Citizens, Equality, Rights and Values-programma (CERV)
CERV is het Europese programma voor burgers, gelijkheid, rechten en waarden. Het programma biedt financiering aan projecten van maatschappelijke organisaties en overheden gericht op het bevorderen van Europese rechten en waarden.
Doel
Het CERV-programma heeft als doel de rechten en waarden van de Europese Unie, zoals vastgelegd in de EU-Verdragen en het Handvest van de grondrechten, te beschermen en te bevorderen.
Voor wie?
CERV financiert projecten van:
- maatschappelijke organisaties;
- kennisinstellingen; en
- (lokale) overheden.
De projecten die CERV financiert moeten bijdragen aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van samenlevingen die open, op rechten gebaseerd, democratisch, gelijk en inclusief zijn.
Activiteiten
CERV financiert zowel lopende als nieuw op te starten activiteiten. En zowel nationale als internationale projecten. De activiteiten die het programma ondersteunt moeten zich richten op het promoten van (één van) onderstaande thema's:
- Europese waarden: het beschermen, promoten en het vergroten van het bewustzijn over rechten door financiële steun te verlenen aan maatschappelijke organisaties.
- Gelijkheid, rechten en gendergelijkheid:
- het promoten van gendergelijkheid en gendermainstreaming;
- non-discriminatie van onder andere LHBTI-personen;
- de rechten van het kind;
- rechten van personen met een handicap;
- burgerschapsrechten van de EU; en
- bescherming van persoonsgegevens.
- Burgerparticipatie:
- het bevorderen van de participatie van burgers in het democratische en burgerleven van de EU;
- het bevorderen van uitwisselingen tussen burgers van verschillende landen (twinning van steden en netwerken van steden);
- de bewustmaking van de gemeenschappelijke geschiedenis, cultuur, cultureel erfgoed en waarden.
- Ondersteuning van slachtoffers van geweld (Daphne): de ondersteuning en bescherming van alle directe en indirecte slachtoffers van geweld, waaronder slachtoffers van geweld tegen vrouwen en kinderen, huiselijk geweld, en geweld tegen andere risicogroepen.
Voorbeelden van door CERV ondersteunde activiteiten zijn:
- bewustmakingscampagnes
- dialogen en conferenties
- educatieve en culturele activiteiten
- trainingen van stakeholders
- het delen van best practices
- het uitvoeren van onderzoeksactiviteiten
- het faciliteren van vriendschapsbanden tussen Europese gemeenten
Stappenplan aanvragen CERV
Lees hieronder welke stappen u doorloopt als u een aanvraag wilt indienen.
- Bekijk in het Funding & Tenders portal welke calls geopend zijn of binnenkort openen.
- Bekijk welk onderwerp (call) het beste aansluit bij uw idee.
- Ga na of u voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
- Bekijk het beoogde budget.
- Ontwikkel uw project op basis van de call-prioriteiten.
- Bouw een consortium met relevante expertise en ervaring. Op zoek naar partners? Bekijk de CERV Project Partner Search.
- Bespreek uw projectidee met de CERV-adviseurs van RVO via cerv@rvo.nl.
- Download de juiste templates via het Funding & Tenders portal.
- Ga na of er extra documenten nodig zijn.
- Schrijftips:
- Wees overtuigend in lijn met de call-prioriteiten.
- Omschrijf in detail uw doelgroep en hun behoeften.
- Beloof realistische projectdoelen.
- Creëer een sterke samenhang in uw projectvoorstel.
- Dien uw voorstel binnen de deadline van de call in via het Funding & Tenders portal.
- Zorg voor een complete indiening.
Binnen 6 maanden na de deadline van de call ontvangt u een beslissing van de EC.
Heeft u een positief besluit ontvangen? Dan tekent u een Grant Agreement met de Europese Commissie. U kunt via onderstaande links de Model Grant Agreements ter inzage downloaden:
- Model Grant Agreement Lump Sum (pdf): hierbij is er een focus op prestatie van het project. De financiering is vastgesteld en vindt plaats op basis van complete activiteiten.
- Model Grant Agreement Action Grant (pdf): deze overeenkomst is gebaseerd op activiteiten die helpen bij het behalen van een beleidsdoelstelling van de EU. De financiering is gebaseerd op een gemengde subsidie voor werkelijke kosten.
In de call vindt u informatie over welke financiering er zal worden toegekend.
U voert het project uit binnen een tijdsbestek van 1 tot 2 jaar.
Budget
Het totale budget voor CERV is € 1,5 miljard voor de periode 2021-2027. Het budget per call is verschillend en vindt u terug in de oproepteksten (calls).
Oproepen (calls)
Per jaar zijn er meerdere calls. De calls zijn verspreid over het jaar geopend. Bekijk de geplande calls voor 2023-2025 (Engelstalig, pdf) in het CERV-werkprogramma.
Via het Funding & Tenders portal van de Europese Commissie vindt u welke calls op dit moment open zijn of binnenkort openen. Hier vindt u ook alle relevante informatie over de oproepen en dient u een voorstel in.
Vragen?
Onze adviseurs van het CERV National Contact Point bij RVO kennen de regels en wensen van de Europese Commissie of zoeken het voor u uit. Zo verhoogt u de kans op een succesvolle deelname aan het programma. Uw adviseur kan meedenken over de inhoud van uw project, adviseert over de haalbaarheid ervan en weet binnen welke call uw project het beste past.
Heeft u vragen over CERV? Mail dan naar onze CERV-adviseurs via cerv@rvo.nl.
CERV-hulpmiddelen
- Op zoek naar partners voor uw projectidee? Via de CERV Project Partner Search kunt u uw projectideeën of interesses met het oog op de komende calls delen, zodat andere (potentiële) deelnemers en partners binnen de EU u kunnen vinden. Ook kunt u in de database zoeken naar potentiële partners.
- Op zoek naar inspiratie? Via het Funding & Tenders portal vindt u een overzicht van projecten die eerder door CERV zijn gefinancierd.
CERV-klankbordgroep
Bent u actief binnen het CERV-programma en wilt u meedenken over invulling van verschillende onderdelen binnen het programma? Dat is mogelijk via de CERV-klankbordgroep.
Het CERV-programma heeft een Programma Comité. In dit comité zitten vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en geassocieerde landen. Dit zijn meestal beleidsmedewerkers van de betrokken ministeries. Programma Comité-leden en National Contact Points staan via de klankbordgroep in contact met de Nederlandse programmadeelnemers. Het doel van de klankbordgroep is het informeren en raadplegen van de deelnemers en het verzamelen van input vanuit het veld. Bijvoorbeeld door het bespreken van de inhoud van komende oproepen, de resultaten van gesloten oproepen en de wensen voor CERV. De klankbordgroep komt 1 keer per jaar bij elkaar. Het CERV National Contact Point van Team IRIS voert het secretariaat en is voorzitter voor de Nederlandse klankbordgroep. In onderstaand bestand vindt u de huidige organisatie en leden.
Heeft u vragen over de klankbordgroep of wilt u zich hiervoor aanmelden? Mail dan naar onze CERV-adviseurs via teamiris@rvo.nl.
Meer weten?
- Lees meer over CERV op de site van de Europese Commissie (EC).
- Lees de veel gestelde vragen over het CERV-programma via het Funding & Tenders Portal.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen CERV? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief CERV. Wij berichten u bijvoorbeeld over: nieuws en updates, evenementen, workshops en trainingen en belangrijke veranderingen binnen specifieke (werk)programma's.
Wilt u op de hoogte blijven van andere Europese programma’s? Meld u zich dan via het interesseformulier.