"Circulair ondernemen vraagt om lef"
Circulair ondernemen is in veel gevallen pionieren. Dat geldt zeker voor Nature’s Principles. Begonnen als spin-off aan de TU Delft ontwikkelt de start-up een innovatieve manier om melkzuur te maken. Dat is te gebruiken voor bioplastics.

Reststromen uit voedingsindustrie
Oprichter Jules Rombouts is gepromoveerd in een nieuwe methode om met bacteriën melkzuur te maken. Door fermentatie (biologische afbraak) van reststromen uit de voedingsindustrie is het onder meer mogelijk om bioplastics te maken. “Dat materiaal kun je daarna afbreken tot CO2 voor plantengroei. Maar je kunt het bioplastic ook recyclen tot nieuw polymeer.”
Groeiende markt in bioplastics
Rombouts’ wens is om in 2029 een fabriek te bouwen. Volgens Rombouts is er een groeiende markt in bioplastics. “Ze zijn nog wel duurder dan plastics van fossiele brandstof. Daarom is kennis nodig over hoe we ons processen verbeteren en meerdere, goedkope grondstoffen kunnen gebruiken. Ook helpt regelgeving om fossiel te beprijzen en bioplastics te ondersteunen.”
Dapper zijn
Rombouts merkt dat de markt nog moet wennen aan zijn innovatieve, circulaire oplossing. “Met fermentatie passen we een techniek toe die bekend is in de voedingsindustrie, maar nog niet in de chemie. Gelukkig begint dat te veranderen. Je ziet joint ventures ontstaan tussen bedrijven uit beide sectoren. Die voorzichtigheid is logisch. We kiezen niet de weg van de minste weerstand. Circulair ondernemen vraag om lef.”
Trots op investeerders en team
Lef zoekt Rombouts ook in de investeerders die hij aantrekt. “Ze moeten resoneren op onze visie en net als wij gaan voor een betere wereld. Ik ben trots dat we hen hebben gevonden en trots op ons team dat door blijft werken om onze innovaties beter te maken.”
Hulp van RVO
Naast investeerders kan een innovatief bedrijf als Nature’s Principles ook goed subsidie gebruiken om de kloof tussen innovatie en commerciële toepassing te overbruggen. “RVO heeft ons goed geholpen om hiervoor het juiste instrument te kiezen: Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling, kortweg EKOO.”
Subsidie Testen Circulaire Plastics
Met de openstelling van de Subsidie Testen Circulaire Plastics is er nieuwe steun voor bedrijven als Nature’s Principles. “Voor elke circulaire, innovatieve onderneming is die steun zeer welkom.” Rombouts heeft meer tips voor hen: “Belangrijk is om je hart te volgen. Maar luister ook goed naar experts en de wensen van klanten.”
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei