De wereld op speelse wijze cyberweerbaar maken
Jezelf wapenen tegen cybercriminaliteit is belangrijk voor alle leeftijden. De sociale onderneming Hackshield wil met 'serious gaming' aan kinderen uitleggen hoe je dat doet. Met de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) demonstreerde het bedrijf hun product in Brazilië.
Maatschappelijke beweging
Emily Jacometti en haar team begonnen Hackshield om een maatschappelijke beweging op gang te brengen. Met als doel samenlevingen cyberweerbaar te maken. Cyberweerbaarheid is belangrijk omdat cybercriminaliteit steeds meer mensen treft, denk aan ransomeware of diefstal van identiteitsinformatie.
Om dit te bereiken leert Hackshield kinderen tussen de 8-12 jaar spelenderwijs digitale vaardigheden aan. Met een wedstrijd kunnen 'Junior Cyber Agents' voor elke opdracht punten winnen en zich kronen tot 'Cyber Hero'. Op hetzelfde moment delen ze thuis hun kennis met hun ouders en grootouders.
Hackshield is gratis en het bedrijf doet geen marketing richting kinderen. Ook verkoopt het bedrijf geen data van de jonge bezoekers. Op dit moment is de game toegankelijk voor kinderen in Nederland en België.
"Je gaat naar een nieuw land en er zijn altijd hindernissen. Dit is waar deze regeling je mee kan helpen en waar de expertise van RVO een rol in kan spelen."
Samenwerken met publiek-private partijen
Emily werkt hierbij samen met private en publieke partijen. Een van de commerciele partijen, een financiële instelling, stelde voor om bij hun buitenlandse vestigingen te onderzoeken of andere landen dezelfde cyberproblemen kennen. Emily: "Dat is dé manier om zo'n groot maatschappelijk probleem op te lossen, als zowel publieke als private partijen daar aan bijdragen."
In Brazilië sloeg het idee aan want cybercrime vormt een groot probleem in het Zuid-Amerikaanse land. Samen met een Braziliaanse partner zette Emily de digitale infrastructuur voor Hackshield op.
Dezelfde private partij vertelde haar over de mogelijkheid van de DHI-subsidieregeling. Emily: "Je gaat naar een nieuw land, en denkt misschien dat het makkelijk gaat, maar er zijn altijd hindernissen. Dit is waar deze regeling je mee kan helpen en waarbij de expertise van RVO een rol kan spelen."
Via DHI toegang tot een breed netwerk
Via de DHI-aanvraag kreeg Emily ook toegang tot een breed netwerk met lokale contactpersonen in Brazilië. Die hielpen haar met de introductie van Hackshield op de Braziliaanse markt. Het DHI-project zorgde ervoor dat Hackshield in contact kwam met geïnteresseerde lokale experts en partners. "Die hielpen ons om het land beter te begrijpen en gaven inzicht in hoe we het lokale netwerk konden gebruiken."
Veilig internet voor alle kinderen
Emily's doel is om Hackshield naar meer landen te brengen. Daarmee krijgen miljoenen kinderen toegang tot veilig internet. Ook wil ze blijven investeren in Brazilië, en digitale hubs starten in Curaçao en in Europa.
Ook DHI gebruiken?
Wilt u net als Emily Jacometti ook internationaal zakendoen en uw producten in uw doelland demonstreren? Bekijk dan wat de DHI-subsidie u biedt en doe een quickscan om te zien of uw project in aanmerking komt voor subsidie.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken