Zakendoen in Ivoorkust

Gepubliceerd op:
9 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
7 februari 2024

Ivoorkust (Côte d'Ivoire in het Frans) is een land met economische potentie. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ivoorkust? Wat moet u weten over dit land? Waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ivoorkust.

Inwoners van Ivoorkust

Ivoorkust ligt in West-Afrika, met onder meer Ghana en Liberia als buurlanden. Ivoorkust is een presidentiële republiek met ongeveer 29,1 miljoen inwoners (2023). Bekendste stad is Abidjan, dat tot 1983 de hoofdstad was. Tegenwoordige hoofdstad is Yamoussoukro , een stad die zich pas sinds de onafhankelijkheid van Ivoorkust is gaan ontwikkelen. Op economisch gebied is Abidjan verreweg de belangrijkste stad.

De meeste Ivorianen wonen in Abidjan en Bouaké. Officiële taal is Frans, maar er zijn ook zo’n 60 regionale dialecten, waaronder het populaire Dioula. Er leven meer dan 60 etnische groepen in Ivoorkust, waaronder de Akan, de Gur en de Krus.

Economie van Ivoorkust

De Ivoriaanse economie kent al jaren een stabiele economische groei. Het land behoort tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Hiervoor verantwoordelijk zijn de groeiende landbouwsector, het verbeterde zakelijke klimaat, een rustige politieke situatie en investeringen. Toch zijn sociale ongelijkheid en armoede nog altijd belangrijke issues in Ivoorkust.

De economie is wel vatbaar voor wereldwijde prijsschommelingen van olie en cacao en voor sociale en politieke onrust. Als agrarisch land is Ivoorkust bovendien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De belangrijkste exportproducten van Ivoorkust zijn olie, cacao en koffie.

Ivoorkust heeft via een National Development Plan (pdf) zaken ontwikkeld:

 • Een groter deel van het platteland heeft inmiddels elektriciteit.
 • De lokale verwerking van agrarische producten groeit.
 • Onderwijs en gezondheidszorg zijn toegankelijker geworden en van een hogere kwaliteit.

Voor de toekomst heeft de Ivoriaanse overheid plannen om meer buitenlandse bezoekers naar Ivoorkust te trekken. Bijvoorbeeld toeristen of bezoekers van evenementen. Bekijk de Vision Côte d'Ivoire 2030 van de overheid van Ivoorkust (Franstalig).

Ivoorkust is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en bij de Economic Community of West African States (ECOWAS). Het hoofdkantoor van de African Development Bank bevindt zich in Ivoorkust.

Recente economische ontwikkelingen

De economische groei kwam in 2021 en 2022 niet onder de 6%. De inflatie steeg tot ruim 5% in 2022.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Ivoorkust? Bekijk dan de website van de Wereldbank.

Handel Nederland-Ivoorkust

Voor Nederland staat Ivoorkust op nummer 79 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ivoorkust € 304,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Ivoorkust:

Handelsakkoord EU-Ivoorkust

De EU heeft sinds september 2016 een interim-handelsakkoord met Ivoorkust. Onder dit akkoord kunnen alle producten uit Ivoorkust behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd worden in de EU. Ook zullen geleidelijk sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven kunnen worden geëxporteerd naar Ivoorkust. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

"Afrika kan veel bieden als markt, maar je moet het geduld, de passie en de energie blijven houden en er tijd in steken."

Bekijk 7 tips over zakendoen in Afrika van 3 RVO-experts: Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?

Alwin Quispel
Business Development Coach

Zakelijke kansen in Ivoorkust

Havenontwikkeling

Met de havens van Abidjan en San Pedro beschikt Ivoorkust over 2 grote havens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er ook kansen in de havenontwikkeling.

Meer weten over uw kansen in de havenontwikkeling? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Ivoorkust. 

Landbouw en tuinbouw

Voor Nederlandse ondernemers liggen er in Ivoorkust vooral kansen op het gebied van land- en tuinbouw. RVO en de Nederlandse Ambassade in Ivoorkust hebben diverse studies laten uitvoeren die de kansen voor ontwikkeling, investering en ondernemen in specifieke sectoren inzichtelijk maken.

Lees onderstaande (Engelstalige) marktrapporten over kansen in de tuinbouwsector (uit 2018 en 2022), de pluimveesector (uit 2019) en het biomassapotentieel in een aantal grote agroketens (uit 2020).

Daarnaast zijn er verkenningen gedaan op het gebied van behandeling na de oogst van groenten-, fruit- en cacao. 

Wilt u meer weten over deze verkenningen? Bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, fruitteelt of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Ivoorkust. 

Ontdek uw kansen in de cacaoverwerking

Doet u al zaken in Ivoorkust of in de verwerking van cacaobonen en bijproducten? Of bent u al in een ander land actief in de cacaosector en wilt u uw markt uitbreiden? De Nederlandse overheid is in Ivoorkust een gecombineerde aanpak gestart om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen. Ontdek de kansen van combitrack Orange Cocoa Pro. 

Ondernemen in Ivoorkust

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ivoorkust. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ivoorkust staat op plaats 110 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ook op de website van het Ivoriaanse Centre de Promotion des Investissements vindt u informatie over zakendoen en investeren in Ivoorkust.

Wilt u meer weten over vrouwelijk ondernemerschap in Ivoorkust? Lees dan onderstaand Engelstalig rapport 'Scoping Mission Catalyzing Women’s Entrepreneurship in Côte d'Ivoire'.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ivoorkust mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Ivoorkust

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

  Kennismaken met de LNV-raad van Ivoorkust en Senegal? Lees het interview met LNV-raad Ben Kubbinga in Agroberichten.

  “Ketenontwikkeling in vooral tuinbouw, cacaosector en pluimveehouderij betekent voor deze landen een flinke stap voorwaarts. Aan mij de taak om hiervoor kennis en technologie van de Nederlandse agrofoodsector in te zetten.”

  Hulp van de ambassade

  De ambassade in Abidjan staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

  Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

  Meer weten?   

  Vragen over ondernemen in Ivoorkust?    

  Onze adviseurs helpen u graag verder.    

  Bent u tevreden over deze pagina?