"Een integraal beeld is belangrijk om succesvolle projecten op te zetten"
Het RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs realiseert duurzame projecten in het buitenland samen met de omgeving. Vaak stimuleren deze projecten de plaatselijke economie. Ook leveren ze kennis op die we in Nederland kunnen inzetten. In Ivoorkust werkte RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierbij brachten zij de duurzame ontwikkelkansen in kaart van een oude koffie- en cacaoplantage.
Bedrijven en bevolking
Ben Kubbinga is werkzaam als LNV-raad (voorheen ‘landbouwraad’) op de Nederlandse ambassade in Ivoorkust. “We hebben de hulp ingeroepen van RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs om het gebied in kaart te brengen waar we aan de slag willen. Het gaat om een terrein van zo’n 200 hectare niet ver van de hoofdstad Yamoussoukro. Hier willen we duurzame tuinbouwactiviteiten opzetten met Nederlandse bedrijven en in nauwe samenwerking met de lokale bevolking.”
Duurzame tuinbouw
Ivoorkust is één van de 14 landen waar dit soort programma’s wordt opgezet. Het is op basis van het HortiNord-programma. Kubbinga: “HortiNord is een strategisch meerjarig programma dat zich richt op zowel handel als hulp. Het bouwt voort op het HortIvoire project dat heeft laten zien wat de potentie is voor de tuinbouwsector. Nu willen we projecten opzetten met Nederlandse ondernemers om duurzame tuinbouw echt van de grond te krijgen in Ivoorkust.”
Integrale aanpak
Kubbinga: “Dankzij de experts van RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs weten we nu veel beter hoe het gebied in het Yamoussoukro District eruit ziet. Ook weten we nu waar waterbronnen zijn en waar je verschillende vormen van tuinbouw kan toepassen. Daarnaast weten we welke mensen er wonen en wat hun behoeftes en verwachtingen zijn. Zo’n integraal beeld is belangrijk om succesvolle projecten op te zetten.”
Fundament voor de toekomst
“De resultaten van het onderzoek van het RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs vormen de basis voor Nederlandse en Ivoriaanse partijen om projecten voor te stellen”, zegt Kubbinga. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat de geplande activiteiten passen binnen de natuurlijke en sociale structuur van het gebied.”
RVO realiseert meerdere internationale projecten voor duurzame oplossingen samen met lokale betrokkenen zoals ondernemers, overheden en bevolking in diverse landen. Dit gebeurt via Combitracks en vanuit RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs.
Wilt u meer weten over het project? Of beter leren om integraal te kijken naar het gebied waar u gaat investeren?
Neem dan contact op met Maaike.snel@rvo.nl.