Open voor aanvragen

Winnende innovaties fase 1 SBIR Binnensportaccommodaties veilig en volledig open voor sporters en publiek

Gepubliceerd op:
6 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 oktober 2021

Bij de oproep SBIR Binnensportaccommodaties veilig en volledig open voor sporters en publiek, gaat het om het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten met als doel binnensportaccommodaties verantwoord open te stellen voor sporters en publiek met zoveel mogelijk vrijheden.

De volgende bedrijven zijn winnaars in fase 1 van deze SBIR-oproep.

SuWoTec

Het belang van schone lucht in (sport)gebouwen is lange tijd onderschat. Klimaatsystemen zijn uitgelegd voor klimaatbeheersing en minimaal energiegebruik. De coronacrisis zorgt voor de bewustwording als het gaat om schone lucht. Ook in (sport)gebouwen. Inmiddels weten we ook hoe virussen (zoals het coronavirus) overleven op plaatsen waar minimaal tot geen luchtstroming is. De oplossing van deze winnaar is actief in het hele gebouw. Ook op plaatsen met weinig tot geen luchtstroming kan deze winnaar gezonde luchtkwaliteit waarborgen. Virussen worden meteen vernietigd. Een onderdeel van de haalbaarheid is het opmerken van virussen om een alarmering af te geven. Het risico van besmetting kan dan heel klein en lokaal geïsoleerd worden. SuWoTec is ook één van de winnaars van fase 2.

ABT B.V

Zij willen innovatieve computersimulaties om besmettingsrisico’s te bepalen combineren met unieke meetapparatuur. Hiermee ontwerpen zij samen met product- en systeemontwikkelaars een passend ventilatiesysteem voor binnensportaccommodaties. Zo is verdringingsventilatie een veelbelovend systeem dat nog niet toegepast wordt binnen sportaccommodaties. Dit moet zeer goed ontworpen en uitgevoerd worden, om virusverspreiding te voorkomen. Om een veilige situatie te garanderen maken we een innovatief dynamisch systeem, om real-time de ruimte te meten en onmiddellijk door de regeling in te grijpen en het besmettingsrisico te beperken. Met een uniek integraal dienstenpakket kunnen zij een gezonde en veilige binnenluchtkwaliteit bieden.

Cloudgarden

Cloud Garden richt zich op gezonde lucht in gebouwen. Met de inzet van moderne sensortechniek en data-analyse maken zij gebouwen veiliger, gezonder, comfortabeler en energiezuiniger. Met onderzoek kunnen zij de luchtkwaliteit in kaart brengen. Ook meten zij zelfs de kleinste onzichtbare deeltjes in de lucht en kunnen hieruit afleiden of een virus of bacterie door de lucht kan zweven. Met een online 'dashboard' kunnen bezoekers zien of het veilig is om in de sportaccommodatie te zijn. Als oplossing kunnen zij de lucht met schadelijke deeltjes reinigen. Cloudgarden is ook één van de winnaars van fase 2.

VFA Solutions B.V.

Het sluiten van sportscholen tijdens de intelligente lockdown en de angst van sporters en sportinstructeurs om via aerosolen besmet te raken, moeten we voorkomen. iVention kan dit met een responsive luchtsysteem dat ventileert, reinigt en koelt op basis van een intelligent sensor netwerk en algoritmes. In het haalbaarheidsonderzoek wordt wetenschappelijke kennis over en praktijkervaring met aerosolen en het coronavirus gecombineerd. Zij doen dit met productontwikkeling en praktijkkennis van ventilatiesystemen in sportscholen en de exploitatie van sportscholen. Uit het haalbaarheidsonderzoek komt een functioneel ontwerp van het systeem en de applicaties voor het informeren van sporters en sportinstructeurs over de veiligheid. VFA Solutions is ook één van de winnaars van fase 2.

Calculus

Dit project wil een beheerplatform opstellen die de technische ondersteuning is van maatregelen en procedures sportevenementen op een veilige manier te organiseren voor zowel sporters als publiek. De volgende processen willen zij in kaart brengen:

  1. mensenmassa en mensenstroom;
  2. ventilatie en luchtkwaliteit;
  3. desinfectie van ruimtes en materiaal.

Het beheerplatform maakt maximaal gebruik van bestaande technieken in gebouwen en maakt deze slimmer. Verder wordt ook gekeken naar het toevoegen van bijkomende technologie in een gebouw om (sport)evenementen veilig te laten verlopen. Calculus is ook één van de winnaars van fase 2.

Signify Netherlands B.V

Het desinfecteren van de lucht in binnensportaccommodaties is van groot belang als het gaat om het openstellen van wedstrijden voor publiek. Hierbij is het belangrijk dat de capaciteit van een dergelijk systeem voldoende is om een groot deel van de lucht te reinigen. En daarnaast natuurlijk ook veilig is. Dit project richt zich op de haalbaarheid van een luchtdesinfectiesysteem (bijvoorbeeld op basis van UV-C).

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?