Financiële steun bij circulaire projecten
Grondstoffen worden steeds zeldzamer en duurder. Behalve als we ze beter gebruiken. Bijvoorbeeld door producten en onderdelen te repareren, hergebruiken en recyclen. Dat noemen we een circulaire economie. Werkt u als ondernemer, organisatie of beleidsmaker mee aan de overstap naar circulair? Kijk dan of u recht heeft op een van onze subsidies, leningen, belastingvoordeel en opdrachten voor maatschappelijke uitdagingen. Zo maken we ons samen klaar voor de toekomst.
Subsidies
Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE)
Subsidie voor ondernemers om te investeren in productielijnen voor het produceren van (noodzakelijke onderdelen voor) elektrolysers, batterijen en zonnepanelen.
Aanvragen vanaf 1 oktober 2024 tot en met 31 januari 2025. Voor productielijnen voor zonnepanelen geldt aanvragen vanaf 2 december 2024.
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Subsidie voor ondernemers in de industrie die minder CO2 willen uitstoten. Het gaat om maatregelen waarvan is bewezen dat ze werken, maar met hoge investeringskosten en waarvan de tijd om het terug te verdienen langer is dan 5 jaar.
Aanvragen vanaf 22 april 2024 tot en met 31 januari 2025.
TSE Industrie studies
Subsidie voor ondernemers in de industrie om samen met partners de haalbaarheid te onderzoeken van een innovatief proef- of demonstratieproject. Het project helpt tegen lage kosten de CO2-uitstoot te verkleinen.
Aanvragen vanaf 1 mei 2024 tot en met 31 maart 2025.
Subsidieregeling Circulaire Batterijen (SCB)
Subsidie voor ondernemers en onderzoeksorganisaties die samenwerken aan innovaties voor duurzame batterijen.
Aanvragen vanaf 16 december 2024 tot en met 16 april 2025
Subsidie Circular Plastics NL (CPNL)
Subsidie voor ondernemers en onderzoekers om samen met partners een waardeketen van plastic te sluiten of onderzoek te doen naar plastic recyclen.
Subsidie Circulaire ketenprojecten
Subsidie voor mkb-ondernemers die samen met andere ondernemers en een procesbegeleider een product- of materiaalketen willen sluiten. Dit is stap één in de hulp op maat van het Versnellingshuis.
Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers
Subsidie voor ondernemers die polymeren verwerken tot plastic half- of eindproducten. Om met een of meer productietest(en) meer biogebaseerd of gerecycled plastic te gaan verwerken.
Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)
Subsidie voor samenwerkingsverbanden die mogelijkheden onderzoeken voor goedkopere klimaatneutrale en/of circulaire producten en services. Met als doel: vóór 2034 een eerste markttoepassing in een betekenisvolle, Nederlandse industriële sector.
Kennis en Innovatie Agenda - Circulaire Economie (KIA CE)
Subsidie voor ondernemers die mogelijkheden onderzoeken voor goedkopere circulaire producten of services. Met als doel: vóór 2030 een eerste markttoepassing in een betekenisvolle Nederlandse industriële sector.
MOOI: Biobased circular
Subsidie om een innovatie in polyester of poly(ester)amide biopolymeren van koolhydraten (BioBased Circular) te onderzoeken en ontwikkelen. In een meerjarige samenwerking van minimaal 3 organisaties met een aanpak vanuit verschillende vakgebieden.
DEI+: Circulaire economie (kleinere projecten)
Subsidie voor ondernemers die een innovatie willen testen in een pilot of demonstratieproject. De innovatie helpt bij de overstap naar een circulaire economie en minder CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld om reststromen en producten opnieuw te gebruiken en materialen te besparen.
MIT: Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren
Subsidie voor het mkb om innovatieprojecten te stimuleren. MIT kent verschillende instrumenten.
Leningen
Innovatiekrediet
Krediet voor bedrijven en starters om veelbelovende innovaties verder te ontwikkelen. Er is budget voor technische en klinische ontwikkelingsprojecten.
Vroegefasefinanciering (VFF)
Krediet voor startende en innovatieve ondernemers om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van een idee of concept.
Regeling Groenprojecten
Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.
U kunt doorlopend aanvragen.
Garanties
Groeifaciliteit
Garantstelling voor financiers om risicodragende financieringen te verstrekken aan ondernemers.
Aanvragen vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024.
Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)
Garantstelling voor (middel)grote ondernemingen die krediet nodig hebben. De GO geeft banken een 50% staatsgarantie op middelgrote en grote leningen.
Aanvragen vanaf 1 januari 2022 tot en met 13 juni 2025.
Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Borgstelling voor mkb inclusief starters, om een lening te verkrijgen voor investeringen. Ook voor investeerders die het mkb willen ondersteunen.
Aanvragen tot 1 juli 2027. Bedrijven vragen niet zelf aan. Dit gaat via financiers.
Belastingvoordeel
WBSO: fiscale regeling voor research en development
Fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen.
De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel.
MIA en Vamil voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
Opdrachten
Innovation Impact Challenge
Innovatiecompetitie waarmee de overheid ondernemers uitdaagt om innovatieve, oplossingsgerichte producten en diensten voor maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen.
Internationaal
DHI-subsidie
Subsidie voor mkb'ers die hun product internationaal op de markt willen brengen. Voor demonstraties, haalbaarheidsstudies en voorbereiding op eigen investering.
Support International Business (SIB)
Subsidie voor mkb-ers om export te stimuleren. Het gaat om subsidie voor coaching, deelname aan handelsmissies en beursinzendingen of het inhuren van een deskundige. Voor bedrijven getroffen door handelsbeperkingen met Oekraïne en Rusland geldt een aanvullende regeling.
Aanvragen vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
Horizon Europe - Cluster 6 Food, bio-economy, natural resources, agriculture and environment
Europees subsidieprogramma voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen, industrie en NGO's die werken aan onderzoek en innovatieve oplossingen die onze bodem, lucht, wateren, biodiversiteit en andere natuurlijke hulpbronnen minder aantasten.
Periode van indienen verschilt per call.
Horizon Europe - European Innovation Council (EIC)
Europees programma voor onderzoekers, ondernemers en kleine bedrijven met een baanbrekende technologie die de ambitie en potentie hebben om internationaal op te schalen.
Periode van indienen verschilt per call.
Interreg 2021-2027
Europees programma voor ondernemers, onderzoekers en overheden om internationaal samen te werken aan duurzame en klimaatbestendige projecten.
LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten
Subsidie voor ondernemers, onderzoekers, overheden en ngo's om samen Europees natuur- en milieubeleid te ontwikkelen en uit te voeren.
Eurostars: subsidie internationale marktgerichte R&D
Subsidie voor mkb-ondernemers die samen met Europese partners marktgerichte, nieuwe technologieën ontwikkelen.
Partners for International Business (PIB)
Programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek-private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren.
SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP)
Subsidie voor publiek-private samenwerkingsverbanden tussen overheid, bedrijfsleven, ngo's en kennisinstellingen die met hun project willen bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) in ontwikkelingslanden.
Contact: laat u adviseren over mogelijke financiële steun
Gids nodig bij uw zoektocht naar financiële steun? Wij adviseren u graag over welke regelingen bij uw situatie passen. Mail ons team Financiering en Ondernemerschap via mkbfinanciering@rvo.nl. Of bel naar 088 042 86 00.