossing voor waterstofdetectie in gevaarlijke omgevingen."

Netwerkreceptie NL Paviljoen tijdens World Hydrogen Summit 2023

World Hydrogen Summit

Sorama is een van de bedrijven op de World Hydogen Summit (WHS), die van 13 tot en met 15 mei 2024 plaatsvindt in Ahoy. Het Nederlandse bedrijfsleven is daar aanwezig op het Nederland (NL) Paviljoen. Dit paviljoen wordt door FME gecoördineerd. 

Willems: "Op de WHS verzorgen we een middag op het NL paviljoen. Daar demonstreren we onder meer hoe deze handzame geluidscamera werkt." Ook RVO neemt deel aan het NL Paviljoen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?