“We verwachten investeringen in verduurzaming in 4 jaar terug te verdienen”

Laatst gecontroleerd op:
17 april 2025
Gepubliceerd op:
15 april 2025

De HEMA in Wageningen is een voorbeeld van een lokaal franchisebedrijf dat in een paar jaar van het gas af is gegaan. “We schatten dat de energiebesparende maatregelen een besparing van zo’n 25% opleveren, met een terugverdientijd van 4 jaar”, vertelt filiaalmanager Jordy Heij.

Kleinere retailondernemer

De afgelopen jaren zijn steeds meer retailondernemers overgestapt op het zelf opwekken van duurzame energie. Daarmee besparen ze flink op hun energierekening. Voor kleinere retailondernemers is dat een stukje lastiger. 

Eerste stappen

De verduurzaming van de HEMA in Wageningen begon niet van de ene op de andere dag. De eerste initiatieven startten al vóór 2018. Jordy Heij vertelt: “Mijn schoonvader Ruud van Doorn is ermee begonnen. Hij bracht LED-verlichting aan door het hele pand, plaatste automatische schuifdeuren. Ook kregen de meeste presentatiekoelingen een deur. Er is een warmtepomp met een warmteterugwinsysteem geplaatst. En de voorgevel is vernieuwd en beter geïsoleerd. Dat waren de eerste, flinke stappen.”

Dak vol zonnepanelen

De verduurzaming ging verder. Een grote stap was de installatie van 260 zonnepanelen met elk een vermogen van 320 Wp aan zonne-energie. Heij: “Ons hele dak ligt vol. We wekken ongeveer 80.000 kWh per jaar op. We gebruiken vrijwel alle energie zelf, ook in het weekend. We hebben gekeken naar een accu voor opslag, maar dat is op dit moment niet verstandig om aan te schaffen door de terugverdientijd.”

Helemaal van het gas af 

De meest ingrijpende stap was helemaal van het aardgas af gaan. “We hadden boven nog een grote gasketel staan, die zorgde voor warm water op 3 punten in het pand, via een ringleiding. Dat was natuurlijk ontzettend inefficiënt,” zegt Heij. “We hebben nu 3 Quookers direct bij de tappunten geplaatst. Dat voorkomt verspilling.”

Slim omgaan met subsidie

Ook de verwarming werd aangepakt. “Eerst wilden we 2 warmtepompen op het dak zetten, maar dat zou ons buiten de subsidiecriteria brengen die we hiervoor wilden gebruiken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor één grotere warmtepomp die wel binnen de subsidie viel. Voor de andere ruimte was er al een airco-unit aanwezig.”

Subsidies en belastingvoordeel

Heij: “Voor de warmtepomp hebben we naast de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) een duurzaamheidsbijdrage van de Rabobank ontvangen en een subsidie vanuit de gemeente. En we kijken naar de mogelijkheden voor belastingvoordeel op onze investeringen, met fiscale regelingen als de Energie-investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.” 

Wilt u weten of wij ook u kunnen helpen met verduurzamen?

Bekijk de subsidies die HEMA gebruikte:

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?