"In onze energiegemeenschap betaal je niet meer dan de kostprijs voor energie"
Duurzame energie die toch betaalbaar is voor iedereen. In het Local4Local-project werken 13 partijen met MOOI-subsidie van RVO samen, om lokale energie uit duurzame bronnen onderling uit te wisselen binnen energiegemeenschappen. "Energiegemeenschappen beschermen mensen tegen schommelingen op de energiemarkt", vertelt Norbert Buiter van deelnemende partij Grunneger Power:
Energiegemeenschappen
Grunneger Power sloot per januari 2024 haar Groningse zonneparken Vierverlaten en Meerdorpen aan op het zelfleveringsplatform ENTRNCE. In de loop van 2024 worden de eerste huishoudens aangesloten. Onder leiding van energiebedrijf Energie VanOns ontvangen deze klanten aangepaste energiecontracten. Ze betalen alleen de kostprijs voor de energie die ze afnemen uit de zonneparken.
Buiter: "Het concept van energiegemeenschappen biedt verschillende voordelen. Zo stimuleren we bewust energieverbruik, en zorgen we voor een stabiele energieprijs. Want we willen nóg een energiecrisis, zoals in 2023, voorkomen. Het ene moment konden mensen hun energierekeningen gewoon betalen en de volgende maand hadden ze een probleem. Energiegemeenschappen beschermen mensen tegen dit soort schommelingen op de energiemarkt."
Zelfleveringsmodel
Het Local4Local-project zet innovatie in gang. Het doel is om dit ‘zelfleveringsmodel’ aan het einde van het project te gebruiken voor 7 pilot energiegemeenschappen. Binnen die gemeenschappen moet het project minstens 20.000 deelnemende huishoudens een betaalbare energierekening bieden. Daarbij zijn de kosten van energieproductie minimaal, terwijl er lokaal veel elektriciteit wordt geproduceerd.
Dit is mogelijk omdat er geen overhead kosten zijn. "De 13 deelnemende partijen zijn elk verantwoordelijk voor een ander stukje binnen het proces van energie opwekken, opslaan en verdelen", legt Buiter uit. "Maar we werken ook veel samen. We delen onze kennis en kijken samen naar de technologische mogelijkheden. Dankzij het project kunnen we nieuwe mensen en partijen aantrekken."
Toekomstplannen
"De tijd van praten is voorbij. We gaan nu doen", aldus Buiter. "Inmiddels hebben we al een aantal laadpalen staan in Groningen die we vastknopen aan ons zelfleveringsplatform. Bij 50 leden kijken we mee in de huishouding om te leren van vraag en aanbod en het stroomgebruik. En we zijn hard op zoek naar meer locaties voor windmolens. Zo kunnen we gebruik maken van zon én wind." Dat zorgt ervoor dat we op meer momenten op de dag onze eigen energie beschikbaar hebben".
Ook MOOI-subsidie aanvragen?
Werkt u samen met andere partijen in een consortium aan innovatieve oplossingen met een multidisciplinaire aanpak? Helpen die onze klimaatdoelen te halen voor de gebouwde omgeving? Houdt u daarbij rekening met technische, sociale en andere factoren die de slagingskans vergroten?
Vanaf 19 maart 2024 kunt u in consortia weer MOOI-subsidie bij ons aanvragen. De subsidie is onderdeel van het Topsector Energie (TSE) subsidieprogramma.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat