Open voor aanvragen

GLB-kennisvoucher opleiding bedrijfscoach duurzame landbouw

Gepubliceerd op:
16 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2024

Bent u bedrijfsadviseur van agrarisch ondernemers? En wilt u agrariërs helpen om duurzamer te werken? Dan kunt u subsidie krijgen om een opleiding te doen tot bedrijfscoach in de duurzame landbouw. Vraag een GLB-kennisvoucher opleiding aan uit het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
vrijdag 1 september 2023
09:00
Einddatum:
zondag 1 september 2024
17:00
50% van de kosten, maximaal € 1.250
Totaal budget:
€ 156.250

Keuze uit 3 opleidingen

Met een GLB-kennisvoucher cursus kunt u een van deze 3 opleidingen doen:

 • Bedrijfscoach stikstof in de landbouw
 • Bedrijfscoach precisielandbouw
 • Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw

U doet de opleiding aan een van deze 5 opleidingsinstellingen:

Digitale voucher

U krijgt een digitale voucher. Hiermee betaalt u de opleidingsinstelling. Dit doet u door de voucher over te dragen. Hoe u dat regelt, leest u hieronder bij Voucher overdragen. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.

Voorwaarden

Voor de GLB-kennisvoucher opleiding houdt u zich aan de volgende voorwaarden:

 • U doet een van de 3 opleidingen bij een van de 5 opleidingsinstellingen die hierboven worden genoemd.
 • U krijgt in een aanvraagperiode één keer een opleidingsvoucher.
 • U bent bedrijfsadviseur voor landbouwers.
 • U vraagt als persoon een voucher aan (als natuurlijk persoon, niet als bedrijf).

Aanvragen

Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.

Iemand anders aanvraag laten doen

Wilt u iemand anders uw aanvraag van een GLB-kennisvoucher laten doen? Bijvoorbeeld uw agrarisch adviseur? Vraag dan eerst een machtiging aan op Mijn machtigingen (klik onder Direct regelen op Mijn machtigingen mijn.rvo.nl en kies het onderwerp Kennisvouchers 2023). Uw adviseur kan ook de machtiging aanvragen, maar deze moet u dan nog wel bevestigen.

SABE-voucher aangevraagd?

Heeft u eerder een SABE-opleidingsvoucher aangevraagd? En wilt u daarvoor nog iets regelen, zoals de overdracht? U vindt alle informatie die u nodig heeft op Opleiding bedrijfscoach duurzame landbouw voor adviseurs.

Na uw aanvraag

Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Aan de goedgekeurde aanvragen kennen wij een voucher toe. Dat doen wij totdat het totaalbudget op is. Komt uw aanvraag daarna binnen? Dan krijgt u helaas een afwijzing.

U krijgt binnen uiterlijk 13 weken van ons een beslissing. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u een digitale voucher op Mijn RVO. De voucher is één jaar geldig. U regelt het verder in deze 3 stappen:

 1. U meldt zich aan voor een van de 3 opleidingen bij een van de 5 opleidingsinstellingen die hierboven staan.
 2. U volgt de opleiding.
 3. U draagt de voucher over aan de opleidingsinstelling. Hieronder leest u hoe u dat doet. Zorg ervoor dat de opleidingsinstelling de voucher op tijd kan verzilveren.

Nog even geduld voor verzilveren

Brief gekregen dat u een GLB-kennisvoucher ontvangt? Dan kunt u gewoon afspraken maken met uw adviseur of opleidingsinstelling. Ook kunt u uw voucher wijzigen of overdragen. Voor verdere stappen vragen we u nog even geduld. Op dit moment kunt u nog niet uw voucher verzilveren. Niet op Mijn RVO, maar ook niet via bijvoorbeeld e-mail, chat of telefoon. 

We verwachten dat dit wel kan eind juli 2024.

Meer tijd nodig voor aanvraagsysteem

Ons aanvraagsysteem is nog niet helemaal klaar. Dit jaar gebruiken we een nieuw systeem, dat moet voldoen aan strenge eisen van de Europese Commissie. Hierdoor hebben we meer tijd nodig dan verwacht.

Sorry voor het ongemak.

Voucher overdragen

U draagt de voucher over op Mijn RVO met de knop Beheren onder Direct regelen. Nadat u bent ingelogd, gaat u naar uw Lopende zaken. Open uw aanvraag en kies voor de actie Wijzigingsverzoek besluit indienen. Kies daarna voor Overdracht van de voucher aan de verzilveraar. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op Mijn RVO.

Voucher verzilveren door opleidingsinstelling

De opleidingsinstelling verzilvert de GLB-kennisvoucher. Regelt u de verzilvering voor de opleidingsinstelling? U krijgt een e-mail als er een voucher voor u klaarstaat. U wisselt deze in op Mijn RVO om het bedrag te ontvangen. U moet de voucher verzilveren binnen één jaar nadat de aanvrager hem heeft gekregen. Bent u te laat, dan vervalt de voucher en krijgt u het bedrag helaas niet uitbetaald.

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie vindt u via Landbouw.

Wetten en regels

Lees meer over de wet- en regelgeving van de GLB-kennisvouchers in de Staatscourant van 9 juni 2023.

Veelgestelde vragen over de GLB-kennisvoucher opleiding

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?