Categorie 1: Gebiedsplan opstellen en samenwerkingsverband opzetten
Wilt u de uitstoot van ammoniak verminderen in een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied? Of CO2-uitstoot verminderen in een veenweidegebied? U kunt subsidie krijgen voor het opstellen van een gebiedsplan en/of het opzetten van een samenwerkingsverband. Deze subsidie is onderdeel van de regeling Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden.

Hoogte financiering en aanvraagperiode
Voor wie
Deze subsidie is voor samenwerkingsverbanden. Hierin werken agrariërs samen met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties. In het samenwerkingsverband zit in ieder geval één agrariër.
Om welke gebieden gaat het?
Minimaal 50% van de percelen van het samenwerkingsverband liggen binnen een veenweidegebied of Natura 2000-overgangsgebied.
Veenweidegebieden
Veenweidegebieden die in aanmerking komen, liggen in onderstaande gebieden:
- de provincie Fryslân, Noord-Holland, Utrecht of Zuid-Holland;
- de gemeente Groningen, Midden-Groningen of Westerkwartier;
- de gemeente Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland of Zwolle.
Stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden
Natura 2000-overgangsgebieden zijn gebieden die in bijlage 2 van de regelingstekst staan. Deze gebieden liggen tot 2.500 meter rondom een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied.
Waarvoor krijgt u subsidie?
U krijgt subsidie voor het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband en het opstellen van een nieuw gebiedsplan. Of voor het opstellen van een nieuw gebiedsplan met een bestaand samenwerkingsverband. Het gaat om een gebiedsplan in veenweidegebieden of in en rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.
Voor welke kosten krijgt u subsidie?
U kunt voor verschillende kosten subsidie krijgen. Dit zijn de subsidiabele kosten. U krijgt subsidie voor de kosten die u maakt tijdens het:
- netwerken en werven van deelnemers voor het samenwerkingsverband;
- opstellen van een nieuw gebiedsplan
- eventueel opstellen van een samenwerkingsovereenkomst (bij een nieuw samenwerkingsverband);
- uitvoeren van studies, waaronder haalbaarheidsstudies;
- doen van projectmanagement of projectadministratie.
Voor deze regeling geldt een subsidiepercentage van 100%. De subsidiabele kosten worden dus 100% vergoed.
Hoe verdelen we het budget?
Een onafhankelijke beoordelingscommissie beoordeelt elk project op een aantal onderdelen. Dit zijn selectiecriteria. Het budget verdelen we onder de aanvragers die hier het hoogst op scoren. De wegingsfactor geeft aan hoe vaak de punten meetellen in het totale puntenaantal.
Punten te scoren per selectiecriteria
Selectiecriterium | Punten te scoren | Wegingsfactor | Maximaal |
---|---|---|---|
Effectiviteit | 1 tot en met 5 | 4 | 20 |
Haalbaarheid | 1 tot en met 5 | 1 | 5 |
Efficiëntie | 1 tot en met 5 | 1 | 5 |
Urgentie | 1 tot en met 5 | 1 | 5 |
Totaal | 35 |
Het maximale aantal punten dat u kunt scoren is 35. In totaal moet u voor deze subsidie minimaal 21 punten krijgen.
Meer weten over de selectiecriteria? In de regelingstekst vindt u aan welke eisen u precies moet voldoen.
Voorwaarden
Om voor subsidie in aanmerking te komen, voldoet u aan deze voorwaarden:
- Minimaal 50% van de percelen van het samenwerkingsverband liggen binnen een veenweidegebied of Natura 2000-overgangsgebied.
- Het gaat om een gebiedsplan in veenweidegebieden of in en rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Binnen de gebieden gaat het om:
- landbouwgrond en niet-landbouwgrond in veenweidegebieden; en
- landbouwgrond en niet-landbouwgrond in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, tot 2.500 meter rondom dit gebied.
- Het project start uiterlijk 2 maanden na de subsidieverlening.
- Het project stopt uiterlijk 2 jaar na de subsidieverlening.
- De percelen van uw project zijn bij elkaar minimaal 200 hectare groot.
Na uw aanvraag
Hebben we uw aanvraag voor subsidie compleet binnengekregen? Dan beoordelen we deze en ontvangt u onze beslissing.
Nadat u uw aanvraag heeft gedaan, kunt u starten met de uitvoering van uw project. Als u begint voordat u de beslisbrief heeft, is dit op eigen risico. U krijgt alleen subsidie als we uw aanvraag goedkeuren. Tijdens de uitvoering houdt u zich aan de voorwaarden van de subsidie die in uw beslisbrief staan.
Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, hoort het project bij het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Dit netwerk bestaat om te leren van elkaars projecten.
Wat u regelt na uw aanvraag
Wilt u de voortgang van uw project doorgeven of uw aanvraag vaststellen? U gaat naar Mijn RVO via de knop Uw aanvraag beheren.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt automatisch eenmalig een voorschot van 50% van het subsidiebedrag. Hoeveel voorschot u ontvangt, staat in de beslisbrief.
Verandert er iets in uw project of situatie? Geef wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door. U doet dit voordat u deze uitvoert. Voert u een wijziging uit voordat we deze hebben goedgekeurd? Dan is dit op eigen risico.
Een wijziging geeft u door met het Formulier melding Samenwerking veenweidegebieden en Natura2000 overgangsgebieden. Stuur het ingevulde formulier naar plattelandsinterventies@rvo.nl. Noem in het onderwerp van de e-mail in ieder geval uw aanvraagnummer. Het aanvraagnummer staat in de beslisbrief en heeft 11 cijfers.
Is uw subsidieaanvraag goedgekeurd? En ontvangt u steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)? Dan gelden er communicatieverplichtingen voor uw activiteiten. Het gaat dan om activiteiten waarover u informatie publiceert, voorlichting geeft of communiceert. Hieronder valt ook uw website en/of sociale media.
Bij de uitvoering van uw project gelden deze communicatieverplichtingen van de Europese Unie (EU):
- U laat het EU-logo zien dat voldoet aan de voorschriften van de Europese Commissie.
- U meldt dat u steun uit het ELFPO heeft ontvangen. U gebruikt hiervoor de tekst Gefinancierd door de Europese Unie of Medegefinancierd door de Europese Unie.
- U beschrijft het project.
In de beslisbrief op uw subsidieaanvraag staat of en wanneer u een voortgangsverslag moet opsturen. Duurt uw project langer dan één jaar? Dan stuurt u sowieso een voortgangsverslag mee. Hiermee laat u ons weten hoe het gaat met uw project. U gebruikt hiervoor ons format. Deze vindt u binnenkort op deze pagina.
Heeft u de activiteiten waarvoor u subsidie krijgt afgerond? Dan doet u de eindverantwoording van uw project en vraagt u vaststelling van uw subsidie aan. Gebruik hiervoor het Format eindverslag.
Bij de vaststelling kunt u de deelprestaties declareren. En u verantwoordt dat de deelprestaties of meetbare resultaten zijn behaald. U bewijst welke (deel)prestaties u heeft gerealiseerd. In uw beslisbrief staat met welke bewijsstukken u uw (deel)prestatie aantoont. Verder stuurt u overige bijlagen mee, zoals bewijsstukken van communicatie- en publicatieactiviteiten en eventuele bewijsstukken voor extra voorwaarden vanuit uw beslisbrief.
Ook laat u zien dat u voldoet aan de voorwaarden in de beslisbrief op uw subsidieaanvraag en/of overige beslisbrieven. We beoordelen of u hieraan voldoet. Ook berekenen we het definitieve subsidiebedrag. Voldoet u niet (helemaal) aan de voorwaarden? Dan kunnen we het subsidiebedrag lager vaststellen. We reageren binnen 13 weken op uw aanvraag voor vaststelling.
In de beslissing op uw vaststellingsaanvraag leest u het definitieve subsidiebedrag. Is het definitieve subsidiebedrag lager dan de subsidie die u al heeft ontvangen via een voorschot? Dan betaalt u het verschil terug.
Wetten en regels
In de publicatie van 1 november 2023 van de Staatscourant staan de wetten en regels die horen bij deze subsidie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur