Kunststof Recycling Nederland klaar voor de toekomst dankzij VEKI-subsidie

Gepubliceerd op:
18 september 2023

Kunststof Recycling Nederland zamelt harde kunststoffen in en geeft ze nieuw leven. Denk aan tuinstoelen, emmers en autobumpers die mensen bij de milieustraat inleveren. Om gerecycled kunststof van goede kwaliteit te leveren, is sorteren belangrijk. Op hardheid, vorm én kleur. Dankzij de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI), zette oprichter Rudy Vogels een nieuwe productielijn op, gericht op kleursortering. 

Rudy Vogels zette in 2004 Kunststof Recycling Nederland (KRN) op. Ontwikkelingen zoals de nieuwe productielijn zijn volgens Vogels nodig om relevant en onderscheidend te blijven. De markt vraagt namelijk om steeds hoogwaardiger kunststof. Die verandering is al langer gaande en daarom stond investeren al op de planning.

Dezelfde kwaliteit als nieuw kunststof

Vogels vertelt: "We willen dat ons gerecycled plastic - wij noemen het grondstoffen - nieuwe kunststoffen kunnen vervangen. Nieuwe kunststoffen worden geproduceerd met behulp van olie. Onze grondstoffen zijn circulair. Om te kunnen concurreren moeten onze grondstoffen dezelfde kwaliteit bieden als nieuw kunststof. Dat lukt alleen met hoogwaardige stromen gerecycled plastic. De visie om even hoge kwaliteit te bieden, behalen we alleen met goede sortering."

Betere scheiding én energiezuiniger 

Een belangrijke sorteringsmethode is kleurenscheiding. Vogels: "Als er veel donkere producten tussen recyclebaar materiaal zitten, kun je alleen donkere materialen leveren. Dat is onhandig, want er is vraag naar andere kleuren. We vroegen ons af: hoe gaan we op kleur sorteren?" Het antwoord vond KRN in innovatieve machines, maar daar kleeft een nadeel aan: "De terugverdientijd van de machines die we wilden, was te hoog. Daarom zochten we een oplossing. Dat was de VEKI-subsidie. Die verlaagt de terugverdientijd aanzienlijk."

De nieuwe machines scheiden niet alleen kleuren beter, ze verbruiken ook minder energie dan traditionele techniek. Vogels benadrukt: "Dankzij nieuwe machines besparen we jaarlijks 30.000 ton aan CO2-uitstoot. En we kunnen tegelijkertijd onze capaciteit vergroten met 15% per jaar."  

Het laatste zetje in de rug 

Vogels geeft aan dat de VEKI-subsidie aantrekkelijk is voor kleinere bedrijven als KRN. KRN krijgt 30% van de kosten vergoed. Voor kleinere bedrijven kan de VEKI-regeling daarmee het laatste zetje in de rug zijn. Daarnaast helpt enige 'knowhow' bij het opstarten van een project als dit. Vogels stelt: "Omdat wij weten dat het in de toekomst steeds belangrijker wordt om hoogwaardigere grondstoffen te bieden, zijn wij al langer bezig met circulariteit en het verbeteren van processen. Sinds 2018 testen we verschillende scheidingsmethodes. We wisten hoe we het aan wilden pakken en dan is het makkelijker om alles in gang te zetten. Het fijne bij een klein bedrijf is dat er korte lijnen zijn. Daardoor kunnen wij dit soort keuzes sneller maken."

Flexibiliteit bij tegenslag 

KRN’s innovaties sluiten aan op klimaatdoelstellingen. Tegelijkertijd ziet Vogels dat de regelgeving in Nederland soms achterblijft: "De doelstelling dat 30% van al het plastic gerecycled is, was 2023. Maar Nederland schoof dit op naar 2027. Daarnaast stimuleert de regelgeving hier weinig om de duurzaamste in plaats van de goedkoopste producten te kopen."

De ontwikkelingen binnen de plasticindustrie van vandaag de dag bieden geen garantie voor de toekomst en soms gebeurt het onverwachte. KRN vroeg in 2021 subsidie aan voor 2022. Toen de oorlog in Oekraïne startte, veroorzaakte dit materiaaltekorten en werden machines later dan gepland geïnstalleerd. KRN vroeg daarom een half jaar uitstel aan voor het project. Die flexibiliteit was er gelukkig.

Klaar voor de toekomst

Hoewel dat leidde tot hogere kosten, staat Vogels nog steeds achter de keuze: "We zeiden destijds dat we als bedrijf kwalitatief hoogwaardige producten willen leveren. Dat vinden we nog steeds. Groeien in kwaliteit staat boven kwantiteit. Het bedienen van de markt met kwalitatieve, duurzame producten, daar gaat het om. En de VEKI-subsidie heeft zelfs met tegenslagen geholpen om dichter bij die toekomstvisie van hogere kwaliteit te komen."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?