Categorie 4: Samenwerking verbeteren watersysteem veenweidegebieden
Bent u een waterschap in een veenweidegebied? En heeft u problemen met het watersysteem door maatregelen zoals geringe drooglegging of het plaatsen van waterinfiltratiesystemen? Dan kunt u subsidie aanvragen. U kunt hiermee bijvoorbeeld stuwtjes of natuurvriendelijke oevers aanleggen om het watersysteem te verbeteren.

Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Voor wie?
Deze subsidie is voor samenwerkingsverbanden in veenweidegebieden. Het samenwerkingsverband bestaat in ieder geval uit een waterschap en ten minste een andere partij, zoals een:
- landbouwer
- grondeigenaar
- natuurlijk persoon
- organisatie
Waarvoor krijgt u subsidie?
U kunt subsidie krijgen voor het verbeteren van het watersysteem in veenweidegebied. Het gaat om het oplossen van problemen die zijn ontstaan door geringe drooglegging of het plaatsen van waterinfiltratiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast, watertekort of verslechterde waterkwaliteit.
Voor welke kosten krijgt u subsidie?
U kunt subsidie krijgen voor verschillende kosten. Dit zijn de subsidiabele kosten. De kosten voor de samenwerking en coördinatie van het project mogen niet meer dan 25% van de totale subsidiabele kosten zijn. Koopt u grond? Dan mogen de nettokosten niet meer dan 10% van de totale subsidiabele kosten zijn. Alle andere subsidiabele kosten worden 100% vergoed.
U krijgt subsidie voor de kosten die u maakt voor:
- het uitwerken van het projectplan;
- uitvoeren van communicatie;
- maken van rapportages;
- projectmanagement of projectadministratie.
U krijgt subsidie voor de kosten die u maakt voor de volgende maatregelen:
- Niet-productieve investeringen die het watersysteem verbeteren, met uitzondering van investeringen in gemalen.
- Vergoeden van landbouwgrond die minder waard is geworden. Alleen waterschappen mogen dit vergoeden. Dit geldt als de grond geen eigendom is van een overheidsinstantie en de functie verandert naar water of een natuurvriendelijke oever.
- Het kopen van grond door een overheidsinstantie. Het gaat hier om nettokosten: aankoopkosten min de restwaarde van de grond.
- Overige kosten bij het kopen en in waarde dalen van grond.
Hoe verdelen wij het budget?
Een onafhankelijke beoordelingscommissie beoordeelt elk project op een aantal onderdelen. Dit zijn selectiecriteria. Het budget verdelen wij onder de aanvragers die hier het hoogst op scoren. Elk criterium weegt even zwaar mee voor het totale puntenaantal.
Selectiecriterium | Punten te scoren | Maximaal |
---|---|---|
Effectiviteit | 1 tot en met 5 | 5 |
Haalbaarheid | 1 tot en met 5 | 5 |
Efficiëntie | 1 tot en met 5 | 5 |
Urgentie | 1 tot en met 5 | 5 |
Totaal | 20 |
Het maximale aantal punten dat u kunt scoren is 20. U moet voor elk selectiecriterium minimaal 1 punt halen. In totaal moet u voor deze subsidie minimaal 12 punten krijgen.
Voorwaarden
U kunt deze subsidie aanvragen als samenwerkingsverband in veenweidegebied. Een samenwerkingsverband bestaat uit minimaal 2 partijen, waarvan ten minste één partij een waterschap is.
Uw aanvraag voorbereiden
Met uw aanvraag stuurt u bijlagen mee. We behandelen uw aanvraag alleen als u deze compleet instuurt. U stuurt de volgende bijlagen mee:
- projectplan
- begroting
- samenwerkingsovereenkomst van huidig samenwerkingsverband
- offertes
- onderbouwing van de begroting
- kaart van het projectgebied
- gebiedsplan
Voor het projectplan, de begroting en de samenwerkingsovereenkomst gebruikt u onze formats. Deze vindt u binnenkort op deze pagina.
Machtigen
De penvoerder vraagt de subsidie aan namens een samenwerkingsverband. Elke deelnemer in het samenwerkingsverband machtigt deze penvoerder. Hoe u dit doet, leest u op Penvoerder in een samenwerkingsverband.
Wilt u een adviseur machtigen om de aanvraag te doen namens het samenwerkingsverband? Zorg dan dat de penvoerder én alle deelnemers de adviseur of het adviesbureau machtigen. Op Mijn RVO gaat u naar Machtigingen > Mijn machtigingen Mijn RVO > Registreren en beheren. U kiest dan voor Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden.
Na uw aanvraag
Hebben wij uw aanvraag voor subsidie compleet binnengekregen? Dan beoordelen wij deze en ontvangt u onze beslissing binnen 22 weken na de sluitingsdatum. Na uw aanvraag regelt u een aantal zaken.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt dan automatisch één keer een voorschot van 20% van het subsidiebedrag. Hoeveel voorschot u ontvangt, staat in uw beslisbrief.
Verandert er iets in uw project, situatie of percelen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door. U doet dit voordat u deze uitvoert. Wijzigt u iets voordat we dit goedkeuren? Dan is dit op eigen risico. Een wijziging kan nooit zorgen voor een hoger subsidiebedrag.
Een wijziging geeft u door met het Formulier melding voor projecten NSP Plattelandsinterventies. Stuur het ingevulde formulier naar plattelandsinterventies@rvo.nl. Noem in het onderwerp van de e-mail in ieder geval uw aanvraagnummer. Dit staat in de beslisbrief en heeft 11 cijfers.
De resultaten van uw project worden openbaar gemaakt. U maakt een samenvatting van de eindresultaten van uw project. Deze stuurt u mee met uw eindverslag als u vaststelling aanvraagt. Wij delen deze samenvatting met de Regieorganistie GLB (ROGLB). Zij publiceert uw samenvatting op haar website. En verspreidt deze via het nationale kennisplatform Groen Kennisnet en het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP).
Groen kennisnet
Groen Kennisnet is het nationale kennisplatform van de groene sector. Hierop staat informatie en kennis over landbouw, voedsel en groen. Bijvoorbeeld voor agrariërs, adviseurs, beleidsmakers, studenten en docenten. Zo kunt u ook anderen inspireren.
U kunt uw tussentijdse resultaten op verschillende manieren delen:
- U deelt filmpjes, factsheets of vakbladartikelen op het platform.
- U maakt een projectpagina over uw project. Groen Kennisnet neemt hierover contact met u op.
Meer informatie over het delen van resultaten leest u op de website van Groen Kennisnet.
Netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP)
Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, hoort het project bij het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Dit is onderdeel van het EU CAP Network. Op de EIP-website staan hulpmiddelen voor hoe u informatie kunt delen als EIP-AGRI Operationele Groep. Uw project valt hieronder.
In de beslissing op uw subsidieaanvraag staat of en wanneer u een tussenrapportage opstuurt. Duurt uw project langer dan één jaar? Dan stuurt u altijd een tussenrapportage. Hiermee laat u ons weten hoe het gaat met uw project. U stuurt ons de 1e tussenrapportage binnen één jaar na de beslissing op uw aanvraag. U gebruikt hiervoor ons format. Dit format vindt u hier binnenkort.
U kunt maximaal 2 keer per jaar een deelbetaling aanvragen voor de kosten die u heeft gemaakt en betaald. U vraagt per keer minimaal € 50.000 subsidie aan.
Met uw aanvraag voor een deelbetaling stuurt u een tussenrapportage mee. Dit voegt u toe als bijlage bij uw aanvraag. Voorschotten en deelbetalingen zijn samen niet meer dan 90% van de verleende subsidie.
Uw project is uiterlijk 31 december 2028 afgerond. Heeft u uw project uitgevoerd? Dan vraagt u binnen 2 maanden vaststelling van uw subsidie aan.
Wetten en regels
In de publicatie van 15 juni 2025 van de Staatscourant staan de wetten en regels die horen bij deze subsidie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur