"SIG&F helpt ons verder te groeien in de groente- en fruitsector"

Gepubliceerd op:
19 februari 2024

Coöperatie The Greenery U.A. is sinds 1 januari 2024 een erkende producentenorganisatie in de groente- en fruitsector. Dit jaar vraagt het bedrijf voor het eerst de subsidie Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F) aan. "Wij willen op een duurzame wijze verse groenten en fruit voor iedereen bereikbaar maken. Met respect voor mens en natuur ", zegt David Markowski, CEO van The Greenery.

Komkommers in kas

Breed aanbod

The Greenery is een producentenorganisatie met verschillende locaties in Nederland en een breed aanbod van groenten en fruit. Samen met ongeveer 200 leden (telers) levert de coöperatie het hele jaar een vers aanbod aan supermarkten, groothandelaren, cateraars en de verwerkende industrie. Dit doen ze zo efficiënt en duurzaam mogelijk.

Inzet SIG&F-subsidie

"Wij nemen deel aan de SIG&F-subsidie om onze positie en die van onze leden als duurzame en concurrerende speler in de groente- en fruitsector te helpen. Tegelijk helpt het ons te blijven groeien in lijn met de veranderende eisen van de markt en de samenleving", vertelt Markowski. "De SIG&F-subsidie zetten we in voor oplossingen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, robotisering, marktontwikkeling, schaalvergroting, rasontwikkeling en gewasbescherming. Bij The Greenery kunnen aangesloten telers naast de centrale inkoopprojecten ook individuele projecten aandragen voor een SIG&F-subsidie".

Het aanvraagproces voor SIG&F was niet alleen nieuw voor The Greenery, maar ook administratief intensief. "De goede begeleiding en prettige samenwerking met RVO heeft ons erg geholpen bij het verbeteren van de kwaliteit van onze aanvraag", laat Markowski weten. 

Verschillende duurzame maatregelen

De inzet en maatregelen uit het operationele programma van The Greenery zijn bijvoorbeeld gericht op het inzetten van biologische gewasbescherming. Door deze bescherming neemt het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen af. Ook zet de producentenorganisatie in op innovatie en minder gebruik van energie, water en meststoffen. Dit leidt tot kostenbesparingen en minimaliseert de ecologische voetafdruk.

Nieuw aardbeienras Inspire

Ook werkt The Greenery aan klimaatbestendige gewassen waarmee ze de concurrentiepositie van de coöperatie en haar leden verstevigt. Zo heeft zij het nieuwe aardbeienras Inspire ontwikkeld. "Met deze aardbei zetten we een nieuwe standaard voor smaakvolle aardbeien van goede kwaliteit. En dragen wij direct bij aan beter en gezonder voedsel en het welzijn van consumenten."

"De aardbei is geschikt voor de oogst met hulp van een robot. Ook draagt dit nieuwe aardbeienras op verschillende manieren bij aan een duurzamere fruitteelt, zoals de hoge productiviteit en een stabiele productie, zelfs onder uitdagende omstandigheden. Bovendien helpt SIG&F ons en onze Inspire-telers om in de toekomst nog verder te groeien", besluit Markowski.

Over de SIG&F

11 producentenorganisaties uit de groente- en fruitsector hebben begin van dit jaar goedkeuring gekregen voor hun operationele programma.  Voeren ze al hun plannen uit? Dan ontvangen ze in totaal ongeveer € 156 miljoen Europese subsidie voor het vergroenen en verbeteren van de sector.

Het subsidiebedrag komt uit de Sectorale Interventie Groenten en Fruit voor 2024. In het persbericht van 7 februari 2024 leest u hier meer over. De subsidie is onderdeel van het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). 

Bent u tevreden over deze pagina?