“Praat met dorpsgenoten om met energie aan de slag te gaan”

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
1 februari 2024

Begin 2023 startten 10 bewoners van het Friese dorp Ingwierrum een werkgroep energie. Het doel is een energieneutraal Ingwierrum in 2035. “We bellen één voor één bij iedere woning aan. Dat helpt mensen om over energie besparen na te denken”, vertelt Rien Vink van de werkgroep.
 

Rien Vink, biologisch fruitteler en gepensioneerd belastingadviseur, zit met 9 andere dorpsbewoners in de werkgroep van het kleine dorp. “We hebben 275 huishoudens en 70 ondernemingen. Duurzaamheid leeft hier en er is een grote sociale verbinding”, vertelt Rien. In het voorjaar van 2023 stelde de werkgroep een dorpsvisie op en introduceerde een opleiding tot junior energiecoach op de lokale basisschool. In de zomer startte hun eerste fysieke actie. 

Langs de deuren

Rien: “Een zaterdag in de maand gaan we op pad om kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen bij mensen thuis. We bellen één voor één bij iedere woning aan. Het is fijn om met elkaar te praten en we merken dat dit mensen helpt om over energie besparen na te denken.” vertelt Rien. De bewonersgroep is inmiddels bij de helft van de woningen langs geweest en krijgt heel positieve reacties.

Samenwerken aan energie-armoede

Verder werkt de werkgroep samen met de gemeente Noardeast-Fryslânen en een coöperatie van lokale ondernemers aan een energie-armoedeproject. Doel is 6.000 woningen extra te isoleren, en bewoners daarbij van a tot z te ondersteunen. De eerste pilot vindt plaats in Ingwierum. De werkgroep organiseerde 2 informatieavonden, ruim 10% van de bewoners besloot daarop aan de pilot mee te doen. 

Energiecoach op bezoek

Deelnemers krijgen een energiecoach van de gemeente op bezoek, waarna een Energie Prestatie Advies en offerte opgesteld wordt. De vrijwilligers van de werkgroep Energie nemen vervolgens het kostenplaatje met de bewoners door en helpen met subsidies. In het voorjaar van 2024 beginnen de isolatiewerkzaamheden.

Tips voor andere bewonersinitiatieven

Als je zo’n initiatief tot een succes wil maken, begin dan met het schrijven van een visie, tipt Rien. “Zo verplichten jullie je om goed te bedenken waar je naartoe wilt. Je kunt natuurlijk nooit alles realiseren en een visie blijft altijd in ontwikkeling. Je leert gaandeweg.” 

Een 2e punt, dat volgens Rien minstens zo belangrijk is: “Persoonlijk contact. We hebben allemaal sociale media, maar bij mensen langsgaan en aanbellen is belangrijk. Ook al gaat dat praatje over iets anders.”

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?