"Ons onderzoek toont de voordelen van nieuwe technologieën voor zonnepanelen"

Gepubliceerd op:
7 maart 2024

Zonnepanelen die gebruikmaken van nieuwe technologieën halen hogere rendementen. Ook zien de panelen er mooier uit en gaat het productieproces makkelijker. Deze nieuwe technologieën zijn klaar voor de markt, maar willen fabrikanten ermee aan de slag? Het doel van het Whooper-project is een zonnepaneel ontwikkelen dat meer stroom opwekt en de elektriciteitskosten verlaagt. Bas van Aken van TNO vertelt.

Meer stroom, minder elektriciteitskosten

'Waarom zouden we kiezen voor deze techniek?' Dat is de centrale vraag in het Whooper-project. Dit is een project van TNO, Eurotron, 3Sun, GroenLeven en het Solar Innovation and Experience Center (SIEC). Het doel is een zonnepaneel ontwikkelen dat meer stroom opwekt en de elektriciteitskosten verlaagt. Het project doet dit met innovatiesubsidie uit de regeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+).

Recordopbrengsten

In de zonnepanelen komen 2 technieken samen: 

  • heterojunctie-silicium-zonnecellen (zonnepanelen met meerdere halfgeleiderlagen om zonlicht om te zetten in elektriciteit) 
  • achterzijdecontacttechnologie (waarbij de elektrische contacten aan de achterkant van de panelen zitten, wat ze efficiënter maakt) 

Heterojunctie-zonnepanelen hebben al recordopbrengsten gehaald. Ze zijn volgens TNO goed te combineren met de achterzijdecontacttechnologie.

Uitvoerig getest

Van Aken: "Het innovatieve zonnepaneel is de afgelopen 3 jaar uitvoerig getest op de SIEC-locatie in Zonnepark Oranjepoort bij Emmen." GroenLeven, leverancier van zonne-energieapparatuur, ontwikkelde het park met partners. 3Sun maakte de zonnecellen voor het Whooper-project. TNO zorgde voor een aantal processtappen. "Het lijkt erop dat de heterojunctie-zonnepanelen beter presteren als het warm is. En zonnepanelen met achterzijdecontacttechnologie worden minder warm dan andere modules," legt Van Aken uit. 

Grotere schaal

"Vanuit de gegevens hebben we een indicatie dat deze techniek zorgt voor minder warme panelen. Dat komt de opbrengst ten goede. Ook fijn is dat de nieuwe technologieën elkaar niet in de weg zitten." Van Aken heeft vertrouwen in de techniek. "We kunnen stabiele modules maken. Het is ook op grotere schaal te produceren. Of het de moeite waard is om deze technologie in productie te nemen? Dat is aan de fabrikanten, zoals 3Sun."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?