Luchtbeddenbedrijf zet snelle stappen in korte tijd met RVO en SIB

Gepubliceerd op:
5 december 2023

Plastic matrassen zorgen voor veel afval én zijn niet efficiënt te vervoeren. Het Nederlandse merk Zzz.land ontwikkelde een nieuw, duurzamer luchtbed speciaal voor festivals. Dat gebeurde met hulp van de Support International Business (SIB) subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Gerard Kool van Zzz.land deelt zijn ervaringen.

'Mattress-as-a-Service'

Het verhaal begint in 2018 toen de blik van ondernemer, ontwerper en dj Sam Ninaber van Eijben, viel op een berg festivalafval. Het viel hem op dat daartussen veel luchtbedden lagen. Deze plastic opblaasmatrassen zijn gemaakt van pvc, een milieuvervuilende grondstof. Ninaber van Eijben ontwierp daarom een circulair festivalmatras van buizen herbruikbaar PE-folie (een type kunststof). Door het ontwerp blijft dit luchtbed bruikbaar, ook als een van de buizen lek raakt. 

Samen met zakenpartner Gerard Kool ontwikkelde Ninaber van Eijben in de zomer van 2023 'Mattress-as-a-Service'. Bezoekers van festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole konden op het festivalterrein een luchtbed huren, die ze na afloop van het evenement weer terugbrachten. Bijna alle plastic matrassen werden daarna weer gerecycled tot nieuwe circulaire luchtbedden voor het volgende festival.

Festivals buiten Europa

Dat smaakte naar meer, en Zzz.land wilde de dienst dan ook graag bij festivals in andere landen toepassen. De al bestaande recyclingketen van een land speelt daarbij een doorslaggevende rol. Uiteindelijk moeten de luchtbedden wel lokaal duurzaam geproduceerd en gerecycled kunnen worden. 

Dankzij de SIB Collectieve activiteit kon het bedrijf aanhaken bij de handelsmissie van Jong Management Internationaal naar Colombia. Na een beursbezoek en diverse gesprekken met Colombianen, kwam Kool erachter dat de recyclingketen van het land nog niet voldoende ontwikkeld is om daar zaken te kunnen doen. "We trokken de conclusie dat Zuid-Amerika nog niet de primaire markt is voor ons."

"We hebben ongelooflijk veel geleerd en in korte tijd snelle stappen kunnen zetten met steun van RVO en SIB."

Gerard Kool
Zzz.land

Luchtbedden als humanitaire hulp

Zzz.land realiseerde zich op een bepaald moment ook dat hun product nuttig kan zijn bij humanitaire rampen; dus bij aardbevingen, oorlogen of de opvang van vluchtelingen. De plastic matrassen zijn compact en kunnen daarom in grotere hoeveelheden worden opgeslagen en snel naar een rampplek worden gebracht.

Gerard Kool hoorde van een beurs in Dubai waar de humanitaire sector samenkomt. Hij legde contact met RVO en besprak de mogelijkheden.

Met de subsidie SIB Individuele beursdeelname kreeg Kool de kans om de beurs te bezoeken én te onderzoeken waar de kansen liggen voor Zzz.land. Hij legde er contact met organisaties als de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Gerard Kool: "Dankzij deze trip hebben we veel geleerd over de sector en we kunnen nu beter onze koers bepalen."

Hij concludeert: "We hebben ongelooflijk veel geleerd en in korte tijd snelle stappen kunnen zetten met steun van RVO en SIB."

Ook SIB gebruiken?

Bent u net als Zzz.land ook klaar om internationaal zaken te gaan doen? En weet u ook al welke buitenlandse markt de beste kansen biedt voor uw bedrijf? Bekijk onze informatie over SIB en vraag de subsidie aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?