Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Feiten en cijfers SDE(+)(+)

Laatst gecontroleerd op:
14 oktober 2024
Gepubliceerd op:
2 augustus 2012

Wilt u meer weten over de projecten die subsidie kregen in de verschillende aanvraagrondes van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE, SDE+) en Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)? Op deze pagina vindt u feiten en cijfers over deze subsidie op een rij.

Bekijk projecten die subsidie kregen

Bent u op zoek naar projecten van ondernemers en non-profitorganisaties die SDE-subsidie kregen? De interactieve SDE-viewer geeft u in één oogopslag alle projecten die met SDE-subsidie zijn of worden gerealiseerd. Gebruik de SDE-viewer om specifiek te zoeken naar projecten op locatie, categorie, vermogen, realisatiestatus en/of (verwacht) realisatiejaar. Bij 'Downloads' onderaan deze pagina ziet u daarnaast het document 'SDE-projecten in beheer' met een overzicht van projecten uit de verschillende aanvraagrondes.

Wij geven geen gegevens van particulieren, vof's en maatschappen, die leiden tot personen. Deze gegevens hebben wij in de overzichten anoniem gemaakt. 

Zoveel subsidie ging er naar SDE-projecten

Hoeveel subsidiebudget kenden wij per SDE-, SDE+-, en SDE++-aanvraagronde toe aan projecten van ondernemers en non-profitorganisaties? Het verplichtingenbudget is het maximale bedrag dat wij hen tijdens de looptijd van deze projecten in totaal aan subsidie uit kunnen betalen. De hoogte van het werkelijk uitbetaalde bedrag hangt af van de totale hoeveelheid door hen opgewekte energie of verminderde CO2 en de marktwaarde hiervan.

In onderstaande grafiek vindt u de budgetten per hoofdcategorie technieken waarvoor ondernemers subsidie konden aanvragen om energie op te wekken of CO2 te verminderen: ‘Hernieuwbare elektriciteit’, ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’, ‘Hernieuwbaar gas’, ‘CO2-arme warmte’ en ‘CO2-arme productie’. U vindt de budgetten vanaf de voorjaarsronde SDE+ 2017 tot en met de aanvraagronde SDE++ 2022.

Toelichting:

  • Tot en met 2020 had de SDE+(+) 2 aanvraagrondes per jaar, in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar van 2020 was er een aanvraagronde voor de SDE+. In het najaar van 2020 konden ondernemers en non-profitorganisaties voor het eerst een SDE++-aanvraag indienen. Tijdens deze ronde konden zij voor het eerst ook subsidie aanvragen voor technieken in de hoofdcategorieën ‘CO2-arme warmte’ en ‘CO2-arme productie’. Vanaf 2021 is er één aanvraagronde per jaar. 
  • Het staafdiagram laat horizontaal de aanvraagrondes in de tijdsvolgorde (met de oudste aanvraagronde links) zien. De staven bestaan uit de verschillende technieken bij elkaar opgeteld, zodat elke staaf een totaal per aanvraagronde laat zien.
  • Vanaf de aanvraagronde in het najaar van 2017 tot en met de aanvraagronde van 2021 is het aandeel van het door ons toegekende subsidiebudget op het totale budget het grootst voor aanvragen voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit. In de aanvraagrondes daarna is het aandeel voor het gebruik van technieken voor CO2-arme productie het grootst. 
  • In de aanvraagronde SDE++ 2022 valt vooral het totale verplichtingenbudget op, dat flink hoger ligt dan in vorige rondes.
  • Het aandeel van het door ons toegekend budget voor aanvragen in de categorie ‘CO2-arme productie’ is in 2022 erg groot (ruim 60%). Ook zijn de totalen voor de categorieën ‘CO2-arme warmte’ en ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’ flink gestegen vergeleken met de vorige 2 rondes. Het totaal toegekend budget voor ‘Hernieuwbare elektriciteit’ is juist gedaald.

U vindt de cijfers ook in het Excel-bestand ‘Verplichtingenbudget per hoofdcategorie‘ onder ‘Downloads’ onderaan deze pagina. In dit bestand zijn de budgetten per hoofdcategorie uitgewerkt, verdeeld over de aanvraagronde SDE+ 2011 tot en met de aanvraagronde SDE++ 2023.

Hoe ver zijn de projecten?

Wat is de voortgang van de SDE-, SDE+- en SDE++-projecten op 1 april 2023? In onderstaande grafiek ziet u per openstellingsronde van de SDE en SDE+ voor hoeveel energie (PJ per jaar) de projecten in ontwikkeling, ingetrokken of gerealiseerd zijn. Hierin zijn de Wind op Zee-tenders meegenomen. 

In de 2e grafiek is de voortgang van de SDE++-projecten (vanaf aanvraagronde SDE++ najaar 2020) weergegeven in maximale subsidiabele CO2-vermindering (Mton CO2 per jaar).

De onderbouwing van de cijfers staat in het Excel-bestand ‘Voortgang van projecten’ onder aan deze pagina, onder ‘Downloads’. 

Hoeveel subsidie kregen de projecten uiteindelijk?

Hoeveel geld is uiteindelijk uitgekeerd aan SDE(+)(+)-subsidie? In onderstaande infographic vindt u deze voor de hoofdcategorieën: ‘Hernieuwbare elektriciteit’, ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’ en ‘Hernieuwbaar gas’, vanaf 2014 tot en met 2023. 

Toelichting:

  • Vanaf de SDE++-aanvraagronde van 2020 konden ondernemers en non-profitinstellingen ook aanvragen doen voor technieken in de categorieën 'CO2-arme warmte’ en ‘CO2-arme productie’. Deze SDE++-projecten zijn nog niet terug te vinden in de grafiek. Zodra de projecten binnen deze technieken starten met productie en er daadwerkelijk kasuitgaven zijn, komen deze terug in het staafdiagram.
  • Kasuitgaven uit aanvragen voor de categorieën ‘Hernieuwbare elektriciteit’ en ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’ zijn samen de 2 grootste posten.
  • Het deel ‘Hernieuwbare elektriciteit’ groeit vanaf 2014 elk jaar iets meer ten opzichte van het aandeel ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’. In 2022 is deze verhouding omgedraaid. De kasuitgaven voor ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’ zijn in dat jaar iets hoger dan voor ‘Hernieuwbare elektriciteit’.
  • Het aandeel ‘Hernieuwbaar gas’ is tot op heden elk jaar klein.
  • De kasuitgaven vertonen vanaf 2014 tot en met 2021 een stijgende lijn.
  • In 2022 is het totaal aan kasuitgaven aanzienlijk lager. Dit is met name het gevolg van de sterk gestegen energieprijzen, waardoor er veel minder subsidie is uitgekeerd (€ 541 miljoen in 2022) dan in voorgaande jaren (o.a. € 2.341 miljoen in 2021). In 2023 zijn de kasuitgaven negatief, omdat in dit jaar veel subsidie is terugontvangen die met name in 2022 te veel was uitgekeerd. 
  • Een producent krijgt een Garantie van Oorsprong (GvO) als hij zijn meetwaarden voor hernieuwbare energie heeft doorgegeven aan VertiCer. Producenten van groen gas krijgen een certificaat voor elke 102 m3 die ze op het gasnet invoeden. Sommige producenten kiezen ervoor hun GvO’s om te zetten naar een Hernieuwbare Brandstofeenheid (HBE) en die te verkopen aan de transportsector. Over deze productie krijgen wij dan geen meetwaarden. Die productie is daardoor niet meegenomen in deze cijfers.

Onder ‘Downloads’ vindt u het Excel-bestand ‘Gerealiseerde kasuitgaven’. Hierin is per technologie per jaar weergegeven hoeveel de daadwerkelijk gerealiseerde kasuitgaven zijn. 

Hoeveel energie is er met SDE-subsidie opgewekt?

Wat is het aandeel van de verschillende technieken (per hoofdcategorie) op de totale hoeveelheid energie die ondernemens en non-profitorganisaties met SDE(+)(+)-subsidie opwekten? In onderstaande grafieken zijn voor de gebruikte technieken in de hoofdcategorieën ‘Hernieuwbare elektriciteit’, ‘Hernieuwbare warmte (WKK)’ en ‘Hernieuwbaar gas’ de totale opwekcijfers weergegeven in petajoule (PJ) over de periode 2014 tot en met 2023. Eén petajoule is een biljard joule. Dat is ongeveer evenveel als het energieverbruik per jaar van 15.000 huishoudens.

Toelichting:

  • In de grafiek staat per hoofdcategorie de energieopwek (productie) over de jaren 2014 tot en met 2023, uitgedrukt in PJ. Voor het jaar 2023 zijn deze gegevens bijgewerkt tot en met 1 juni 2024, omdat de gegevens nog niet voor alle projecten over 2023 volledig zijn. 
  • De totale opwek laat een stijgende lijn zien. Van 2016 tot en met 2021 zijn de aandelen van gebruikte technieken in de hoofdcategoriën 'Hernieuwbare elektriciteit' en 'Hernieuwbare warmte (WKK)' vergelijkbaar. Vanaf 2022 wordt het aandeel van technieken in de hoofdcategorie 'Hernieuwbare elektriciteit' groter vergeleken met 'Hernieuwbare warmte (WKK)'. Het aandeel voor technieken in de hoofdcategorie 'Hernieuwbaar gas' blijft klein. 
  • Vanaf de SDE++-aanvraagronde van 2020 konden ondernemers en non-profitorganisaties ook aanvragen indienen voor technieken in de hoofdcategorieën 'CO2-arme warmte’ en ‘CO2-arme productie’. Deze SDE++-projecten zijn nog niet terug te vinden in de grafiek. Zodra deze projecten starten met de opwek van energie (of vermindering van CO2) en de gegevens bij ons bekend zijn, zullen we deze ook weergeven in de grafiek.

Onder ‘Downloads’ vindt u het Excel-bestand ‘Gerealiseerde producties’. Hierin is per technologie per jaar weergegeven hoeveel energie er daadwerkelijk opgewekt is (of hoeveel CO2 verminderd is).

Downloads

Vragen over de SDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?