Brede weersverzekering 2024
Met een brede weersverzekering verzekert u zich tegen schade aan gewassen door extreem weer. Hierbij gaat het om schade door hagel, regenval, (nacht)vorst, storm, droogte, sneeuw, ijzel en brand door blikseminslag. U kunt subsidie aanvragen voor de kosten van de premie.
Budget
Laatste aanpassingen op deze pagina
6 december 2024: percentage subsidie voor 2024 toegevoegd.
15 mei 2024: We hebben de datum aanvragen in de Gecombineerde opgave veranderd van 15 mei naar 17 mei.
12 maart 2024: We hebben toegevoegd welke verzekeraars zijn goedgekeurd voor het aanbieden van de brede weersverzekering in 2024.
Voor wie?
Actieve landbouwers met grond met open teelt. Dit kunnen ook veehouders zijn die voedergewassen telen.
Sloot u een brede weersverzekering af bij een verzekeraar waarvan wij de polis goedkeurden? Dan kunt u subsidie aanvragen voor de verzekeringspremie. Bij grond met open teelten gaat het om de volgende bedrijfstakken:
- akkerbouw
- vollegrondsgroenteteelt
- bollenteelt
- sierteelt
- fruitteelt
- boomkwekerij
Verdeling van budget
Het maximale percentage aan subsidie is 63,7% in 2024. Dit kan ook lager zijn. Zodra het definitieve percentage aan subsidie bekend is, dan leest u dit hier. De verwachting is dat het definitieve percentage in december 2024 bekend is.
Voorwaarden
Voor het aanvragen van deze subsidie houdt u zich aan de volgende voorwaarden:
- U bent een actieve landbouwer.
- Het verzekerde perceel ligt in Nederland.
- U heeft grond met een open teelt.
- U heeft het perceel waarvoor u de verzekering afsluit in gebruik.
- U mag een perceel niet dubbel verzekeren tegen schadelijke weersinvloeden.
- U verbouwt uw gewassen voor eigen rekening en risico.
- U sluit een polis brede weersverzekering af bij een verzekeraar die wij hebben goedgekeurd.
- U betaalt de verzekeringspremie vóór 1 november 2024.
- U zorgt dat uw verzekeraar uw gegevens vóór 1 november 2024 naar ons opstuurt.
- U ontvangt van de overheid geen andere bijdrage voor de verzekeringspremie.
Aanvragen
De brede weersverzekering is een subsidie uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). U vraagt deze GLB-subsidie aan in de Gecombineerde opgave. Dit kan vanaf 1 maart 2024 tot en met 17 mei 2024. In de Gecombineerde opgave geeft u bij Regelingen per perceel uw verzekerde oppervlakte op van uw percelen.
Bedrijven hebben voor hun aanvraag minimaal e-Herkenning niveau 2+ en/of machtiging 2+ nodig. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag dit dan op tijd aan.
Wel of niet verzekeren?
Weet u op 17 mei nog niet of u een brede weersverzekering wilt? Zet de oppervlakte waarover u twijfelt toch alvast in de Gecombineerde opgave. U kunt de opgegeven oppervlakte later nog terugtrekken als u uiteindelijk geen brede weersverzekering wilt.
Na uw aanvraag
Uw verzekeraar stuurt ons vóór 1 november 2024 de volgende gegevens:
- uw polisnummer;
- het bedrag aan verzekeringspremie waarvoor u subsidie aanvraagt;
- het totaalbedrag dat u aan de verzekeraar betaalde;
- het aantal door u verzekerde hectares;
- de datum waarop de verzekeraar het (laatste) bedrag ontving.
Het kan zijn dat we nog vragen hebben over uw aanvraag of gegevens. We nemen dan schriftelijk contact met u op.
U krijgt onze beslisbrief tussen 1 december 2024 en 16 mei 2025. Als wij uw aanvraag goedkeuren, maken wij het subsidiebedrag over naar u of uw verzekeraar.
Manier van uitbetalen
Heeft u RVO gemachtigd om de subsidie uit te betalen aan uw verzekeraar? Dan trekt de verzekeraar het subsidiebedrag van uw verzekeringspremie af. Wij betalen het subsidiebedrag rechtstreeks aan uw verzekeraar uit. Heeft u geen machtiging aan RVO afgegeven? Dan betalen wij de subsidie uit op uw eigen rekening die bij ons bekend is.
Voorkom korting
Verandert u de opgegeven oppervlakte in de Gecombineerde opgave om aan de feitelijke situatie te voldoen? Geef dit dan ook door aan uw verzekeraar. Die verandert dit in de polis voor u. Hiermee voorkomt u een korting. Stellen wij vast dat uw opgave niet klopt, dan krijgt u een korting. Deze korting is gelijk aan het verschil in oppervlakte.
Voorbeeld korting verschil oppervlakte
U geeft 9 hectare op in de Gecombineerde opgave. En de oppervlakte die u volgens de polis heeft verzekerd is 10 hectare. Dan is er een verschil van 1 hectare. Dit is 10% van de 10 hectare die u verzekerd heeft. De korting is dan ook 10%.
Verzekeringsvoorwaarden voor uitkering schade
In de verzekeringsvoorwaarden van uw polis leest u wanneer uw verzekeraar schade uitkeert. U houdt zich dan aan de volgende voorwaarden:
- Op uw verzekerde perceel staat een enkel gewas.
- Uw perceel is begrensd door een permanente afscheiding.
- Uw financieel verlies is groter dan 20% van de gemiddelde jaarproductie van dat gewas.
Per perceel controleert u waar de permanente afscheiding ligt om de totale oppervlakte van uw aaneengesloten stuk grond te bepalen. Heeft u een melding gedaan van schade? De schadetaxateur beoordeelt de schade van het aaneengesloten stuk grond waar één gewas op staat. Daarnaast kijkt de schadetaxateur voor welke aaneengesloten oppervlakte u verzekerd bent.
Definities voor brede weersverzekering
Hieronder leest u wat wij zien als een perceel. En wat wij zien als een permanente en niet-permanente afscheiding.
Een perceel is een aaneengesloten stuk grond, waarop één enkel gewas wordt geteeld. Een perceel wordt begrensd door een permanente afscheiding of door een ander soort gewas of gewassoort. Een enkel gewas is een groep planten van dezelfde soort. Met een ander soort gewas of gewassoort bedoelen we een landbouwgewas (geen fruitgewas) dat wordt geteeld met een ander teeltdoel.
Voorbeeld van verschillende gewassen en gewassoort
Pootaardappelen en consumptieaardappelen zijn verschillende soorten gewassen. Voor appels en peren wordt het onderscheid in soort gewas gemaakt op basis van ras of leeftijd. Het appelras Golden Delicious is bijvoorbeeld een ander gewas dan het appelras Kanzi.
Wij zien onder andere een sloot, bomenrij, weg of hekwerk als permanente afscheiding van een perceel. De volgende afscheidingen zien wij niet als een permanente afscheiding van een perceel. Afscheiding door:
- een ander ras (uitzondering appel en peer);
- een andere leeftijd van het gewas (uitzondering appel en peer);
- andere variëteit;
- andere cultivar;
- late of vroeggewassen;
- tussengewas of tijdelijke afrastering (tijdelijke perceelsgrenzen);
- een baan gras of een baan graan tussen gewassen.
Voorbeeld over afscheiding
U heeft een kadastraal perceel met 10 hectare aaneengesloten landbouwgrond. Dat perceel wordt permanent begrensd door een hekwerk dat er omheen staat. Op uw landbouwgrond teelt u gedurende het jaar twee gewassen. U teelt op 5 hectare zomerprei en op 5 hectare winterprei. Wij zien dit als twee landbouwpercelen, waarop u op ieder landbouwperceel één enkel gewas teelt. De niet-permanente scheiding binnen het kadastrale perceel wordt gemaakt op basis van de twee verschillende gewassen. Het vroeggewas zomerprei en winterprei als het late gewas.
Was u in 2023 een goedgekeurde verzekeraar?
Dan stuurt u ons een verzoek om verlenging via uw contactpersoon bij RVO. U geeft daarbij ook eventuele wijzigingen door. Uw verzoek om verlenging kunt u tot en met 14 januari 2024 naar ons opsturen.
Goedgekeurde verzekeraars voor 2024
Wij hebben in 2024 de volgende verzekeraars goedgekeurd voor het aanbieden van de brede weersverzekering:
In 2025 brede weersverzekering aanbieden?
Bent u verzekeraar? En wilt u in 2025 een brede weersverzekering aan landbouwers aanbieden? Op Goedkeuring brede weersverzekeraar leest u hoe u dit doet.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur