“Dankzij de MIT-regeling ontwikkelen wij samen een goed toepasbaar, innovatief product”
Samenwerking opent deuren. Bijvoorbeeld voor het applicatieontwikkelplatform VIKTOR.ai dat nieuwe mogelijkheden creëert in de maritieme sector via de samenwerking met maritiem ingenieursbureau C-Job. Dankzij de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) konden de bedrijven risicoloos samenwerken en elkaar versterken. Peter Madlener, commercieel directeur en medeoprichter van VIKTOR.ai, benadrukt: "Voor ons is het vanzelfsprekend om gebruik te maken van de MIT."
Samenwerking ingenieurs
Het VIKTOR-platform is ontworpen voor ingenieurs en domeinexperts, mensen die veel kennis hebben van een bepaald vakgebied. Het biedt hen handvatten om efficiënte en innovatieve oplossingen te creëren in de vorm van web apps en deze met elkaar te delen. Doel van het platform is het tekort aan ingenieurs én de toename van complexe uitdagingen - zoals klimaatverandering - te helpen oplossen. Om nieuwe markten te betreden gaat VIKTOR samenwerkingen aan met bedrijven zoals C-Job, een internationaal opererend maritiem ingenieursbedrijf. C-Job is altijd op zoek naar vooruitstrevende designtechnieken voor de scheepsbouw.
Nieuwe ontwerptool voor maritieme sector
Ontwerptool C-Job
"Voor ons is het belangrijk om samen met een partij aan iets te werken wat voor hun sector grensverleggend is", zegt Peter Madlener. Samen ontwikkelden de 2 bedrijven een nieuwe ontwerptool om het platform van VIKTOR.ai toepasbaar te maken voor de maritieme sector. "Een win-win situatie. Wij kunnen opereren in een nieuwe sector en zo een nieuwe markt aanboren. Zij kunnen via ons platform klanten bereiken voor de nieuwste modellen en geavanceerde technieken die zij ontwikkelen."
R&D-samenwerkingsprojecten
VIKTOR.ai en C-Job hebben gebruikgemaakt van het MIT-instrument R&D-samenwerkingsprojecten. "VIKTOR.ai is goed in de tooling (de dingen die men kan bouwen op het VIKTOR platform, red.) en het platform, C-Jobs heeft de specifieke sectorkennis. Samen kunnen wij een goed toepasbaar innovatief product ontwikkelen", aldus Madlener. Het is altijd een risico om een samenwerking aan te gaan. De MIT neemt dit risico volgens Madlener grotendeels weg.
"Voor ons is het volkomen logisch om gebruik te maken van de MIT. Naast de compensatie via de regeling zijn we zelf miljoenen kwijt aan een samenwerking. Bij het vinden van een samenwerkingspartner moet je er dan ook op letten dat de andere partij bereid is om net als jij veel te investeren."
MIT helpt start-ups verder te komen
Als afsluiter nog een oproep van de CCO van VIKTOR.ai: "De MIT kan je start-up echt verder helpen en het instrument R&D-samenwerkingsprojecten helpt specifiek om in contact te komen met andere start-ups. Zeker voor technologische start-ups is dat zinvol. Onderzoek ben je als het goed is al aan het doen en je hebt vaak al een team ontwikkelaars. Dan moet je alleen nog een partner vinden die iets soortgelijks doet of jou juist aanvult."
Meer weten?
Bent u mkb’er en werkt u met andere mkb'ers samen om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen? Dien dan net als VIKTOR en C-Job een aanvraag in voor een R&D-samenwerkingsproject.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat