"Met het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) konden we kinderen een toekomst geven."
Het Nederlandse bedrijf ADMC Group – actief in de gezondheidszorg – laat haar medische apparatuur in Egypte maken. Bij dat proces komt veel afval vrij. Uit lokaal onderzoek blijkt dat vaak kinderen dit afval verzamelen, sorteren en recyclen. Het is niet alleen gevaarlijk werk, het weerhoudt kinderen er ook van naar school te gaan. Sara Benjamin van ADMC Group vertelt over het project 'El Kassib' dat kinderarbeid bestrijdt.
Gevaarlijk werk
In El Zabaleen, een sloppenwijk in Cairo, is de verwerking van afval geen taak van een vuilnisbedrijf maar gebeurt dit bij mensen thuis.
Veel mannen zetten voor de zware onderdelen hun kinderen in, die tijdens het werk in contact komen met giftig afval. Er is geen ventilatie, hygiëne of beveiliging. En de kinderen gaan hierdoor niet naar school. Sara Benjamin: "De Egyptische wet staat dit toe; kinderen zijn namelijk het bezit van hun ouders. Afvalverwerking levert snel geld op, terwijl je op school de hele dag in de klas zit. Zonder alternatief voor misgelopen inkomsten zijn ouders niet overtuigd hun kinderen naar school te sturen in plaats van hen te laten werken."
"Dankzij het basisschooltraject kunnen kinderen van 5 tot en met 13 jaar weer naar school"
Ingrijpen met El Kassib
"Om verschil te maken, praatten we onder andere met de regering", aldus Benjamin. "Dankzij het basisschooltraject kunnen kinderen van 5 tot en met 13 jaar weer naar school. Kinderen van 14 tot en met 17 jaar krijgen een beroepsopleiding waar zij leren snel én veilig te werken."
Geldgebrek van families was de kern van het probleem. Benjamin: "Daarom leerden we ouders op andere manieren geld te verdienen. Bijvoorbeeld door met textiel en sieraden te werken. Ze verkopen de gemaakte producten lokaal. Vaders gaven we stevige trolleys om het afval te verzamelen zonder hulp van hun kinderen. Ook gaven we voorlichting over veilig en hygiënisch werken en maakten we ze bewust van het belang van onderwijs.”
De aanpak van ADMC in El Zabaleen
Samenwerking met RVO
Sara Benjamin: "Met de financiële steun van het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) hebben we de wijk veranderd en kunnen we kinderen een toekomst geven. We hadden nooit verwacht zoveel te bereiken. Via 'El Kassib' gaan nu al 922 jongens en 460 meisjes uit El Zabaleen naar school. De seminars en workshops van RVO gaven ons handvatten om een enorm probleem in kleine stukjes op te delen en aan te pakken. Er is nog veel werk te doen, maar het begin is er."
Financiële steun bij bestrijding kinderarbeid
Het subsidieprogramma FBK is inmiddels gesloten. Als u wilt bijdragen aan verantwoorde productieketens, kunt u hiervoor steun aanvragen bij het subsidieprogramma Sectorale Samenwerking IMVO.
Meer weten?
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg.
- Bekijk de OESO-richtlijnen voor IMVO.
- Lees ook het FBK rapport "Child Labour Interventions 2022" (Engelstalige PDF)
- Wat is kinderarbeid? (Engelse tekst)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken