Landschapselementen 2025
Wilt u subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aanvragen? En wilt u deze aanvragen voor uw landschapselementen? We leggen u graag uit wat wij binnen het GLB zien als landschapselementen en wat de voorwaarden zijn. Dit heeft u nodig voor Mijn percelen en de Gecombineerde opgave.
Landschapselementen in het kort
Landschapselementen zijn hout, water en overige elementen waarop u geen landbouwactiviteit uitoefent. Uw totale subsidiabele areaal is: landbouwareaal + landschapselementen.
De betekenis van deze woorden is niet bij alle regelgeving hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld verschillen met de mestregelgeving. Lees meer op Landbouwgrond mest uitgelegd.
Voorwaarden
Dit zijn de vooraarden voor uw landschapselementen als u GLB-subsidie wilt aanvragen:
Algemene voorwaarden
- U heeft de landschapselementen, waarvoor u subsidie aanvraagt op 15 mei 2025, ter beschikking. Dit is door eigendom, pacht of onderpacht.
- Bent u zelf geen eigenaar? Dan heeft u toestemming nodig van de eigenaar voor het gebruik van de landschapselementen. Gaat het om onderpacht? Dat kan alleen als ook de onderverpachter daarvoor toestemming heeft van de verpachter. U leest hier meer over onder Gebruikstitels en toestemming eigenaar.
- U voldoet verder aan de voorwaarden die de eigenaar aan het gebruik van de landschapselementen stelt.
- Het landschapselement ligt op landbouwareaal of grenst daaraan. Onder Aangrenzende landschapselementen vindt u een toelichting en leest u meer over de voorwaarden.
- Een landschapselement mag niet helemaal omsloten zijn door niet-subsidiabel areaal. Dus bijvoorbeeld een heg midden op een erf telt niet.
- Natuurterreinen zijn voor de basispremie en eco-premie niet subsidiabel.
Gebruikstitels en toestemming eigenaar
Heeft u landschapselementen in gebruik van iemand anders? En wilt u deze opgeven voor subsidies uit het GLB? Dan heeft u altijd toestemming nodig van de eigenaar. Lees hoe u dat doet op Grondgebruik en GLB. Hier leest u ook wat de gevolgen zijn als u geen toestemming heeft.
Aangrenzende landschapselementen
Aangrenzende landschapselementen grenzen aan landbouwareaal of aan andere landschapselementen. Niet alles sluit altijd precies op elkaar aan. U kunt subsidie aanvragen voor:
- Landschapselementen die op of binnen 5 meter van landbouwareaal liggen. Ook landschapselementen die grenzen aan landbouwareaal die u meer dan 90 dagen gebruikt voor niet-landbouwactiviteiten zijn subsidiabel. Denk hierbij aan percelen die tijdelijk niet gebruikt worden in verband met publieke werken die op deze percelen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan hoogspanningsmasten.
- Landschapselementen die direct grenzen aan landschapselementen die op of binnen 5 meter van landbouwareaal liggen.
Een landschapselement kan met de korte of met de lange zijde aan landbouwareaal liggen. Ook kan uw landschapselement aan landbouwareaal of een landschapselement van iemand anders grenzen. De ligging van het aangrenzende landschapselement bepaalt of het element subsidiabel is.
- Een landschapselement grenst met minimaal één van de lange zijdes aan landbouwareaal. Of grenst met de lange zijde aan een ander subsidiabel landschapselement. Alleen dan telt uw landschapselement mee. Dit geldt alleen voor lijnvormige landschapselementen met een duidelijke korte en lange zijde. Vlakvormige landschapselementen zijn bijvoorbeeld een poel of een bos. Deze zijn wel subsidiabel als alleen de korte zijde grenst aan landbouwareaal of een subsidiabel landschapselement.
- Loopt uw landschapselement langer door dan landbouwareaal en/of een subsidiabel landschapselement? Dan telt alleen dat deel van het landschapselement mee dat naast landbouwareaal of een ander landschapselement ligt. Dit geldt alleen voor lijnvormige landschapselementen. Voor vlakvormige landschapselementen zoals een poel of een bos geldt deze voorwaarde niet.
Voorbeelden: wanneer zijn lijnvormige en vlakvormige aangrenzende landschapselementen (LE) subsidiabel
Subsidiabele landschapselementen zijn groen, niet-subsidiabel areaal is blauw. Het groene lijnvormige landschapselement is subsidiabel, omdat dit met één van de lange zijdes grenst aan een ander subsidiabel landschapselement. Het blauwe lijnvormige landschapselement is niet subsidiabel. Dit grenst met beide lange zijdes aan niet-subsidiabel areaal, zoals een erf of pad.
Subsidiabele landschapselementen zijn groen, niet-subsidiabel areaal is blauw. Het groene lijnvormige landschapselement is subsidiabel, omdat dit met één van de lange zijdes grenst aan een aangrenzend subsidiabel landschapselement. Het blauwe lijnvormige landschapselement is niet subsidiabel. Dit grenst met beide lange zijdes aan niet-subsidiabel areaal, zoals een erf of pad.
Vlakvormige landschapselementen zijn wel subsidiabel als alleen de korte zijde grenst aan landbouwareaal of een subsidiabel landschapselement. Het groene vlakvormige landschapselement is subsidiabel. De blauwe vlakvormige oppervlakten zijn niet-subsidiabel, zoals een erf of pad.
Heeft u lijnvormige landschapselementen die doorlopen voorbij landbouwareaal of een subsidiabel landschapselement? Dan kijkt u naar het deel dat met de lange zijde grenst aan landbouwareaal of een ander subsidiabel landschapselement. Alleen dit deel is subsidiabel. De grensbuffer van 5 meter telt hier niet.
Niet-lijnvormige landschapselementen worden niet opgeknipt als deze doorlopen voorbij landbouwareaal of een subsidiabel landschapselement. De stippellijn rond landbouwareaal is de grensbuffer. Subsidiabele landschapselementen zijn groen, niet-subsidiabel areaal is blauw.
Welke landschapselementen tellen mee?
Bijna alle landschapselementen tellen mee voor de basispremie van het GLB. Voorwaarde is wel dat uw landschapselementen op landbouwareaal liggen of hieraan grenzen. En dat zij niet zijn omsloten door niet-subsidiabel areaal, zoals een erf, speelweide of gazon. Verder kunt u op een aantal landschapselementen eco-activiteiten uitvoeren. Of u zet ze in voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). Wilt u landschapselementen gebruiken binnen een bepaalde regeling? Dan gelden soms aanvullende voorwaarden en weegfactoren. U vindt deze op de pagina van eco-activiteiten en ANLb.
In de gewascodelijst vindt u alle landschapselementen.
Hoe en wanneer registreren in Mijn percelen?
Neemt u deel aan het GLB? En vraagt u grondgebonden subsidies aan? Dan bent u verplicht om alle landbouwareaal en alle landschapselementen op te geven die u op de peildatum van 15 mei ter beschikking heeft. Op Landschapselementen registreren leest u hoe u dit doet.
Wanneer opgeven in de Gecombineerde opgave?
U registreert uw landschapselementen in Mijn percelen. In de Gecombineerde opgave geeft u de landschapselementen op die u voor subsidies wilt laten meetellen. Dat kan tot en met 17 mei 2025.
Meer informatie over wat u wanneer doet leest u op Meldingen en registraties: wanneer doet u die als agrarisch ondernemer?
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur