Minder stikstof uitstoten als agrarisch ondernemer

Laatst gecontroleerd op:
3 december 2024
Gepubliceerd op:
2 september 2024

Wilt u als agrarisch ondernemer de stikstofuitstoot van uw veehouderij verminderen? Op deze pagina vindt u een overzicht van uw mogelijkheden. Vooral als uw bedrijf binnen 25 kilometer van een Natura 2000-gebied ten minste 2.500 mol stikstof per jaar uitstoot. Welke keuze u ook maakt, wij helpen u verder.

Overzicht mogelijkheden

Met subsidieregelingen krijgt u financiële ondersteuning als u uw veehouderij wilt beëindigen of verplaatsen. Maar ook als u wilt investeren in technieken, omschakelen of extensiveren. Of een combinatie van deze mogelijkheden.

Eerst uw stikstofvracht berekenen

Om een goed beeld van uw mogelijkheden te krijgen, moet u eerst weten hoe groot uw stikstofneerslag is op Natura 2000-gebieden. Dit noemen wij ook wel de stikstofvracht. U berekent het anoniem met de AERIUS Check.

Keuzehulp: welke regeling voor uw bedrijf?

Heeft u de stikstofvracht van uw veehouderlocatie berekend? Met de keuzehulp hieronder ziet u in een paar stappen voor welke regeling uw locatie in aanmerking komt.

Beëindigen

Agrariër legt iets uit aan medewerker door iets te tonen op zijn smartphone. Beide personen staan in een varkensstal.

Lbv-plus en Lbv kleinere sectoren open

Heeft u een landbouwbedrijf met varkens, melkvee, kippen, kalkoenen of vleeskalveren? U kunt uw stikstofuitstoot sterk verminderen door te stoppen met één of meer locaties.

Houdt u vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen? Dan kunt u de Lbv kleinere sectoren aanvragen.

Verplaatsen

Koe bij drinkbak in weide

Vanaf 6 januari 2025

Wilt u doorgaan met uw veehouderij? Maar dan in een gebied waar uw bedrijf minder invloed heeft op kwetsbare natuur? U kunt subsidie krijgen voor een bedrijfsverplaatsing binnen Nederland of naar een ander land in de Europese Unie. U kunt nu al subsidie aanvragen voor onderzoek naar de haalbaarheid daarvan.

Investeren in technieken

Nu open

Heeft u een veehouderij met melkvee, varkens of vleeskalveren? U kunt subsidie krijgen voor maatregelen die zorgen voor minder stikstofuitstoot. Daarbij investeert u ook in verbeteringen van de brandveiligheid en het dierenwelzijn. 

Omschakelen

Varkens scharrelen in de modder

Het hele jaar door

Wilt u uw bedrijfsvoering op meerdere fronten blijvend verduurzamen? Dus door om te schakelen onder andere minder stikstof uitstoten? Bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) kunt u een lening van maximaal € 500.000 krijgen tegen soepele voorwaarden.

Extensiveren

Koeien in de weide, natuur op de achtergrond

Gesloten

Heeft u een melkveehouderij in een veenweidegebied of (in de buurt van) een Natura 2000-gebied? En wilt u de grondwaterstand in dit gebied verhogen of uw bedrijf verder extensiveren? U kunt in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen uit één van de 3 categorieën.

Ondernemingsplan

Koeien lopen in weiland tussen bomen

Binnenkort

Heeft u eigen ideeën over hoe u minder stikstof uitstoot? Breng ze samen in een ondernemingsplan. Belangrijk is dat uw plan toekomstbestendig is en bijdraagt aan de lokale doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat. Binnenkort kunt u subsidie aanvragen voor een ondernemingsplan.

Mogelijkheden bij uw provincie

Naast de landelijke regelingen kunt u ook gebruikmaken van regelingen van uw provincie. Deze regelingen verschillen per provincie. Een overzicht van de websites van de provincies vindt u op Levend Landschap.

Persoonlijke ondersteuning zaakbegeleider

Staat u voor belangrijke keuzes voor de toekomst van uw veehouderij? Zoals innoveren, omschakelen, verplaatsen of stoppen? Zo’n keuze kan ingrijpend zijn. Zeker als uw bedrijf al generaties in de familie is. Als u wilt, kunt u daarbij persoonlijke ondersteuning krijgen van een zaakbegeleider. Naast de diensten van uw eigen bedrijfsadviseur (met of zonder BAS-certificaat). De zaakbegeleider is vrijblijvend en kost u niks. Vraag uw zaakbegeleider aan op Persoonlijke ondersteuning zaakbegeleider.

Voor een sterke natuur

Met de aanpak piekbelasting wil het kabinet de stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden naar beneden brengen. De aanpak is gericht op ongeveer 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden veroorzaken. Dit zijn vooral agrarische bedrijven maar ook enkele industriële bedrijven. Deelname aan de aanpak is vrijwillig. Kijk voor meer informatie op Levend Landschap.

Bent u tevreden over deze pagina?