Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI)
Bent of heeft u een industriële onderneming in Nederland en wilt u stevig verduurzamen in Nederland? Met de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI) krijgt u subsidie om een bewezen technologie commercieel op te schalen. Deze technologie vermindert CO2-uitstoot of andere uitstootgassen. Zo helpt u de uitstoot van CO2 en andere uitstootgassen in industriële processen en productketens te verlagen.
Budget en aanvraagperiode
Waarvoor krijgt u subsidie?
De NIKI helpt CO2- en andere broeikasgasemissies verlagen in industriële productieprocessen en productketens. De regeling biedt daarom financiële steun als u uw industriële onderneming vergaand wil verduurzamen. U komt in aanmerking als uw onderneming investeert in productie-installaties in Nederland met als doel duurzamere producten te maken.
De subsidie is er voor investerings- en exploitatiekosten. De hoogte van de subsidie hangt af van het verschil tussen kostprijs en marktprijs van de geproduceerde producten. Er zijn rekenmodellen beschikbaar waarmee u de vermindering van de CO2-uitstoot en de benodigde subsidie berekent.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt onder andere geen subsidie voor:
- aanvragen met een bod hoger dan € 300/tCO2 (totaal koolstofdioxide)
- projecten voor de aanleg van nieuwe infrastructuur
- de productie van energie uit warmtekrachtkoppeling
- de productie van waterstof uit elektrolyse
- de productie van elektriciteit uit waterstof
- in geval van recycling mag er geen sprake zijn van lagere kwaliteit recycling dan de gangbare recyclingmethode
- voor het toepassen van een techniek die opgenomen is in de SDE++.
Lees in de regelingstekst waarvoor u nog meer geen subsidie krijgt.
Hoe vraagt u aan?
De NIKI is een tenderregeling. Een tenderregeling is een regeling waarvoor een sluitingsdatum geldt en waarbij wij (volledige) subsidieaanvragen rangschikken op beoordelingscriteria. Dit betekent dat u deze subsidie voor de sluitingsdatum, 30 september 2025 17:00 uur, moet hebben aangevraagd. We rangschikken volledige aanvragen op basis van het uitgebrachte bod in euro’s voor iedere ton vermeden CO2. Dit betekent: hoe meer CO2-uitstoot u per euro vermijdt, hoe hoger uw bod in de rangschikking komt.
Als aanvrager brengt u zelf een bod uit. De vermindering van de CO2-uitstoot moet hetzelfde zijn als de berekende vermindering van deze uitstoot. Hiervoor kunt u gebruik maken van de ‘NIKI CO2-emissiereductiemethode’.
Voorwaarden
Belangrijke voorwaarden waarmee u in ieder geval al rekening kunt houden zijn:
- Als aanvrager bent/heeft u een industriële onderneming die valt onder hoofdgroep C (Industrie), of E (afval- en afvalwaterverwerking). subgroepen 37 en subgroep 38.2 zoals genoemd in de standaard bedrijfsindeling 2025, versie 2024, van het CBS.
- U investeert in een productie-installatie in Nederland.
- U blijft eigenaar van deze installatie.
- De basic engineering van het project waarvoor u de NIKI aanvraagt, is afgerond
- Binnen één jaar na een beschikking start het project,
- Binnen 4 jaar na de start van het project neemt u de installatie in gebruik, gevolgd door 10 exploitatiejaren.
- De NIKI-installatie blijft ook na 10 jaar operationeel en na die 10 jaar opereert de installatie rendabel zonder subsidie. Dit houdt in dat er jaarlijks, zonder subsidie, winst wordt gemaakt.
- U vraagt minstens € 30 miljoen financiële steun aan;
-
Het project valt in:
categorie A: ‘Directe besparing van CO2-emissies in het productieproces’ met de thema’s grootschalige procesefficiëntie, elektrificatie en waterstof’ of in
categorie B: ‘Vervangen van primaire fossiele koolstof in de productketen’.
Aanvraag voorbereiden
Bereid uw aanvraag voor de NIKI goed voor. Voor uw aanvraag is de basic engineering van het project waarvoor u financiële steun zoekt, afgerond. Deze fase in ontwikkeling is de basis voor de berekening van de vermindering van de CO2-uitstoot en de berekening van de benodigde subsidie. Beide rekenmethoden liggen vast. U gebruikt deze als u de NIKI wilt aanvragen.
Denk er ook aan dat u het NIKI-project moet documenteren in een projectplan. Daarnaast levert u een klimaatplan aan en heeft u een accountantsverklaring nodig.
Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult. Met de knop 'Uw aanvraag direct regelen' onder Aanvragen komt u met eHerkenning bij het aanvraagportaal. U vraagt subsidie aan in Mijn RVO. Sla tussendoor op als u later verdergaat.
Regel inloggegevens van eHerkenning op minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten.
Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Dit kan een paar dagen duren.
U kunt een subsidieadviseur (intermediair) machtigen om u te helpen bij uw aanvraag. De intermediair geeft dan in het portaal aan dat deze namens u gemachtigd is. Wij kunnen vragen om de machtiging.
Verzamel de bijlagen
De aanvraagformulieren vindt u in Mijn RVO. Daaraan voegt u de bijlagen toe die u hieronder vindt.
Projectidee toetsen
Wilt u de slaagkans van uw aanvraag vergroten? Vraag ons dan zonder verplichting om advies over uw projectidee voor u aanvraagt. Gebruik hiervoor het projectideeformulier. Eén van onze projectadviseurs neemt daarna contact met u op. Deze adviseur bespreekt met u uw idee en de kans van slagen hiervan. U heeft dan ook de mogelijkheid om uw idee toe te lichten.
De adviseur kan u ook wijzen op andere subsidies die mogelijk interessant voor u zijn.
Aanvragen
U kunt vanaf 1 september 2025 9:00 uur tot 30 september 2025 17:00 uur via onderstaande knop deze subsidie aanvragen. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Na uw aanvraag
De aanvragen rangschikken wij op basis van het uitgebrachte bod. Het voorstel met het laagste bod (de subsidie-intensiteit die is opgenomen in de subsidieaanvraag) krijgt daarin de hoogste positie. Dit betekent dat hoe meer CO2-uitstoot u vermijdt per euro subsidie, hoe hoger u in de rangschikking terecht komt.
De aanvragen beoordelen wij op een aantal aspecten:
- Volledigheid: we behandelen alleen volledige aanvragen.
- Passend in een van de categorieën en thema’s van de NIKI (categorieën en thema's kunt u terugvinden in de regelingstekst)
- Voldoen aan alle voorwaarden
- Haalbaarheid
- Correcte toepassing NIKI CO2-emissiereductiemethode
- Correcte toepassing NIKI-rekenmethode voor de NIKI-subsidieberekening
De beoordelingstermijn is 13 weken. Deze beoordelingstermijn kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
U ontvangt onze beslissing
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
U stuurt ons uw voortgangsrapportage
U levert eenmaal per jaar een voortgangsrapportage in na toekenning van de subsidie. Hiervoor gebruikt u het formulier dat staat op Mijn RVO. De data waarop u gegevens moet doorgeven, staan in de brief met uw beschikking.
Voortgang doorgeven
Als uw project wijzigt
U heeft subsidie ontvangen voor een (meerjarig)project. U bent daarom verplicht om belangrijke wijzigingen in uw project direct te melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn hiervan is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Wijziging doorgeven
U vraagt vaststelling aan
Na afloop van uw project vraagt u vaststelling aan via Mijn RVO. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Informatie over de werkwijze voor de aanvraag van de vaststelling kunt u vinden in onze Subsidiespelregels.
De beoordelingstermijn hiervan is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
Hersteltermijn bij tenders
Binnen een tender geldt dat wij na de sluitingsdatum (het moment waarop een aanvraag uiterlijk moet zijn ontvangen) geen aanvullingen of wijzigingen meer accepteren.
Het gaat hierbij om informatie die van belang is voor de (inhoudelijke) beoordeling van de aanvraag, zoals het projectplan. Gegevens die niet van invloed zijn op de inhoudelijke beoordeling van uw aanvraag, zoals een bankrekeningnummer, kunnen wij wel na sluitingsdatum van de tenderregeling opvragen.
Als u toch een onvolledige aanvraag heeft ingediend, leidt dat tot een niet-inhoudelijke beoordeling van de aanvraag. U krijgt dan geen subsidie. In de beschikking staat uitgelegd hoe u tegen dit besluit bezwaar kunt maken.
U leest hier meer over op de pagina Hersteltermijn onvolledig ingediende subsidieaanvragen.
Wetten en regels
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei