DEI+: Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL)
Investeert u als ondernemer en/of eindgebruiker in innovaties voor waterstof? Bijvoorbeeld voor de productie van waterstof, transport en opslag of vernieuwend gebruik van waterstof en duurzaam opgewekte elektronen? Vraag dan subsidie aan uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Waarvoor krijgt u subsidie?
We wekken steeds meer elektriciteit op waarbij veel afhangt van het weer, zoals bij zonne- en windenergie. Waterstof is, in combinatie met elektriciteit, een belangrijke energiedrager en grondstof voor een duurzaam energiesysteem. We moeten kunnen vertrouwen op dit energiesysteem. Het systeem moet schoon, betaalbaar en veilig zijn. Daarnaast moeten we het ook nog goed kunnen gebruiken. Daarom moedigen we u met deze subsidie aan innovaties te ontwikkelen voor hernieuwbare (duurzame) waterstof en hernieuwbare waterstofdragers.
Met deze subsidieregeling kunt u subsidie krijgen voor innovatieve projecten voor duurzame waterstof. Dit kan voor 3 typen projecten:
- Pilotprojecten:
- Uw project moet bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame waterstof en waterstofdragers.
- U demonstreert en test met uw project nieuwe technieken en ontwerpen.
- Het is belangrijk dat uw project voldoende vernieuwend is, en technische en economische risico's met zich meebrengt.
- Voor pilotprojecten geldt de internationale stand van de techniek daarbij als maatstaf.
- Demonstratieprojecten:
- Uw demonstratieproject moet vooral nieuw zijn voor Nederland.
- Het gaat hierbij om grootschalige demonstratie en uitrol van innovatieve technologieën voor duurzame waterstof.
- Uw project moet aantoonbaar helpen bij de verduurzaming van de energievoorziening en economie.
- Er moeten nog voldoende technische en economische risico's zijn om deze subsidie te krijgen.
- Test- en experimenteerinfrastructuur:
- Uw project is voor de bouw en upgrade van test- en experimenteerinfrastructuur.
- Vooral ondernemingen moeten gebruik kunnen maken van deze test- en experimenteerinfrastructuur.
- U test en experimenteert hierbij uw infrastructuur met als doel de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande producten, processen en diensten.
- U test en schaalt technologieën op met als doel vooruitgang te boeken door industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling;
- De test- en experimenteerinfrastructuur staat open voor meerdere gebruikers. De infrastructuur moet op transparante en niet-discriminerende wijze openstaan voor gebruikers.
Voor welke innovatie vraagt u subsidie aan?
Het gaat om producten en diensten die moeten helpen bij de verdere ontwikkeling van:
Het gaat dan om de productie van waterstof via waterelektrolyse (het splitsen van water in zuurstof en waterstof met elektriciteit). Denk bijvoorbeeld aan:
- Het efficiënt en slim aansturen en koppelen van componenten van een elektrolyser;
- Het gebruik van nieuwe materialen die bijdragen aan betere circulariteit en geringere afhankelijkheid van schaarse grondstoffen;
- Hogetemperatuurelektrolyse;
- Anion exchange membrane elektrolyse;
- Nieuwe methoden voor elektrolyseroperatie die efficiëntie verhogend werken, zoals pulse technologie.
Het gaat dan om transport en opslag van waterstof(dragers) met conversietap. Denk bijvoorbeeld aan:
- Innovaties in de infrastructuur, zoals nieuwe materialen voor transmissieleidingen en distributienetten;
- Innovaties voor de grootschalige opslag van waterstof(dragers) in bijvoorbeeld tanks, cilinders of zoutcavernes en andere ondergrondse opslagcapaciteit;
- Innovaties gericht op mitigatie van veiligheidsrisico’s;
- Innovaties in zuiveringstechnologie voor waterstof;
- Innovaties die bruikbaar zijn bij het transport en de opslag van waterstof(dragers), zoals het kraken van ammoniak naar waterstof om de efficiëntie in de waterstof(import)keten te verhogen.
Het gaat dan om vernieuwend gebruik van waterstof(dragers) en groene elektronen (duurzaam opgewekte elektronen) voor duurzame chemische processen en producten in de industrie (groene chemie). Denk bijvoorbeeld aan:
- Direct gebruik van hernieuwbare waterstof(dragers) als brandstof (energetisch gebruik), zoals:
- innovaties in inzet van waterstof(dragers) voor warmtevoorzieningen in de industrie, zoals gasturbines die draaien op hernieuwbare ammoniak;
- innovaties in inzet van waterstof(dragers) voor emissielozevoertuigen, zoals efficiëntie verbetering voor waterstof in ICE of ammoniakbrandstofcellen.
- Hernieuwbare waterstof als grondstof voor de chemische industrie, bijvoorbeeld:
- in de koolstofgebaseerde procestechnologie: zoals, maar niet uitsluitend, bij de productie van bulkchemicaliën, staal en synthetische kerosine (uit hernieuwbare elektriciteit, water en CO2);
- in de stikstofgebaseerde procestechnologie: bijvoorbeeld bij de productie van kunstmest en bepaalde duurzame kunststoffen;
- bij de productie van chemische halffabricaten en ‘specialties’ met diverse toepassingen, zoals auto-onderdelen, verpakkingen, verf en coatings.
- Directe toepassing van groene elektronen in elektrochemische reacties en plasmatechnologie, zoals:
- innovaties in elektrochemische installaties voor de efficiënte omzetting van CO2 naar bruikbare basischemicaliën om verder op te waarderen naar transportbrandstoffen of chemicaliën;
- innovaties in plasmatechnologie voor de productie van waterstof of basischemicaliën zoals ethyleen.
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling. Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
- Bedrijven die zijn gevestigd in Nederland en het Caribische deel Bonaire, St. Eustasius en Saba.
- Een individuele onderneming die voor eigen rekening en risico een project uitvoert.
- Een deelnemer in een samenwerkingsverband met minimaal één onderneming.
- Provincies en gemeentes mogen meedoen in projecten, maar kunnen zelf geen subsidie ontvangen.
Uw project duurt maximaal 4 jaar.
Uw subsidieaanvraag is voor een pilot of demonstratie van een innovatie die met lage kosten de CO2-uitstoot in Nederland vermindert. Bij de 'DEI+: Waterstof en groene chemie' geldt dat het ook kan gaan om een test- en experimenteerinfrastructuurproject.
- Met CO2 bedoelen we ook CO2-equivalent.
- Met CO2-equivalent bedoelen we de hoeveelheid CH4, N₂O, HFK’s, PFK’s en SF6 die hetzelfde broeikaseffect oplevert als een massaeenheid CO2. De overeenkomstige factoren staan genoemd in de handleiding (bijlage 1).
- U berekent de CO2-vermindering met de referentieparkmethode. De CO2-emissiefactoren die we hiervoor gebruiken zijn de factoren die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent.
- Onder de doelstelling vallen ook te bouwen fabrieken met activiteiten die nieuw zijn in Nederland. Het gaat om investeringen in duurzame alternatieven die voldoen aan de minimale milieustandaarden met minder CO2 uitstoot.
- Uw project valt in één van de categorieën, niet in alledrie. Dus het is een pilotproject, of een demonstratieproject, of een project voor test- en experimenteerinfrastructuur.
Onderbouw uw innovatie in 10 tips
Zorg dat uw project voldoet aan internationale standaarden (voor pilotprojecten) of aan de Nederlandse standaard (voor demonstratieprojecten). Voor Nederland geldt dat we een project als voldoende innovatief beschouwen als er nog voldoende technische risico's zijn en we niet meer dan 2 vergelijkbare projecten subsidie hebben gegeven. We bedoelen daarmee dat het doel, de activiteiten en de resultaten grotendeels hetzelfde zijn.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Identificeer de technische uitdagingen en onzekerheden die uw project met zich meebrengt. Wees helder over mogelijke obstakels en geef concrete oplossingen.
Vergelijk uw project met bestaande gesubsidieerde projecten en internationale voorbeelden. Laat zien wat uw project onderscheidt en hoe het vernieuwend is.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Opschaling alleen is niet genoeg. Benoem de specifieke uitdagingen die voortkomen uit de vergroting van uw project en bied gerichte oplossingen.
Het samenvoegen van bestaande technologieën is niet per definitie vernieuwend. Identificeer de nieuwe problemen die ontstaan door deze combinaties en presenteer concrete oplossingen.
Het betrekken van partners in uw project is gebruikelijk. Maar alleen als dit nieuwe obstakels met zich meebrengt, is het werkelijk innovatief. Beschrijf deze uitdagingen en bied concrete oplossingen.
Vermijd vaagheid en benoem specifieke problemen, technische risico's en oplossingen in uw aanvraag.
Benadruk de specifieke technische uitdagingen waar uw project een oplossing voor biedt. Onderstreep de relevantie en impact van deze oplossingen.
Laat zien dat u op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en pas deze kennis toe om uw project als vernieuwend te presenteren.
Zorg voor een gedetailleerde beschrijving van uw innovatie. Vertrouw op de technische expertise en geheimhoudingsplicht van beoordelaars.
Let op: als u niet bereid bent om de werking van uw technologie te delen, kunnen wij uw aanvraag niet beoordelen. Zorg in dat geval voor voldoende alternatieve financieringsmogelijkheden.
Beheer uw lopend project
Heeft u al een DEI+-project lopen? Onder de knop 'Na uw aanvraag' leest u hoe u de voortgang en wijzigingen van uw project doorgeeft. Ook leest u hoe u vaststelling aanvraagt voor uw subsidie.
Veelgestelde vragen
Hernieuwbare waterstof is waterstofgas dat wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent dat de elektriciteit die wordt gebruikt bij de productie van waterstof afkomstig is van duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht of geothermische energie.
Met test- en experimenteerinfrastructuur bedoelen we de verschillende instrumenten, machines en hulpmiddelen die u gebruikt in wetenschappelijke, technologische, industriële of onderzoekomgevingen. Hier voert u experimenten uit, u verzamelt gegevens en test hypotheses. De apparatuur verschilt sterk en is afhankelijk van het vakgebied en het specifieke doel van het onderzoek. Over het algemeen gebruikt u ze om metingen uit te voeren of observaties in een bepaalde situatie te maken voor het krijgen van belangrijke informatie. Een voorbeeld van zo'n testlocatie is het Hydrohub MegaWatt Test Center, een open innovatie testcentrum in de energieproeftuin van Entrance in Groningen.
GroenvermogenNL
Het budget van de DEI+: Waterstof en groene chemie komt van GroenvermogenNL: het investeringsprogramma voor het groene vermogen voor de Nederlandse economie en maatschappij. Hiermee kan Nederland een nieuwe industrie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat opbouwen.
Wetten en regels
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei