“Ik zie het als burenhulp, eigenlijk nog meer dan voor het klimaat”

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
15 januari 2024

In het Noord-Brabantse Huijbergen heeft een groepje van 4 inwoners het heft in handen genomen voor de verduurzaming van hun wijk. Ze helpen hun buren door hen de offerteaanvragen voor duurzame maatregelen uit handen te nemen. De gemeente kijkt belangstellend mee. Inwoner Evert Jansma vertelt.

Als actieveling op het gebied van energie, werd Evert Jansma begin 2023 door de wethouder aan de mouw getrokken. “Of ik het niet wat zou vinden om een energie-initiatief in de buurt te starten”, vertelt Evert. Hij besloot met 3 anderen aan de slag te gaan onder de naam Buurtteam Huijbergen. “Wat ons over de streep hielp, was de ondersteuning die we vanuit de maatschappelijke buurtorganisatie Buurkracht konden krijgen. Zij leverden bijvoorbeeld een website aan, dat hadden we zelf niet gekund.”

Burenhulp

Het doel is om woningeigenaren, die geïnteresseerd zijn in het nemen van verduurzamingsmaatregelen, de drempel over te helpen. Dat doen ze door hen te informeren en het werk rondom offerteaanvragen uit handen te nemen. “Ons initiatief is vooral gericht op mensen die wat willen doen, maar niet goed weten waar te beginnen. Ik zie het als burenhulp, eigenlijk nog meer dan dat ik het voor het klimaat doe”, aldus Evert. 

Gemeente kijkt mee

De gemeente bemoeit zich inhoudelijk niet te veel met het initiatief, maar wil wel graag de voortgang volgen. De wethouder zit bijvoorbeeld ook in het appgroepje, vertelt Evert. “Hij is heel geïnteresseerd en zegt telkens: ‘Als jullie iets nodig hebben, laat het me weten! Dan komt het goed!’”. Tot nu toe hebben ze niet op dat aanbod in hoeven gaan, ze krijgen dingen zelf prima gedaan.  

Vertrouwen

“Ons clubje is niet heel divers. We zijn allemaal grijze, gepensioneerde mannen in goeden doen, die interesse hebben in energie. Maar juist omdat we elkaar al goed kenden, kunnen we nu snel beslissingen maken en snel dingen regelen”, zegt Evert.“Mensen vertrouwen ons wel en dat helpt.” Evert denkt dat ze voorlopig met z’n vieren blijven, dat schiet lekker op. De eerste offerteronde voor zonnepanelen, isolatieglas en warmtepompen zit erop en nu gaan ze door met een tweede voor isolatiemaatregelen.

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?