Sectorale Samenwerking Internationaal MVO
Is uw onderneming, branchevereniging of maatschappelijke organisatie gevestigd in Nederland? En bent u actief in een IMVO-sectorovereenkomst begeleid door de Sociaal-Economische Raad (SER)? Dan kunt u subsidie aanvragen voor de regeling Sectorale Samenwerking Internationaal MVO.
Deze regeling wil het voor Nederlandse ondernemers gemakkelijker maken om te voldoen aan de OESO-richtlijnen en VN-principes voor mensenrechten en het bedrijfsleven. Zo kunnen ondernemers samen de meest voorkomende risico's in hun waardeketen aanpakken en verminderen. Het betreft risico's op het gebied van mensenrechten, arbeid en milieu.
Door gepaste zorgvuldigheid toe te passen in een samenwerking binnen hun sector, kunnen ondernemingen:
- individuele lasten verlagen;
- werken aan onderling vertrouwen;
- van elkaar leren; en
- samen invloed uitoefenen.
Dit maakt het ook gemakkelijker om te voldoen aan toekomstige Europese wetgeving op het gebied van internationaal MVO.
Nieuw subsidiebeleidskader
RVO voert Sectorale Samenwerking Internationaal MVO uit sinds 2022. Na een evaluatie in 2023 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om het subsidiebeleidskader aan te passen.
Sociaal-Economische raad
Vanaf 2024 ondersteunt de Sociaal-Economische Raad (SER) u bij het onderhandelen in en begeleiden van Internationale MVO-sectorovereenkomsten.
De SER:
- zorgt voor structuur binnen samenwerkingsverbanden;
- ondersteunt het tot stand komen en uitvoeren van afspraken en governance;
- begeleidt Nederlandse ondernemingen die samenwerken binnen dezelfde sector, maatschappelijke organisaties en/of de Rijksoverheid om afspraken te maken over internationaal MVO;
- begeleidt samenwerkingsverbanden in een gezamenlijke aanpak om specifieke Internationale MVO-risico’s en misstanden in hun waardeketen te voorkomen en verminderen op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu.
Het nieuwe beleidskader van de subsidieregeling Sectorale Samenwerking Internationaal MVO biedt 2 soorten ondersteuning:
Sectorale Samenwerking Internationaal MVO - Pijler 1
Pijler 1 financiert handelingsperspectief. Samenwerkingsverbanden die tot stand komen uit door SER begeleide Internationale MVO-sectorovereenkomsten, kunnen subsidie aanvragen om dit beleid door te ontwikkelen en uit te voeren in projecten.
Bedrijven en maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten en voeren samen 1 of meer van de 6 stappen van het proces voor gepaste zorgvuldigheid uit. Zo verduurzamen zij hun waardeketens. Ook maakt een samenwerking binnen de sector het gemakkelijker om onderling kennis te delen en te ondernemen volgens de OESO-richtlijnen.
Sectorale Samenwerking Internationaal MVO - Pijler 2
Pijler 2 ondersteunt maatschappelijke organisaties bij het inzetten van hun kennis en ervaring voor gepaste zorgvuldigheid tijdens de implementatiefase van Internationale MVO-sectorovereenkomsten.
Lees op de pagina Op weg naar duurzaam ondernemen: due diligence in 6 stappen hoe u samen gepaste zorgvuldigheid kunt toepassen wanneer u internationaal onderneemt.
Meer weten?
- Ministerie van Buitenlandse Zaken