Zakendoen in Ivoorkust
Ivoorkust (Côte d'Ivoire in het Frans) is een land met economische potentie. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ivoorkust? Wat moet u weten over dit land? Waar vindt u informatie over internationaal MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ivoorkust.
Inwoners van Ivoorkust
Ivoorkust ligt in West-Afrika, met onder meer Ghana en Liberia als buurlanden. Ivoorkust is een presidentiële republiek met ongeveer 29,1 miljoen inwoners (2023). Bekendste stad is Abidjan, dat tot 1983 de hoofdstad was. Tegenwoordige hoofdstad is Yamoussoukro , een stad die zich pas sinds de onafhankelijkheid van Ivoorkust is gaan ontwikkelen. Op economisch gebied is Abidjan verreweg de belangrijkste stad.
De meeste Ivorianen wonen in Abidjan en Bouaké. Officiële taal is Frans, maar er zijn ook zo’n 60 regionale dialecten, waaronder het populaire Dioula. Er leven meer dan 60 etnische groepen in Ivoorkust, waaronder de Akan, de Gur en de Krus.
Economie van Ivoorkust
De Ivoriaanse economie kent al jaren een stabiele economische groei. Het land behoort tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Hiervoor verantwoordelijk zijn de groeiende landbouwsector, het verbeterde zakelijke klimaat, een rustige politieke situatie en investeringen. Toch zijn sociale ongelijkheid en armoede nog altijd belangrijke issues in Ivoorkust.
De economie is wel vatbaar voor wereldwijde prijsschommelingen van olie en cacao en voor sociale en politieke onrust. Als agrarisch land is Ivoorkust bovendien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De belangrijkste exportproducten van Ivoorkust zijn olie, cacao en koffie.
Ivoorkust heeft via een National Development Plan (pdf) zaken ontwikkeld:
- Een groter deel van het platteland heeft inmiddels elektriciteit.
- De lokale verwerking van agrarische producten groeit.
- Onderwijs en gezondheidszorg zijn toegankelijker geworden en van een hogere kwaliteit.
Voor de toekomst heeft de Ivoriaanse overheid plannen om meer buitenlandse bezoekers naar Ivoorkust te trekken. Bijvoorbeeld toeristen of bezoekers van evenementen. Bekijk de Vision Côte d'Ivoire 2030 van de overheid van Ivoorkust (Franstalig).
Ivoorkust is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en bij de Economic Community of West African States (ECOWAS). Het hoofdkantoor van de African Development Bank bevindt zich in Ivoorkust.
Recente economische ontwikkelingen
De economische groei kwam in 2021 en 2022 niet onder de 6%. De inflatie steeg tot ruim 5% in 2022.
Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Ivoorkust? Bekijk dan de website van de Wereldbank.
Handel Nederland-Ivoorkust
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ivoorkust € 465,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Ivoorkust en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Ivoorkust.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Ivoorkust.
Handelsakkoord EU-Ivoorkust
De EU heeft sinds september 2016 een interim-handelsakkoord met Ivoorkust. Onder dit akkoord kunnen alle producten uit Ivoorkust behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd worden in de EU. Ook zullen geleidelijk sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven kunnen worden geëxporteerd naar Ivoorkust. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.
"Afrika kan veel bieden als markt, maar je moet het geduld, de passie en de energie blijven houden en er tijd in steken."
Bekijk 7 tips over zakendoen in Afrika van 3 RVO-experts: Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?
Zakelijke kansen in Ivoorkust
Havenontwikkeling
Met de havens van Abidjan en San Pedro beschikt Ivoorkust over 2 grote havens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er ook kansen in de havenontwikkeling.
Meer weten over uw kansen in de havenontwikkeling? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Ivoorkust.
Landbouw en tuinbouw
Voor Nederlandse ondernemers liggen er in Ivoorkust vooral kansen op het gebied van land- en tuinbouw. RVO en de Nederlandse Ambassade in Ivoorkust hebben diverse studies laten uitvoeren die de kansen voor ontwikkeling, investering en ondernemen in specifieke sectoren inzichtelijk maken.
Lees onderstaand (Engelstalig) marktrapport over kansen in het biomassapotentieel in een aantal grote agroketens (uit 2020). Daarnaast zijn er verkenningen gedaan op het gebied van behandeling na de oogst van groenten-, fruit- en cacao.
Wilt u meer weten over deze verkenningen? Bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, fruitteelt of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Ivoorkust.
Uitgelicht: verzilver kansen in Ivoorkust via combitracks
Cacaoverwerking
Doet u al zaken in Ivoorkust of in de verwerking van cacaobonen en bijproducten? Of bent u al in een ander land actief in de cacaosector en wilt u uw markt uitbreiden? De Nederlandse overheid is in Ivoorkust een gecombineerde aanpak gestart om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen. Ontdek welke kansen de combitrack Orange Cocoa Pro u kan bieden.
Duurzame tuinbouw
Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van duurzame tuinbouw in Ivoorkust. Wilt u als ondernemer ook uitbreiden naar Ivoorkust of investeren in de opschaling van landbouwactiviteiten? Dan bent u ook van betekenis voor de toekomst van lokale jongeren en vrouwen. Kijk welke kansen de combitrack HortiNord u te bieden heeft. Meer weten over het onderwerp? Download onderstaand marktrapport.
Ondernemen in Ivoorkust
B-Ready: hulp bij uw start in het buitenland
Wilt u een bedrijf starten in het buitenland? Of gaan exporteren? Dan heeft u veel aan informatie over bijvoorbeeld bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.
Bij B-Ready van de Wereldbank vindt u deze informatie. B-Ready is de opvolger van de Ease of Doing Business-ranglijst. Tot 2020 beoordeelde die ranglijst het gemak van ondernemen in meer dan 150 landen. De Wereldbank stopte ermee na onregelmatigheden in de ranglijsten van 2018 en 2020.
Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready.
Lees specifieke informatie over Ivoorkust op B-Ready.
Meer informatie
Ook op de website van het Ivoriaanse Centre de Promotion des Investissements vindt u informatie over zakendoen en investeren in Ivoorkust.
Wilt u meer weten over vrouwelijk ondernemerschap in Ivoorkust? Lees dan onderstaand Engelstalig rapport 'Scoping Mission Catalyzing Women’s Entrepreneurship in Côte d'Ivoire'.
Doing business in Côte d'Ivoire
Interesse in zakendoen in Ivoorkust? Vraag dan het doing-business-rapport 'A Guide for Dutch Companies on Doing Business in Côte d'Ivoire' op, met tips over de kansen, de do's-and-don'ts, en tips voor de marktentree.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ivoorkust mogelijk zijn.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Exportregels voor Ivoorkust
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- De Douane van Ivoorkust biedt informatie over exportregels.
- De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Ivoorkust. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Tijdelijke invoer
Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
"Ketenontwikkeling in vooral tuinbouw, cacaosector en pluimveehouderij betekent voor deze landen een flinke stap voorwaarts."
Maak op de website Agroberichten kennis met de Landbouwraad van Ivoorkust en Senegal, Ben Kubbinga
Hulp van de ambassade
De ambassade in Abidjan staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
- Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd.
- Daar vindt u ook het reisadvies voor Ivoorkust.
- Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de LVVN-raad in Abidjan.
Meer weten?
- Bekijk onze landingspagina voor Zakendoen in Afrika.
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Ivoorkust.
- Kijk wat handelsakkoorden voor uw handel kunnen betekenen, en wat u kunt doen tegen handelsbelemmeringen.
- Op de website van de Netherlands-African Business Council (NABC) vindt u een profielpagina over Ivoorkust.
- Download het Franstalige Livre Blanc van Chambre de Commerce Européenne en Côte d'Ivoire (pdf) voor allerlei statistische informatie over zakendoen in Ivoorkust.
- Op de website van de Ivoriaanse Kamer van Koophandel vindt u diverse informatie over zakendoen in Ivoorkust.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
Vragen over ondernemen in Ivoorkust?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken