Lbv en Lbv-plus actueel

Gepubliceerd op:
7 september 2023
Laatst gecontroleerd op:
10 april 2024

Hoeveel veehouders hebben een aanvraag gedaan voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plus? En om wat voor veehouderijen gaat het? Op deze pagina vindt u de actuele cijfers. Ook leest u hoeveel beslissingen we verstuurd hebben. We werken de cijfers elke woensdag bij.

Aanvragen Lbv en Lbv-plus: de cijfers

Op deze afbeelding staat:

  • het totale aantal aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus;
  • hoeveel aanvragen er zijn per soort veehouderij 
  • hoeveel aanvragen er zijn per provincie;
  • in welke gemeenten de meeste aanvragen gedaan zijn;
  • het aantal beslissingen dat we voor de Lbv-plus hebben verstuurd;
  • het aantal ondertekende overeenkomsten dat wij teruggekregen hebben. 

Alleen beslissingen voor de Lbv-plus

Tot nu toe hebben we alleen beslissingen voor de Lbv-plus verstuurd. Dit komt doordat wij deze aanvragen binnen 16 weken moeten beoordelen. Dit geldt voor aanvragen die volledig zijn. We hebben nog geen beslissingen verstuurd voor de Lbv. Daarom ziet u hier nog niets over op de afbeelding.

Waarom nog geen beslissingen voor de Lbv? 

De aanvraagperiode van de Lbv is voorbij. Aanvragen kon tot en met 1 december 2023. Nadat we alle aanvragen beoordeeld hebben, rangschikken we ze op volgorde van kostenefficiëntie. We kijken daarvoor naar de verhouding tussen het subsidiebedrag en de hoeveelheid stikstofneerslag die wordt voorkomen. Aanvragers van de Lbv krijgen hun beslissing zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 juni 2024.  

Aanvragen per soort veehouderij

Op deze afbeelding ziet u hoeveel aanvragen er zijn voor iedere soort veehouderij. En wat de verdeling tussen de subsidies is. Sommige veehouders hebben alleen de Lbv of alleen de Lbv-plus aangevraagd. Andere veehouders hebben interesse in beide subsidies. Bij de beoordeling kijken wij dan of de veehouder in aanmerking komt voor de Lbv of Lbv-plus. Hierdoor wordt het aantal aanvragen dat bij 'Lbv of Lbv-plus' staat dus steeds lager.

Wat betekenen deze cijfers?

Deze cijfers geven een beeld van de belangstelling voor de subsidies. Dit is niet hetzelfde als het aantal veehouders dat een of meer locaties gaat beëindigen. Veehouders die recht hebben op subsidie, kunnen op een later moment nog beslissen om niet mee te doen aan de subsidie.

Lbv en Lbv-plus in het kort

Meer informatie

Informatie over de beëindigingsregelingen vindt u op:

Wilt u meer weten over de Lbv en Lbv-plus? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?