"Als je de passie en ambitie hebt om te exporteren, doe het dan gewoon!"

Gepubliceerd op:
2 juni 2023

Jessica van Spaendonck wist al van kinds af aan dat ze later een eigen bedrijf wilde. Deze droom werd werkelijkheid in 2017 toen ze haar bedrijf VINADA Wines oprichtte. Een ambitieus alcoholvrij wijnmerk met sparkling wijnen uit Spanje en Frankrijk. Inmiddels worden de producten in meer dan 30 landen verkocht. In 2022 won ze het Oranje Handelsmissiefonds. Wat heeft dat haar opgeleverd? En waar staat ze nu met haar bedrijf? 

Jessica van Spaendonck vinada

Alcoholvrije wijn: geboren vanuit de wens voor een goed alternatief

VINADA Wines produceert en verkoopt 3 soorten mousserende, alcoholvrije vegan wijnen. De ambities zijn groot: VINADA moet hét alcoholvrije wijnmerk worden dat wereldwijd herkend en erkend wordt als een heerlijk, premium en kwalitatief alternatief.

Van Spaendonck: "Ik geef toe, het is begonnen uit eigenbelang. Wijn met alcohol kon ik vanwege mijn gezondheid niet altijd drinken." In 2008, tijdens haar studie bedrijfskunde, had ze al het idee voor alcoholvrije wijn. In 2015 waren er al verscheidene alcoholvrije dranken op de markt, maar nog steeds geen wijn.

"Als niemand zorgt voor een goed alternatief, dan doe ik het zelf wel.", dacht Van Spaendonck. Ze ging op zoek naar wijnboeren in Spanje en Frankrijk, die met haar dit avontuur wilden aangaan om de theoretische haalbaarheid van het product in de praktijk te testen. Van Spaendonck: "Uiteraard is dit een hele beknopte samenvatting van het gehele proces." In 2017 volgde de KVK-inschrijving.

Van Spaendonck maakt wijn voor mensen die geen alcohol kunnen, willen of mogen drinken, maar wel dezelfde beleving en smaaksensatie willen als alcoholische wijn. Ze hoopt met haar bedrijf een steentje bij te dragen aan de maatschappelijke bewustwording rondom alcoholgebruik.

Deelname Oranje Handelsmissiefonds 2022

In 2022 was Van Spaendonck met VINADA Wines een van de 10 winnaars van het OHMF. Zij kwam niet zelf op het idee om mee te doen: "Ik kreeg ineens een bevestigingsmail met dankjewel voor je aanmelding. Een collega had mij aangemeld! We hadden als focusland de Verenigde Staten opgegeven waar we al actief waren in 12 staten. Inmiddels zijn dat er 15. Via het fonds hebben we veel nieuwe contacten gelegd die ons verder kunnen helpen met de groei en ontwikkeling van VINADA Wines in de VS."

Tip: gewoon doen!

Van Spaendonck: "Als je de passie en ambitie hebt om te exporteren, doe het dan gewoon! Er zijn talloze redenen te verzinnen waarom het niet zou kunnen. Schud die van je af en volg je hart. Je kunt immers altijd nog een baan zoeken."

"Ik heb ook veel gehad aan RVO", zegt Van Spaendonck. "Als een van de eersten benaderde een Australische distributeur ons. Ik wist qua wet- en regelgeving niet waar te beginnen. Ik heb toen onder andere RVO gebeld en ontving direct praktische handvatten. Het is dus ook gewoon bellen en hulp vragen."

Hulp en advies bij uw volgende stap

Heeft u ook de ambitie om te exporteren? Wij helpen u graag verder op weg.

  • Heeft u specifieke vragen over uw exportplannen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs ondersteunen u graag!
  • Heeft u al een goed plan klaarliggen en kunt u hulp gebruiken om de stap te zetten naar het buitenland? Meld u dan aan voor deelname aan het Oranje Handelsmissiefonds. De inschrijving sluit op 19 juni 2023.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?