Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden
Werkt u als melkveehouder in een veenweidegebied of (in de buurt van) een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied? En wilt u de grondwaterstand in dit gebied verhogen of uw bedrijf verder extensiveren? U kunt in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen. U kunt kiezen uit één van de 3 categorieën.
Informatiesessie veenweide en Natura 2000
Wij houden binnenkort een informatiesessie over de subsidies voor samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-gebieden. Doordat het totale budget is verhoogd, hebben wij meer tijd nodig om over uw subsidieaanvraag te beslissen. En daarom krijgt u ook meer tijd om uw plannen om te extensiveren aan ons door te geven. We kunnen ons voorstellen dat u daar vragen over heeft. U kunt uw vragen stellen via het formulier op Informatiesessie over subsidies veenweide en Natura 2000. We zullen uw vragen tijdens de informatiesessie beantwoorden.
Categorie 1: Gebiedsplan opstellen en samenwerkingsverband opzetten
Subsidie voor nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden die een gebiedsplan opstellen. Hierin werken agrariërs samen met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties.
Categorie 2: Grondwaterstand verhogen en mogelijk extensivering in veenweidegebieden
Subsidie voor samenwerkingsverbanden die de grondwaterstand verhogen en/of minder intensief verbouwen op bedrijven (extensiveren). Hierin werken agrariërs samen met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties.
Categorie 3: Extensivering in en rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden
Subsidie voor samenwerkingsverbanden die willen extensiveren in en rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Hierin werken agrariërs samen met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties.
Doel van de regeling
Het samenwerkingsverband werkt aan een of meer van deze doelen:
- de uitstoot van ammoniak verminderen door extensivering van melkveehouderijen dicht bij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden
- CO2-uitstoot verminderen door de grondwaterstand in het veenweidegebied te verhogen
Deze subsidie valt onder het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023. Voldoet uw melkveehouderij aan de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting? Dan kunt u deze subsidie ook aanvragen.
Vereenvoudigde kostenoptie
Voor Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden zet u alle verwachte kosten in een begroting. U berekent deze kosten met een van onze rekenmethodes. Wij noemen dit de Vereenvoudigde kostenoptie (VKO). Wilt u meer weten over de VKO? Kijk op Vereenvoudigde kostenoptie (VKO) voor GLB-subsidies.
Eindstand aantal aanvragen
In het overzicht hieronder vindt u de eindstand van het aantal aanvragen. U ziet het totale aantal en het aantal aanvragen per categorie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur