Armoede van Ivoriaanse boeren tegengaan met de restjes van cacaoproductie
Frisdrank maken van een voormalig afvalproduct: ook daarmee kun je voedselverspilling én armoede tegengaan. Linda Klunder van Kumasi Drinks ziet nieuwe kansen in Ivoorkust en laat er een fabriek bouwen. In een gesprek met ons vertelt ze over dit duurzame project.
In 2021 begon Kumasi Drinks met de frisdrankjes 'Sappi' en 'Gassi'. Deze worden in Ghana gemaakt van het vruchtvlees van de cacaovrucht, een restproduct. Ze zijn te koop in Nederland en ieder verkocht drankje draagt bij aan extra inkomen voor de cacaoboeren.
Een eigen frisdrankfabriek bouwen
Medeoprichter Linda Klunder vertrok in 2023 naar Ivoorkust om samen met partners een eigen frisdrankfabriek te bouwen. Het doel: direct lokaal effect hebben op de inkomsten van de cacaoboeren. De fabriek zal naar verwachting begin 2025 klaar zijn.
Linda Klunder: "Ik woon en werk nu in Abidjan. Dat zorgt voor een soepele samenwerking, en een sterk netwerk met meer impact."
Dit project maakt deel uit van de combitrack 'Orange Cocoa Pro' in Ivoorkust.
"Afrikaanse landen hebben groot potentieel. Kijk naar de specifieke mogelijkheden voor jouw bedrijf."
Wat is uniek aan dit project?
Linda Klunder: "Dat we nu een eigen faciliteit gaan opzetten in Ivoorkust! We hebben hele toffe bedrijven gevonden die geloven in onze manier van zaken doen: lokaal meer waarde toevoegen. Dit is een grote stap voor ons bedrijf. Met deze stap wordt Kumasi ook actief aan het begin van de waardeketen. Hiermee kunnen we onze impact sterk laten groeien."
Wat gaat het opleveren?
Linda Klunder: "We gebruiken een restproduct dat hiervoor altijd werd weggegooid. En door extra inkomsten te genereren voor de boeren gaan we de armoede tegen. Kumasi Drinks zorgt ervoor dat de cacaoboeren ook trainingen kunnen volgen. Bijvoorbeeld over hoe je zelf meststoffen maakt, en duurzaam omgaat met je land."
Wat zijn de kansen voor Nederlandse ondernemers in Ivoorkust?
Linda Klunder ziet veel mogelijkheden voor ondernemers die in Afrika zaken willen doen. Afrikaanse landen hebben volgens haar groot potentieel. Ze heeft 3 tips specifiek voor zakendoen in Ivoorkust:
- Doe goed marktonderzoek om de specifieke mogelijkheden voor jouw bedrijf te ontdekken.
- Leer naast de Franse taal ook de lokale zakelijke processen en gebruiken kennen.
- Doe uitgebreid onderzoek naar wie de eigenaar is voordat je land koopt.
"Hoe kan het dat er nog steeds producten aan het begin van de keten worden weggegooid?"
Wat motiveert jou persoonlijk?
Linda Klunder: "Ongeveer 60% van alle cacao komt uit West-Afrika. De boeren daar verdienen er te weinig aan en moeten van minder dan US$ 2 per dag leven. Hoe kan het dan dat er nog steeds producten aan het begin van de keten worden weggegooid?" Deze situatie motiveert haar om daar wat aan te doen en zoveel mogelijk impact te maken voor de cacaoboeren.
Achtergrond bij de combitrack in Ivoorkust
Ivoorkust is de grootste cacaoproducent in de wereld. De Nederlandse overheid stimuleert een meerjarige sectoraanpak, de combitracks. Dat biedt exportkansen voor Nederlandse ondernemers én het versterkt de lokale economie. Handel en ontwikkeling gaan hier hand in hand. Dit voorbeeld van Linda Klunder is onderdeel van de combitrack Orange Cocoa Pro in Ivoorkust.
Voor dit project werkt Kumasi Drinks samen met verschillende partners. Voor de financiering van de fabriek onder meer met RVO, Rabobank, Invest International, Chocolonely Foundation, en investeerder the Unknown Group. Daarnaast werkt Kumasi Drinks veel samen met ETG/Beyond Beans Foundation.
Linda Klunder ontmoette partners voor het project tijdens de SARA 2023, de belangrijkste agribeurs in West-Afrika waar Nederland eregast was.
Interesse in combitracks?
Onze experts gaan graag met u in gesprek. Bespreek de mogelijkheden.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken