"Als zaakbegeleider help ik ondernemers bij de aanpak piekbelasting"

Gepubliceerd op:
5 februari 2024

Mirjam Jebbink is zaakbegeleider bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Regelmatig zit zij aan de keukentafel bij agrarisch ondernemers die hun stikstofuitstoot willen verminderen. Als zaakbegeleider biedt ze persoonlijke ondersteuning bij het maken van een keuze voor de toekomst van hun bedrijf. "We kunnen hen verbinden aan de juiste personen."

Persoonlijk contact

"Afgelopen zomer ben ik begonnen als zaakbegeleider. Ik heb me aangemeld omdat ik het mooi vond dat het ministerie mensen zocht die persoonlijk contact met boeren wilden zoeken.  Als zaakbegeleider kom ik van alles tegen. Van de ondernemer die al precies weet wat hij wil en vragen heeft over de regeling, tot de boer met een familiebedrijf die nadenkt over de toekomst. 

Het belangrijkste dat op tafel komt, is de onzekerheid. Vragen als: hoe ga ik mijn toekomst vormgeven? Wat betekent het voor mij voor later?"

Portretfoto Mirjam Jebbink

Meedenken over mogelijkheden

"Ik bied een luisterend oor en ik denk mee over mogelijkheden. Een zaakbegeleider is geen adviseur, maar meer een sparringpartner. We zitten naast de ondernemer om te helpen. En het beeld scherp te krijgen voor de toekomst. 

Ondernemers lopen tegen verschillende problemen aan bij het maken van een keuze. Vooral de afweging: ga ik door, of stop ik? Er komen verschillende regelingen binnen de aanpak piekbelasting. Het is vooral aan de ondernemer om te kijken: wil ik doorgaan en zo ja, hoe kan ik dat dan doen? Of wil ik stoppen en hoe kunnen regelingen daar dan bij helpen?"

Vrijwillig of niet?

"Sommige ondernemers ervaren ‘piekbelaster’ als een stempel. Ik merk dat zij dit als moeilijk ervaren, omdat dit hen het idee geeft dat je moet stoppen. En dat is niet zo. Het is een vrijwillige keuze om te stoppen. Het is aan jou als ondernemer zelf om te beslissen wat je doet. 

Ik begrijp ook goed dat het voor ondernemers niet altijd vrijwillig voelt om te stoppen. Want je merkt dat zij de zorg over de locatie waar zij zitten. Dat deze locatie een belemmering gaat vormen voor hun bedrijfsvoering, als zij door willen gaan."

Zaakbegeleider

"Ik wil benadrukken dat iedereen die vragen heeft over de toekomst of regelingen binnen de aanpak piekbelasting, gebruik kan maken van een zaakbegeleider. Ook als u tot nu toe nog geen zaakbegeleider heeft aangevraagd."

Denkt u na over het beëindigen van uw veehouderij? Of bijvoorbeeld over omschakelen of verplaatsen? U kunt met een zaakbegeleider de mogelijkheden voor uw veehouderij verkennen. Dat is vrijblijvend en kost u niks. U vraagt een zaakbegeleider aan bij ons.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?