Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Werkt u aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) op uw landbouwareaal? Of beheert u landschapselementen? En doet u dit als deelnemer in een agrarisch collectief? Collectieven kunnen ANLb-subsidie aanvragen bij de provincie. Als deelnemer kunt u voor het ANLb-beheer een vergoeding krijgen.
Wat is het ANLb?
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een subsidie voor agrarische collectieven vanuit provincies, waterschappen en het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze subsidie:
- beschermen en verbeteren landbouwers de omgeving van dieren;
- werken ze aan waterkwaliteit;
- dragen ze bij aan klimaatdoelen.
Dit doen landbouwers bijvoorbeeld door graslanden minder te bemesten. En door laat te maaien, zodat vogels er kunnen broeden. Het collectief let erop dat het beheer van deelnemers in verschillende gebieden op elkaar aansluit. Leefgebieden van soorten kunnen namelijk op het terrein van meerdere bedrijven liggen.
Voor wie?
De ANLb-subsidie is voor agrarische collectieven. Als landbouwer kunt u deelnemen aan een collectief om in aanmerking te komen voor een vergoeding van het ANLb-beheer.
Voor het ANLb sluit u met het collectief een overeenkomst voor een bepaalde periode, vaak 6 jaar. U moet bij uw collectief aangeven dat u wilt deelnemen aan het ANLb. Doe dit zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 1 januari. U bekijkt daarna samen met uw collectief welk beheer mogelijk is.
Wat is een collectief?
Een collectief is een samenwerking van landbouwers en andere beheerders van landbouwareaal. Deze samenwerking helpt om samenhang te krijgen in de leefgebieden voor soorten op het boerenland. Collectieven moeten zich registreren bij de Stichting Certificering Subsidie Natuur- en Landschap. Hier zijn eisen voor. De stichting controleert de registratie en geeft namens de provincie een certificaat uit.
Meer informatie over een collectief vindt u op BIJ12 (gezamenlijke website van de provincies). En op de website van BoerenNatuur, de landelijke vereniging van de 40 agrarische collectieven. Daar leest u ook hoe u kunt samenwerken met een collectief.
Voorwaarden ANLb-subsidie
De voorwaarden voor het krijgen van ANLb-subsidie verschillen per provincie. Informeer bij uw provincie of uw collectief in aanmerking komt voor subsidie. Meer informatie vindt u op BIJ12.
Voorwaarden vergoeding voor ANLb-beheer
Bent u deelnemer in een collectief? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor het ANLb-beheer. Deze vergoeding krijgt u van uw collectief. U moet voldoen aan deze voorwaarden:
- U heeft een overeenkomst afgesloten met een agrarisch collectief. De overeenkomst geldt voor een bepaalde periode, vaak 6 jaar.
- U beheert uw landbouwareaal (bijvoorbeeld met een bomenrij of poel als landschapselement). Meer informatie over de voorwaarden van landbouwareaal leest op Landbouwareaal GLB 2024 en Landschapselementen 2024.
- Met uw collectief maakt u afspraken hoe u de beheeractiviteit uitvoert.
- U houdt zich aan de conditionaliteiten.
- U registreert uw percelen in Mijn percelen.
ANLb-subsidie aanvragen
Doet u namens het collectief de subsidieaanvraag? Dan vraagt u de subsidie aan bij uw provincie. Dit noemen we een gebiedsaanvraag. De openstellingstermijn voor de gebiedsaanvraag verschilt per provincie. De betaling vraagt u aan bij ons.
Vergoeding aanvragen
Wilt u als deelnemer vergoeding krijgen voor ANLb-beheeractiviteiten? Neem dan contact op met uw collectief.
ANLb en eco-regeling
Vraagt u een vergoeding voor het ANLb-beheer aan bij uw collectief? En heeft u bij ons uw aanmelding én aanvraag ingediend voor de eco-regeling? Lees dan ook de belangrijke informatie over samenhang tussen het ANLb, conditionaliteiten en de eco-regeling 2024.
Na uw aanvraag
Heeft uw collectief ANLb-subsidie aangevraagd? Na de aanvraag krijgt uw collectief een brief van uw provincie over de verlening van uw subsidie. Op ANLb: voor collectieven leest u meer informatie over wat er van u verwacht wordt na uw aanvraag. Ook leest u bij wie u wat moet regelen en hoe u overmacht meldt.
Heeft u samen met uw collectief gesproken over de vergoeding? Op ANLb: voor deelnemers collectieven leest u meer informatie over hoe en aan wie u wijzigingen in het ANLb-beheer doorgeeft. Ook vindt u hier een Excel-bestand. Daarin leest u welke gewascodes u kunt gebruiken bij het beheer.
Wat is er veranderd vanaf 2023?
Hieronder staat belangrijke informatie als u bijvoorbeeld landschapselementen wilt inzetten voor het ANLb-beheer.
Het ANLb is uitgebreid. Er wordt sterker ingezet op water en klimaat, met meer beheermogelijkheden en meer budget. Hierdoor kunnen meer landbouwers meedoen. Dit betekent dat de komende jaren het aantal hectare voor ANLb kan groeien van 100.000 naar 130.000 hectare.
Werken aan water en klimaat
Extreme droogte en neerslag wisselen elkaar af. Bestaande en nieuwe beheerpakketten zorgen voor landbouwarealen die:
- beter water kunnen opnemen;
- langer water kunnen vasthouden;
- meer koolstof kunnen opslaan.
Zo kunnen we beter omgaan met extreme weersomstandigheden. En helpen we klimaatverandering tegen te gaan. Met andere beheerpakketten werken we bijvoorbeeld aan schoner oppervlaktewater.
Sommige landschapselementen die in het ANLb werden beheerd, zijn niet langer subsidiabel in het GLB vanaf 2023. Denk aan sloten die breder zijn dan 10 meter. Dit is geen gewenste situatie. Daarom hebben de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincies in 2023 besloten veel van deze elementen wél subsidiabel te houden voor het ANLb.
Subsidiabele ANLb-beheerpakketten
Het gaat om natuurvriendelijke oevers en kleine rietpercelen die in 2022 werden beheerd, maar nu uitvallen omdat ze breder zijn dan 10 meter. Deze zijn in het GLB vanaf 2023 alsnog subsidiabel geworden. Dit gaat om de ANLb-beheerpakketten:
- 10a en 10b natuurvriendelijke oever
- 11a en 11b rietzoom en klein rietperceel
Het gaat om sloten die in 2021 of 2022 werden beheerd, maar nu uitvallen omdat ze breder zijn dan 10 meter. Deze zijn in het GLB vanaf 2023 alsnog subsidiabel geworden. Dit zijn de ANLb-beheerpakketten:
- 12a, 12b, 12c en 12d duurzaam slootbeheer
Deze sloten, natuurvriendelijke oevers en kleine rietpercelen moeten aansluiten op landbouwareaal. Ze zijn alleen subsidiabel voor het ANLb. U mag ze dus niet opgeven voor de basispremie en de eco-regeling.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur