Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidieregeling praktijkleren: extra subsidie voor specifieke sectoren

Gepubliceerd op:
31 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
15 september 2023

De extra subsidie is beschikbaar voor erkende leerbedrijven die een mbo bbl-leerplek aanbieden in de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

De extra subsidie is vanaf studiejaar 2022-2023 uitsluitend beschikbaar voor erkende leerbedrijven die een mbo bbl-leerplek aanbieden in de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Deze sectoren kunnen bovenop de gebruikelijke subsidie praktijkleren extra subsidie aanvragen. 

Budget

Voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie is vanaf studiejaar 2019-2020 tot en met 2022-2023 € 10,6 miljoen per studiejaar beschikbaar. De extra subsidie voor erkende leerbedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie is tot en met 2024 beschikbaar. De Subsidieregeling praktijkleren loopt met éénjarige verlenging tot en met het eind van 2023. Er is nog niets bekend over een verdere verlenging van de regeling. Daarom is nu nog niet duidelijk hoe de extra subsidie voor studiejaar 2023-2024 beschikbaar komt.

Hoogte extra subsidie

De hoogte van de extra subsidie is afhankelijk van het aantal gerealiseerde weken begeleiding bij de beroepspraktijkvorming in het betreffende studiejaar. Het beschikbare budget wordt per gerealiseerde begeleidingsweek verdeeld over alle praktijk- en werkleerplaatsen die in aanmerking komen voor de extra subsidie.

SBI-codes

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en geeft aan wat de hoofd- en nevenactiviteiten van een bedrijf zijn. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. De hoofdactiviteit van het erkende leerbedrijf dat de opleiding in de praktijk verzorgt, moet bij KVK geregistreerd staan onder één van de SBI-codes voor landbouw, horeca of recreatie. De hoofdactiviteit van het erkende leerbedrijf is de eerste geregistreerde SBI-code in het handelsregister van KVK. Eventuele andere geregistreerde SBI-codes zijn nevenactiviteiten. Deze komen niet in aanmerking komen voor extra subsidie. Deze registratie moet gedurende het studiejaar waarin de leerplek wordt verzorgd en in ieder geval op het moment van aanvragen correct zijn. U kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de extra subsidie.

Overzicht SBI-codes

In de bijlage van de Staatscourant (publicatiedatum 18 juni 2020) staan de SBI-codes die in aanmerking komen voor extra subsidie in de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Bent u tevreden over deze pagina?