Anders omgaan met fossiele grondstoffen in de autobandketen
Autobanden van hergebruikt rubber. Voor dat doel sloegen meerdere partijen de handen ineen. Samen hervormen ze de keten met slimme scans en innovatieve techniek. Om de banden zó te ontleden dat het hoogwaardige grondstoffen oplevert.

Van dump naar slim hergebruik
“Voorheen dumpten mensen gebruikte banden in het bos. Of ze werden verbrand. Dat is gelukkig voorbij. Bandenleveranciers moeten voor iedere geproduceerde band er één terugnemen”, zegt Kees van Oostenrijk. Hij is directeur van RecyBem en penvoerder bij onderzoeksproject UPTYRE. RecyBem organiseert voor de industrie de inzameling en herverwerking van gebruikte banden.
Innovatieve techniek voor recycling
UPTYRE ontstond vanuit de CPNL subsidieregeling. Die voert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Van Oostenrijk wil teruggenomen materiaal slim en hoogwaardig hergebruiken. Moeilijk, want het rubber van banden wordt stevig en soepel via een chemisch proces met zwavel (vulkanisatie). Daarna is rubber moeilijk te ontmantelen. Autobanden recyclen vraagt daarom om een innovatieve techniek (devulkanisatie).
Meerdere lagen
“Autobanden bestaan uit 25 lagen met verschillende concentraties natuurrubber”, legt Van Oostenrijk uit. Uit eerdere projecten bleek dat het beter is deze lagen eerst te scheiden en te verzamelen, en ze vervolgens te devulkaniseren. “Dat geeft minder afval en de hoogwaardige grondstoffen zijn veel beter te hergebruiken.”
Samenwerking met onderzoeksinstellingen
Aan die conclusie ging een lang proces vooraf. “We zijn hier al sinds 2010 mee bezig. Dat doen we samen met de Technische Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Met de andere ketenpartners in dit project testen we nieuwe kennis in de praktijk.” Nieuwe kennis betekent ook slimmere technieken. Bijvoorbeeld om autobanden te scannen en beoordelen op hergebruik. Iets wat nu nog met de hand en het oog gebeurt: erg duur en veel werk. Het UPTYRE-project test daarvoor een slimme scantechnologie uit.
Iedereen aan boord
Aan UPTYRE doet de hele keten mee. Van inzamelaars tot aan producenten. Dat is hard nodig volgens Van Oostenrijk. “We moeten samen van A naar B. Dit project verenigt alle partijen en zorgt voor een gezamenlijk besef dat we anders moeten omgaan met fossiele grondstoffen.”
Vraag ook subsidie aan
Ook gebruikmaken van de subsidie CPNL? Bekijk de subsidie.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei