Een kijkje in duurzame kruiden en specerijen

Gepubliceerd op:
8 april 2025

De voedselindustrie verandert snel. Consumenten stellen hogere eisen aan duurzaamheid en transparantie, en nieuwe wetgeving vraagt om concrete actie. Voor Verstegen Spices & Sauces is het duidelijk: wie nu niet investeert in een toekomstbestendige keten, verliest zijn concurrentiepositie.  We spreken  met Michel Havermans, Sustainable Sourcing Manager bij Verstegen Spices & Sauces.

Verstegen heeft duurzaamheid in het DNA. Hun ambitie? Zorgdragen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de allerbeste kruiden en specerijen. Dit is niet altijd makkelijk; zo'n ambitie gaat samen met complexe processen voor het bedrijf én stakeholders.

De drijvende kracht achter duurzaamheid

Michel vertelt: "Verstegen is een familiebedrijf. De eigenaar wil het bedrijf beter overdragen aan de volgende generatie. Maar het is meer dan een persoonlijke missie. Investeren in leveranciers en duurzame landbouw is ook zakelijk gezien van levensbelang. Als we, samen met onze leveranciers, niet op tijd actie ondernemen bestaat het bedrijf misschien over 100 jaar niet meer."

Michel begrijpt dat duurzaamheid niet alleen binnen de muren van het eigen bedrijf gerealiseerd kan worden. "We zien onszelf als onderdeel van een breder systeem; duurzaamheid begint bij ons. Maar het krijgt pas echt impact als alle schakels in de keten hier onderdeel van zijn. Daarom investeert Verstegen in groene landbouwmethoden die de natuur versterken. Samen met leveranciers en boeren werken we aan bewustwording, educatie en innovatie voor een toekomstbestendige landbouw."

Focus op impact

Om hun doelen te bereiken, richt Verstegen zich op groene én eerlijke productie. Een onderdeel hiervan is investeren in regeneratieve landbouw, dat is landbouw met een positief effect op de omgeving. Deze methode richt zich op het herstellen en versterken van ecosystemen. "Regeneratieve landbouw biedt oplossingen voor meerdere uitdagingen tegelijk. De directe gevolgen van regeneratieve landbouw zijn een verbeterde bodemgezondheid en grotere biodiversiteit. Maar indirect draagt het ook bij aan sociale kwesties en vraagstukken.

Michel Havermans in India

Boeren hebben bijvoorbeeld een hoger inkomen, doordat de gezondere bodem een grotere oogst van betere kwaliteit opbrengt. Door het verbouwen van verschillende gewassen op één stuk land, zijn boeren minder afhankelijk van de markt voor één product. Dit levert meer stabiliteit op, wat het verbeteren van arbeidsomstandigheden mogelijk maakt. Door ons te richten op specifieke vraagstukken, pakken we indirect ook andere problemen aan. Het is een strategie die maximale impact realiseert met de beschikbare middelen."

Het due diligence-proces

Een onmisbaar onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is het due diligence-proces (gepaste zorgvuldigheid). Michel vertelt over de risicoanalyse, een van de eerste stappen in dit proces. "Door ons wereldwijde netwerk van leveranciers voelt de complexiteit van zo’n analyse soms immens. Prioriteren binnen de risicoanalyse helpt ons om te  focussen op de ketens waarmee we de grootste impact kunnen maken met onze bedrijfsvoering. Wij werken nauw samen met leveranciers om risico's zoals bodemvervuiling, kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden aan te pakken of te voorkomen. Langdurige partnerschappen spelen hierin een sleutelrol. Wij kunnen zelf niet aan alle knoppen draaien."

De tip van Michel

"We moeten het samen doen met onze leveranciers. Zonder de inzet van onze ketenpartners is echte verandering niet mogelijk. Samenwerking is de sleutel tot vooruitgang."

Voor bedrijven die aarzelen hoe te beginnen met MVO heeft Michel een tip: "Begin gewoon. De complexiteit kan ontmoedigend zijn, maar zonder actie verandert er niets." 

Ben je geïnspireerd door Michel maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met onze adviseurs van het MVO-steunpunt. Zij helpen je graag op weg. 

Mail naar mvosteunpunt@rvo.nl 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?