Van extra zonne-energie naar groene waterstof met subsidie
Het zonnepark Vloeivelden Hollandia in het Drentse Nieuw-Buinen produceert op zonnige dagen meer elektriciteit dan aan het net kan worden geleverd. Het consortium H2 Hollandia wil die gebruiken om jaarlijks 300 ton groene waterstof te maken. "Wij laten zien dat er een markt is voor groene waterstof", aldus projectmanager Jeroen Jansen.
Zonnepark Vloeivelden Hollandia is een van de grootste zonneparken in Nederland. De mede-eigenaren Avitec en Novar vormden met project- en adviesbureau Repowered het consortium H2 Hollandia. De partijen werken samen aan de productie van groene waterstof. "Het gaat echt om iets innovatiefs", vertelt Jansen. "Het plan is om een elektrolyser van 5 megawatt in te zetten. Dat is bijna 4 keer krachtiger dan de grootste elektrolyser die nu in Nederland draait." Het apparaat zet water en elektriciteit om in waterstof en zuurstof.
Demonstratieproject
Het idee is dat de waterstofproductie het overschot aan elektriciteit tijdens pieken met de helft vermindert. Dit voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet en verhoogt de bruikbare hoeveelheid zonnestroom. Daarnaast moet het project bewijzen dat het commercieel bestaansrecht heeft: er is vraag naar de waterstof vanuit bedrijven. "We zijn dan ook blij dat we een grote partij hebben gevonden die de groene waterstof afneemt. Zij halen de waterstof op met vrachtwagens. Daarmee kunnen we een dure investering in de opslag van waterstof voorkomen."
Dankzij de DEI+- subsidie kan Hollandia een PEM-elektrolyser van 5 megawatt bouwen die via een directe lijn is aangesloten op het zonnepark. De opgewekte stroom uit de zonnepanelen kan zo via de elektrolyser omgezet worden in waterstof.
Subsidie van DEI+ maakt innovatie mogelijk
Extra financiering was noodzakelijk om de businesscase rond te krijgen. "Groene waterstofproductie zit nog in de pioniersfase. Materialen en systemen zijn duur, vooral omdat het nog maatwerk is. "RVO gaf subsidie aan het project uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+), een investeringssubsidie van GroenvermogenNL voor waterstof en groene chemie. "Met deze subsidie krijgen we het cruciale zetje in de rug."
Vraag subsidie aan voor waterstofinnovatie
Heeft u net als H2 Hollandia plannen om te investeren in waterstofinnovatie? Bijvoorbeeld in productie, transport, opslag of vernieuwend gebruik van waterstof en duurzaam opgewekte elektronen? Vraag dan subsidie aan uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
"Met deze subsidie krijgen we het cruciale zetje in de rug.”
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat