"Onze innovatie voor waterzuivering leidde tot nieuwe projecten"

Laatst gecontroleerd op:
8 oktober 2024
Gepubliceerd op:
19 september 2024

Nederland staat bekend om haar kennis en ervaring met water. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het proces om water te zuiveren is behoorlijk ingewikkeld. Zo zoeken waterschappen betere technieken om stikstof uit rioolwater te halen. Het bedrijf Byosis ontwikkelde en demonstreerde hiervoor met succes een innovatie.

Broeikasgas

Rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren afvalwater om het opnieuw te gebruiken. Standaard gebeurt dat op een biologische manier. Bacteriën verwijderen ammoniak en nitriet uit het afvalwater en zetten dit om in stikstofgas en water. "Dat gaat traag en is gevoelig voor omstandigheden en verstoringen", zegt Gertjan Buffinga van Byosis. "Ook kunnen veiligheidsrisico’s optreden met legionella en er komt lachgas vrij: een sterk broeikasgas."

Sneller, flexibeler en veiliger 

Byosis verwijdert stikstof uit allerlei afval- en reststromen met speciale installaties en wint het als grondstof terug. Het bedrijf heeft daar ruime ervaring mee. Deze zogeheten strippers gebruiken juist geen biologische, maar fysische en chemische processen. "Dat maakt onze technologie snel en flexibel en minder gevoelig voor verstoringen", zegt Buffinga. "Er treedt geen legionellabesmetting op en ook geen uitstoot van lachgas. Een belangrijk pluspunt voor waterschappen. Die moeten de uitstoot van broeikasgassen beperken."

85% stikstof uit het afvalwater

Belangrijk voor Byosis was om hun stripper geschikt te maken voor rioolwater zuiveren. De innovatieve installatie bestaat uit verschillende kolommen. Die stuurt gas langs het afvalwater om ammoniak op te nemen. Vervolgens wordt de ammoniak gewassen om er pH-neutraal ammoniumsulfaat van te maken: een vervanger van kunstmest. Buffinga: "Uiteindelijk lukte het ons om 85% van de stikstof uit het afvalwater te halen. Een mooi resultaat."

DEI+: innovaties financieren en demonstreren

Om de stripper te ontwikkelen, vroeg het bedrijf met succes steun aan vanuit de DEI+-regeling (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie). "We hadden daar eerder goede ervaringen mee", zegt Buffinga. "Financieel, omdat innovatieprojecten duur zijn. Maar ook om te demonstreren dat onze oplossingen werken." Waterschappen willen zekerheid van een bewezen technologie. Met het DEI+-project kon Byosis geïnteresseerden rondleiden op een pilotlocatie. Inmiddels leidde dat tot diverse spin-offs. "Voor een aantal waterschappen zijn we betrokken bij het voorontwerp van een stripperinstallatie."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?