Zakendoen in Ivoorkust

Gepubliceerd op:
9 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2023

Ivoorkust (Elfenbeinküste in het Duits, Côte d'Ivoire in het Frans) is een land met economische potentie. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ivoorkust? Wat moet u weten over dit land? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ivoorkust.

Heeft u na het lezen nog vragen over het exporteren naar Ivoorkust? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de Nederlandse ambassade en landbouwraad kunnen we u helpen om van uw export naar Ivoorkust een succes te maken.

Handelsmissie duurzame landbouw Ivoorkust en deelname SARA

Bent u actief in de duurzame landbouw? En bent u benieuwd naar uw marktkansen in Ivoorkust en West-Afrika? Kom dan van 28 september tot en met 3 oktober 2023 mee met onze handelsmissie naar Abidjan in Ivoorkust. Tijdens deze missie neemt u ook deel aan de SARA-beurs, de belangrijkste agribeurs in West-Afrika.

Inwoners van Ivoorkust

Ivoorkust ligt in West-Afrika, met onder meer Ghana en Liberia als buurlanden. Ivoorkust is een presidentiële republiek met ongeveer 28,4 miljoen inwoners (2022). Bekendste stad is Abidjan, dat tot 1983 de hoofdstad was. Tegenwoordige hoofdstad is Yamoussoukro , een stad die zich pas sinds de onafhankelijkheid van Ivoorkust is gaan ontwikkelen. Op economisch gebied is Abidjan verreweg de belangrijkste stad.

De meeste Ivorianen wonen in Abidjan en Bouaké. Officiële taal is Frans, maar er zijn ook zo’n 60 regionale dialecten, waaronder het populaire Dioula. Er leven meer dan 60 etnische groepen in Ivoorkust, waaronder de Akan, de Gur en de Krus.

Economie van Ivoorkust

De Ivoriaanse economie kent al jaren een stabiele groei van rond de 7%. Het land behoort tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Hiervoor verantwoordelijk zijn de groeiende landbouwsector, het verbeterde zakelijke klimaat, een rustige politieke situatie en investeringen. Toch zijn sociale ongelijkheid en armoede nog altijd belangrijke issues in Ivoorkust.

De economie is wel vatbaar voor wereldwijde prijsschommelingen van olie en cacao en voor sociale en politieke onrust. Als agrarisch land is Ivoorkust bovendien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De belangrijkste exportproducten van Ivoorkust zijn olie, cacao en koffie.

Ivoorkust heeft via een National Development Plan (pdf) veel zaken ontwikkeld:

 • Een groter deel van het platteland heeft inmiddels elektriciteit.
 • De lokale verwerking van agrarische producten groeit.
 • Onderwijs en gezondheidszorg zijn toegankelijker geworden en van een hogere kwaliteit.

Voor de toekomst heeft de Ivoriaanse overheid plannen om meer buitenlandse bezoekers naar Ivoorkust te trekken. Bijvoorbeeld toeristen of bezoekers van evenementen.

Ivoorkust is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en bij de Economic Community of West African States (ECOWAS). Het hoofdkantoor van de African Development Bank bevindt zich in Ivoorkust.

Recente economische ontwikkelingen

Door de coronacrisis raakte de economie van Ivoorkust net als veel buurlanden in 2020 in een dip. Van een groei van ruim 6% in 2019 naar iets minder dan 2% groei in 2020. Lees de analyse van de African Development Bank van de Wereldbank (maart 2021) voor meer informatie. De informatie over Ivoorkust staat op pagina 153.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland-Ivoorkust

Voor Nederland staat Ivoorkust op nummer 80 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar Bangladesh en Tunesië. In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ivoorkust € 339,0 miljoen. Bekijk het rapport Handelscijfers Nederland en Ivoorkust voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsakkoord EU-Ivoorkust

De EU heeft sinds september 2016 een interim-handelsakkoord met Ivoorkust. Onder dit akkoord kunnen alle producten uit Ivoorkust behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd worden in de EU. Ook zullen geleidelijk sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven kunnen worden geëxporteerd naar Ivoorkust. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Ivoorkust, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet Ivoorkust.

"Ik leg ondernemers uit: Hier liggen kansen, maar wees je ook bewust van die andere manier van zakendoen."

Bekijk 7 tips over zakendoen in Afrika van 3 RVO-experts: Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?

Renate Douwes
Business Development Coach
BD-coaches Alwin Quispel, Renate Douwes en Adviseur Francine Punt

Zakelijke kansen in Ivoorkust

Havenontwikkeling

Met de havens van Abidjan en San Pedro beschikt Ivoorkust over 2 grote havens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er ook kansen in de havenontwikkeling.

Landbouw en tuinbouw

Voor Nederlandse ondernemers liggen er in Ivoorkust vooral kansen op het gebied van land- en tuinbouw. RVO en de Nederlandse Ambassade in Ivoorkust hebben diverse studies laten uitvoeren die de kansen voor ontwikkeling, investering en ondernemen in specifieke sectoren inzichtelijk maken.

Lees onderstaande (Engelstalige) marktrapporten over kansen in de tuinbouwsector (uit 2016, 2018 en 2022), de pluimveesector (uit 2019) en het biomassapotentieel in een aantal grote agroketens (uit 2020).

Daarnaast zijn er verkenningen gedaan op gebied van behandeling na de oogst van groenten-, fruit- en cacaoketens. Neem contact met ons op als u hier interesse in heeft.

Heeft u vragen over het zakendoen of de kansen in Ivoorkust? Bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, fruitteelt of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Ivoorkust. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Ivoorkust

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ivoorkust. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ivoorkust staat op plaats 110 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Ook op de website van het Ivoriaanse Centre de Promotion des Investissements vindt u informatie over zakendoen en investeren in Ivoorkust.

Wilt u meer weten over vrouwelijk ondernemerschap in Ivoorkust? Lees dan onderstaand Engelstalig rapport 'Scoping Mission Catalyzing Women’s Entrepreneurship in Côte d'Ivoire'.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ivoorkust mogelijk zijn.

"Niemand is het eens met kinderarbeid"

Bekijk hoe kinderarbeid kan worden teruggedrongen in Ivoorkust dankzij steun van steun uit het Fonds Bestrijding Kinderarbeid. Lees ook het praktijkverhaal over dit onderwerp.

Exportregels voor Ivoorkust

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

  Hulp van de ambassade

  De ambassade in Abidjan staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

  Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

  Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Ivoorkust. Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Accra (Ghana). Deze houdt zich ook bezig met Ivoorkust.

  Kennismaken met de landbouwraad van Ivoorkust en Senegal? Lees het interview met landbouwraad Ben Kubbinga in Agroberichten.

  “Ketenontwikkeling in vooral tuinbouw, cacaosector en pluimveehouderij betekent voor deze landen een flinke stap voorwaarts. Aan mij de taak om hiervoor kennis en technologie van de Nederlandse agrofoodsector in te zetten.”

  Meer weten?

  Vragen over ondernemen in Ivoorkust?

  Onze adviseurs helpen u graag verder.

  Bent u tevreden over deze pagina?