Haar als textiel van de toekomst

Laatst gecontroleerd op:
21 juli 2025
Gepubliceerd op:
17 juli 2025

De toekomst van de textielindustrie? Die ligt niet op de katoenvelden, maar groeit op ons hoofd. Althans, als het aan Zsofia Kollar ligt. Zij wil als oprichter van the Human Material Loop één van de meest vervuilende industrieën op zijn kop zetten. Haar doel? Over 10 jaar 500 miljoen kilo mensenhaar per jaar hergebruiken voor textiel. 

Mensenhaar is ijzersterk

Gordijnen, sneakers, isolatiemateriaal, geluidsabsorberende scheidingswanden en rugzakken. Allemaal voorbeelden van producten die volgens Zsofia naast kleding óók van mensenhaar gemaakt kunnen worden. "Mensenhaar is geweldig", begint ze. "Het is licht, flexibel, isolerend, absorbeert geluid, maar is vooral ijzersterk." Ze legt uit dat het uit dezelfde stof bestaat als wol, namelijk keratine. "Het grote verschil is dat er bij mensenhaar geen chemicaliën én geen fossiele brandstoffen aan te pas komen om er kleding van te maken."

Onderdeel van het ecosysteem 

Zsofia denkt sinds haar jeugd al na over hoe we dingen anders kunnen organiseren. Zo vindt ze het niet logisch dat we dieren, olie, enorme stukken land en grondstoffen uitbuiten om er onze kleding van te maken. "De keten is niet logisch, en ook niet transparant. Daar wil ik verandering in brengen. Centraal staat dat we ons als bedrijf niet boven het ecosysteem stellen, maar er juist onderdeel van willen zijn. En dat de consument dat ook zo voelt."

Als start-up zoekt ze momenteel naar een textielweverij die gelooft in haar verhaal. "Samen met wetenschappers toonden we al aan dat onze werkwijze uitstekend werkt voor de productie van kleding. Nu hopen we dat professionals, voornamelijk uit de beauty en textielindustrie, zich bij ons aan willen sluiten."  

Netwerk opbouwen met Enterprise Europe Network (EEN)

Bij die zoektocht krijgt Zsofia hulp van het EEN: een netwerk dat is opgezet om ondernemers te helpen bij internationale handel en innovatie. Zsofia legde in 2023 contact met het netwerk. Via EEN bezocht ze al diverse congressen en legde ze succesvolle contacten.

"Op een conferentie in Kopenhagen in 2024 boekte ik mijn eerste succes. Het lukte me een Deens teamlid voor onze adviesraad te strikken. We zijn een kleine onderneming, dan is het fijn dat we ondersteuning krijgen van EEN. Daarnaast denkt een adviseur vanuit hetzelfde netwerk op een geweldige manier met ons mee." Ook wordt er nog verder meegedacht. Want om mee te doen aan al die conferenties en beurzen, maakt Zsofia veel kosten. Kosten die ze deels dekt met de SIB-regeling vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Leveren in plaats van nemen 

Zsofia is overtuigd van haar verhaal. Een nieuw en energiek verhaal voor de kledingindustrie, maar ook voor kantoorcomplexen die op zoek zijn naar geluidsdichte ruimtes. "Het belangrijkste is dat het productieproces gewoon boven ons hoofd begint. Daar groeit de nieuwe textielindustrie. Een industrie die levert, in plaats van neemt."

Bekijk hoe EEN the Human Material Loop hielp met internationaal groeien

Bekijk onderstaande video om van Zsofia te horen welke hulp ze kreeg van EEN bij het in contact komen met andere bedrijven in Europa.  

Bent u zelf ook op zoek naar advies en ondersteuning voor u internationale innovatie? Lees dan meer over de hulp die Enterprise Europe Network u kan bieden. Of bekijk welke mogelijkheden er zijn met de Support International Business-subsidie (SIB) om deel te nemen aan internationale beurzen.  

Bent u tevreden over deze pagina?