Technologie die raakt: Phosphoenix werkt aan hersenimplantaat voor kunstmatig zicht
Hoe kun je mensen die hun zicht zijn verloren weer iets laten zien? Die vraag leidde tot de oprichting van Phosphoenix. Deze medtech-start-up werkt aan een hersenimplantaat dat kunstmatig zicht mogelijk moet maken. We spraken Bert Monna, mede-oprichter van het bedrijf. Het idee is dat je met elektrische stimulatie in de hersenen lichtpuntjes kunt opwekken, zogenoemde fosfenen. De innovatie is baanbrekend en zou onmogelijk zijn zonder ondersteuning van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Medewerkers houden onderdelen vast die Phosphoenix heeft ontwikkeld om het hersenimplantaat daadwerkelijk te kunnen implanteren.
Technologie met impact
De technologie van Phosphoenix borduurt voort op wetenschappelijk onderzoek naar elektrische stimulatie van de hersenen. Waar eerdere oplossingen mikten op het netvlies, omzeilt Phosphoenix de ogen en richt zich rechtstreeks op de hersenen. "We hebben een manier gevonden om via een klein gaatje in de schedel elektrodes in te brengen in het brein," vertelt Monna. "Met 1.000 elektrodes kun je voldoende lichtpuntjes genereren om bijvoorbeeld veilig door een ruimte te bewegen. Geen volledig zicht, maar wel genoeg om een tafel te zien of een deuropening te herkennen – basisoriëntatie dus."
Medische innovatie kost tijd
De technische en medische uitdagingen zijn enorm. Een implantaat moet veilig, precies én duurzaam zijn. Het gaat om materialen die 20 tot 30 jaar in het menselijk lichaam moeten functioneren. De ontwikkeling van zo’n innovatie vraagt niet alleen tijd, maar ook een lange adem qua financiering. "Investeerders kijken naar rendement binnen 10 jaar. Voor een medische start-up is dat nauwelijks haalbaar," zegt Monna. "Daarom is de hulp van RVO zo belangrijk."
RVO ondersteunt in elke fase
Phosphoenix maakt gebruik van regelingen zoals de WBSO en krijgt hulp bij Europese financieringsprogramma's zoals Eurostars, ERC en EIC van Horizon Europe. "RVO leest mee, denkt kritisch mee en helpt bij het voorbereiden van presentaties. Die begeleiding verhoogt echt je kans van slagen voor het verkrijgen van financiering," aldus Monna. "Zonder hen waren we niet waar we nu zijn." Naast financiële ondersteuning waardeert Monna ook de bereikbaarheid en expertise van RVO. "De adviseurs begrijpen in welke fase je bedrijf zich bevindt, en dus ook welke ondersteuning op dat moment bij je past."
Op naar de volgende stap
Phosphoenix staat aan het begin van een lang traject; het op de markt brengen van een medisch device duurt vele jaren. Maar de missie is helder: technologie ontwikkelen die mensen hun vrijheid teruggeeft. "En dat kan alleen als je realistisch blijft, samenwerkt én toegang hebt tot de juiste ondersteuning."
Ook advies nodig?
Neem dan contact met ons op. Of plan meteen het gesprek met een adviseur voor WBSO-financiering van uw innovatie of bekijk welke hulp RVO biedt bij Europese financieringsprogramma's.
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland