"Circulaire kunststof is de toekomst - daarin pakken we graag een koppositie"
Kunststofproductiebedrijf Timmerije timmert al jaren aan de weg als het gaat om circulair ondernemen. Inmiddels bestaat 10% van hun producten uit gerecycled kunststof. En dat aandeel groeit. “Een circulaire economie is de toekomst. Daarin kun je maar beter meteen de koppositie pakken.”
Timmerije maakt technische kunststofonderdelen, bijvoorbeeld voor schoolmeubels en ventilatieapparatuur. “Vroeger kozen we hiervoor per onderdeel de ideale grondstof”, zegt algemeen directeur Hans Kolnaar. “Dan kom je automatisch uit bij nieuw geproduceerd kunststof, want dat heeft de ideale eigenschappen. Maar het is niet circulair.”
10% recyclaat
Daarom kiest het Gelderse bedrijf al langer voor recyclaat: gebruikte kunststof. Timmerije heeft ruim 10 jaar ervaring met circulair produceren. Van de 1.500 onderdelen bevat zo’n 10% recyclaat. Doel is om dit percentage te verhogen. Daarmee wil Timmerije voldoen aan de aankomende regelgeving rond de Nationale Circulaire Plastic Norm: kunststofproducten moeten voor een deel gaan bestaan uit recyclaat of biokunststoffen. Maar ‘bio’ is geen optie voor de technische materialen waarmee Timmerije werkt. Daarom is het aangewezen op recyclaat.
Circulair ontwerpen
“Nog liever lopen we vooruit op de regels”, zegt Kolnaar. “Hoe? Als leveranciers nieuwe producten willen, proberen wij ze te ontwerpen met zo veel mogelijk recyclaat. Dit is zelfs de basis van onze nieuwe visie. Maar dit circulaire uitgangspunt is technisch een uitdaging, want er is nog niet veel ‘technisch’ recyclaat beschikbaar. Daarbij kun je niet alle onderdelen circulair maken. Bijvoorbeeld vanwege veiligheidsnormen. Gebruikte kunststof is dan niet stevig genoeg.”
Bewezen circulaire kennis
Ondanks de technische uitdagingen zet Timmerije graag moedige stappen. “We nemen het voortouw door circulair te ontwerpen”, zegt Kolnaar. “Daarvoor moeten we onze klanten soms overtuigen.” Die houding levert het bedrijf veel voordelen op. Huidige en nieuwe klanten weten Timmerije te vinden vanwege de bewezen circulaire kennis en kunde. “Ook zij willen of moeten verduurzamen door strengere regelgeving”, zegt Kolnaar. “Je kunt erover klagen. Maar wij grijpen het liever als kans. Circulair is de toekomst. Daar kun je maar beter zo snel mogelijk een koppositie in nemen.”
Meer weten?
Bereid u ook voor op de toekomst. Start een pilot met recyclaat en biopolymeren met de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat