“Kan de renovatie niet duurzamer én goedkoper?”
6 bewoners van appartementen aan het Scheveningse strand zijn de drijvende kracht achter de verduurzaming van hun gebouw. De woningen hebben een volledige facelift gekregen. En de bewoners zijn goedkoper uit dan wanneer ze het onderhoud via de traditionele manier hadden aangepakt. Hoe? Bewoner Joska Gal vertelt.
Noodzakelijk onderhoud
In 2018 kregen de bewoners van de 106 appartementen van Vereniging van Eigenaars (VvE) Zeekant/Gevers Deynootweg een plan voor ogen om hun woningen te renoveren. De eerste schatting van de kosten: € 1 miljoen. “Ik dacht: volgens mij gaat hier iets niet helemaal goed”, vertelt Joska Gal, bewoner van het complex. “Dit is niet de goede aanpak en niet de goede volgorde.” Medebewoner Cindy dacht er hetzelfde over. Hun idee: niet renoveren, maar een compleet andere aanpak. Met ook isolatie, energiebesparing en eventueel zelfs van het gas af. Een investering in hun toekomst.
Een andere aanpak
Joska: “We zijn gewoon begonnen met dingen uitzoeken en oplossingen naast elkaar leggen. We zochten contact met de gemeente en haalden een beetje subsidie op voor wat onderzoek.” Via via vonden ze een architect en het plan werd steeds verfijnder en mooier.
Voet aan de grond
Bij de andere bewoners kregen ze in die periode ook voet aan de grond. Steeds meer mensen keken mee met de ontwikkelingen. Joska en Cindy vroegen 4 medebewoners om hun initiatief te versterken. Joska vertelt: “Wij zagen ook wel dat ons plan een hoop geld ging kosten, maar daarmee zouden we de problemen wel echt oplossen. En zo zou het ons ook wat opleveren.”
In 2019 stemde 95% van de VvE voor het plan. Het resultaat: een onderhoudsvriendelijk gebouw met een volledig nieuwe uitstraling, ruimere balkons en een isolatiewaarde die bijna aan nieuwbouweisen voldoet.
Slimme investering
Na de oplevering in 2020 schoten de gasprijzen direct omhoog. Door de hoge isolatiewaarde halveerde het gasverbruik van de woningen. Dus de extra prijs die de bewoners per maand aan de VvE betaalden, wonnen ze meteen terug door minder gasverbruik. “Uiteindelijk kostte het dus eigenlijk niets!” zegt Joska trots. De woningwaarde is ook nog eens enorm gestegen, dus het is een investering geweest op veel vlakken.
Tips voor andere bewoners
“Doe het niet alleen. Zorg voor een groepje, zodat je automatisch je eigen belang als bewoner uitfiltert. Dat is belangrijk, omdat de kans anders groot is dat je het vertrouwen van je medebewoners verliest.” Dat is de belangrijkste tip van Joska. “En haak aan op noodzakelijke beslismomenten, als er toch urgent onderhoud gepleegd moet worden. Dat helpt enorm. Gebruik dat moment om stil te staan en na te denken: kan het slimmer, beter, goedkoper?"
Wij helpen u verder
Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.
Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat