OWE: Uw installatie realiseren
Is uw aanvraag voor de Subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE) goedgekeurd? En begint u met de realisatie van uw installatie? Of wilt u alvast weten wat de realisatiefase betekent, voordat u een subsidieaanvraag doet? Lees welke stappen u nog moet nemen om uw installatie te realiseren en in gebruik te nemen.
Hoe ziet de realisatiefase eruit?
U heeft van ons een brief ontvangen dat uw subsidieaanvraag is goedgekeurd. Dit noemen we een positieve beschikking. Nu begint de realisatiefase van uw project. Dit is de fase tussen de ontvangst van uw positieve subsidiebeschikking en het moment dat u begint met de exploitatie (het in gebruik nemen) van uw productie-installatie.
In deze fase voert u uw projectplan uit volgens de voorwaarden die in uw subsidiebeschikking staan. Heeft u OWE-subsidie in 2023 aangevraagd? Dan heeft u 4 jaar de tijd om de waterstofinstallatie te realiseren. Bij een aanvraag in 2024 is dit 5 jaar.
Tijdens de realisatiefase krijgt u het investeringsdeel van uw subsidie. Wij betalen deze uit in voorschotten. U ontvangt de voorschotten alleen als de benodigde vergunningen voor het project definitief zijn.
Hoe werken de voorschotten?
In uw projectplan staan een aantal mijlpalen. U krijgt telkens een voorschot voor de kosten die u maakt in de periode tussen die mijlpalen. Het gaat dan alleen om de kosten die vallen onder de subsidie (subsidiabele kosten).
Wij betalen de voorschotten per kwartaal uit en binnen 2 weken na de start van de activiteiten. Het gaat om 90% van het investeringssubsidiebedrag dat in het kwartaal voor subsidie in aanmerking komt.
Als u klaar bent met het realiseren van uw installatie, kijken we of u te veel of te weinig subsidie ontvangen heeft. Dit noemen we bijstellen. Wij stellen het voorschot voor het investeringsdeel bij aan de hand van uw eindverslag. Wij sturen de bijgestelde subsidiebeschikking binnen 13 weken na ontvangst van het eindverslag naar u op.
- Blijkt dat het totaal aan voorschotten minder is dan 100% van het uiteindelijke investeringssubsidiebedrag? Dan betalen wij het te weinig ontvangen bedrag binnen 6 weken na de bijgestelde subsidiebeschikking aan u uit.
- Blijkt dat het totaal aan voorschotten meer is dan 100% van het uiteindelijke investeringssubsidiebedrag? Dan vorderen wij het te veel betaalde bedrag van u terug. Dit betekent dat u ons dat bedrag moet terugbetalen.
Welke verplichtingen heeft u?
Tijdens de realisatiefase zijn er verschillende verplichte momenten waarop u contact met ons heeft. In dit uitklapmenu leest u meer over deze verplichtingen.
Tot het moment dat u uw installatie in gebruik heeft genomen, stuurt u ons één keer per kalenderjaar een voortgangsverslag over de realisatie. Wij sturen u hiervoor elk jaar een brief. In deze voortgangsrapportage staat:
- een beschrijving van uw ervaringen;
- gegevens over de voortgang;
- een actueel tijdschema van de stappen tot realisatie.
Soms loopt de realisatie van een project niet zoals gepland. U geeft het aan ons door als uw kosten tussen 2 mijlpalen uit uw projectplan meer dan 25% afwijken van de kosten die u heeft opgegeven in uw investeringsbegroting. Doe dit zo snel mogelijk.
U geeft deze en andere wijzigingen aan ons door via owe@rvo.nl. Noem in uw mail het projectnummer en wat u wilt wijzigen. Wij beoordelen uw verzoek. Op een wijzigingsverzoek ontvangt u een schriftelijke reactie. Wij nemen wijzigingsverzoeken alleen in behandeling wanneer deze afkomstig zijn van de aanvrager of de gevolmachtigde intermediair.
U kunt een subsidie niet overdragen aan een andere partij, tenzij wij daarvoor vooraf op verzoek van de aanvrager toestemming voor geven. Een verzoek tot overdracht vraagt u aan met het formulier 'Verzoek wijziging subsidieontvanger'. Dit formulier volgt op een later moment.
Binnen 13 weken na de datum waarop u uw installatie in gebruik heeft genomen, levert u bij ons een eindverslag in. Voor dit verslag gebruikt u een verplicht model dat volgt op een later moment. Hierin staat onder andere:
- een beschrijving van uw ervaringen met de realisatie van uw installatie;
- een specificatie van de door u gemaakte en betaalde subsidiabele kosten per onderdeel (zoals opgenomen in de begroting), met bewijsstukken;
- een overzicht van de door u ontvangen inkomsten, waaronder subsidies vanuit een andere regeling dan de OWE-regeling of andere overheidssteun voor de realisatie van uw installatie;
- een controleverklaring van uw accountant.
Heeft u een netgekoppelde of een dubbelgekoppelde installatie? Dan levert u ook de hernieuwbare stroomafnameovereenkomsten voor wind- of zonne-energie voor de elektriciteit aan. Deze geldt voor OWE-aanvragen in 2023 alleen tijdens de eerste 5 jaar voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof. Voor aanvragen in 2024 levert u voor de eerste 3 jaar de stroomafnameovereenkomsten aan.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei