"Samen zorgen we voor gezonde garnalen in Vietnam"

Gepubliceerd op:
15 augustus 2022
Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2022

ShrimpTechVietnam is een internationaal samenwerkingsverband van bedrijven in de garnalenkweeksector. Als groep willen zij onnodig gebruik van antibiotica in de Vietnamese garnalensector tegengaan.  We spraken erover met Bert Meijering, eigenaar van Topsy Baits en een van de leden van ShrimpTechVietnam. "Samen lever je beter resultaat."

Intensieve garnalenteelt

Vietnam is een van de grootste exporteurs van garnalen ter wereld. Het land produceert jaarlijks 650.000 ton garnalen, onder meer voor de Nederlandse markt. De meeste garnalen worden gekweekt in de Mekongdelta.

Door de snelle groei van de intensieve garnalenteelt zijn verschillende problemen ontstaan. Zo hebben garnalenkwekers onder meer last van sterk vervuild water. Dat maakt garnalen ziek. De kwekers gebruiken daarom antibiotica om de ziekmakende bacteriën tegen te gaan.

Op dit moment worden te veel antibiotica en chemicaliën gebruikt. Beide zijn slecht voor het watermilieu en de kwaliteit van de garnalen. Adviesbureau Larive International, dat een groot netwerk in de garnalenkweeksector heeft, wil deze situatie verbeteren. Daarvoor bracht het verschillende partners bijeen.

"Dieren kunnen alleen gezond leven als de omgeving om hen heen ook gezond is."

 

Bert Meijering
eigenaar Topsy Baits

ShrimpTechVietnam: samen werken aan duurzame productie

In 2019 startte adviesbureau Larive met steun van RVO een Nederlands-Vietnamese samenwerking. Dat leidde tot ShrimpTechVietnam. De partners willen samen de garnalenkweek in de Mekongdelta in Vietnam verbeteren. Ze onderzoeken en helpen de lokale garnalenkwekers hun productie op een duurzame manier te verhogen.

ShrimpTechVietnam is een samenwerking tussen:

  • Shrimpvet: een Vietnamees bedrijf dat garnalenonderzoek doet;
  • TipTopp Aquaculture: een Nederlands bedrijf dat probiotica (voedingssupplementen met goede bacteriën) ontwikkelt als alternatief voor antibiotica. Dat helpt de waterkwaliteit te verbeteren;
  • Sustainable Aquaculture Solutions: Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de gezondheid van garnalen en het voorkomen van ziektes;
  • Nutreco: Nederlands diervoerderbedrijf met een productiegelegenheid in Vietnam;
  • Topsy Baits: de grootste leverancier van gekweekt levend aas in Europa.

Antibiotica niet nodig

Bert Meijering, Topsy Baits' eigenaar, vertelt dat zijn bedrijf eerder alleen wormen kweekte voor de hengelsport, maar sinds 2000 ook werkt voor de garnalenkwekerij. "We leveren wereldwijd een speciale worm: de zager. Deze wormen produceren wij zo duurzaam mogelijk. Wormen worden gebruikt als voer voor garnalen (fokdieren). Omdat wormen uit Azië vaak bacteriën en virussen bij zich dragen, moeten boeren antibiotica toedienen."

Meijering gelooft niet in antibiotica. "Dieren kunnen alleen gezond leven als de natuur om hen heen ook gezond is. Dan worden ze ook niet ziek." Helaas gebruiken de meeste viskwekers buiten Nederland (veel) antibiotica. Dat lijkt het makkelijkste middel om ziektes tegen te gaan. Meijering: "Onze wormen dragen geen ziekmakende bacteriën en virussen. Daar testen we ze op. Onze wormen zorgen voor gezonde garnalen en daarom is er minder antibiotica nodig."

Winst op verschillende terreinen

Meijering is blij met de succesvolle samenwerking en gelooft dat de lokale garnalenkwekerij fors zal verbeteren door de inzet van ShrimpTechVietnam.

Dit project heeft Topsy Baits ook veel gebracht, vertelt hij. "Wij probeerden eerder onderzoek te laten doen naar de prestaties van levende, bevroren en gedroogde zagers. Dat lukte niet goed. Via dit project kwamen we uit bij het Vietnamese onderzoeksbureau Shrimpvet." Shrimpvet onderzocht de zagers van Topsy Baits en daar kwam een opmerkelijke ontdekking uit. Meijering: "Het aantal eieren dat garnalen met onze levende zagers produceren blijkt viermaal hoger dan met bevroren of droge zagers. Inmiddels brengen we wekelijks 600 kilo wormen naar Vietnam."

Dankzij deze ervaring kunnen ze contact leggen in meer landen. Ze leveren nu ook aan India en binnenkort aan Ecuador, vertelt Meijering. "De vraag naar wormen blijkt wereldwijd groot. De vijvers die we vorig jaar bouwden, zijn uitverkocht. We zijn druk bezig met de volgende uitbreiding."

Samen bereik je meer

"Samen lever je beter resultaat," vindt Meijering. "We hebben allemaal onze eigen rol en vullen elkaar aan." Zo voert Shrimpvet hun onderzoek uit bij de productielocatie van Nutreco. Daarnaast geeft Topsy Baits met TipTopp Aquaculture presentaties aan lokale garnalentelers. "Ze leren over de gevolgen van hun huidige werkwijze. En over alternatieven voor antibiotica." Nutreco maakte ook animatievideo's om Vietnamese garnaalboeren bewust te maken van de voordelen van minder antibioticagebruik.

ShrimpTechVietnam draagt daarmee bij aan een duurzame toekomst voor de Vietnamese garnalenkwekers. Na 4 jaar zijn er ruim 200.000 lokale boeren bereikt via workshops, seminars en video's. En alle partners verkopen nu meer garnalen.

Meijering: "Garnalen zijn ontzettend belangrijk voor Vietnam. Door de hoge hoeveelheid antibiotica zijn eerder zendingen met Vietnamese garnalen geweigerd. Onder meer door Nederland. Het roer moet om! Daarom willen we met nog meer partijen gaan samenwerken. We praten al over ShrimpTechVietnam 2.0."

Ook bijdragen aan private sectoren in ontwikkelingslanden?

Wilt u ook duurzaam bijdragen aan de ontwikkeling van een lokale private sector in een ontwikkelingsland? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in het betreffende land om uw plannen te bespreken. Of neem een kijkje in ons buitenlandnetwerk.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?