SDE++: Aanvragen
Gaat u als ondernemer grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of gaat u een techniek gebruiken die de CO2-uitstoot vermindert? Vraag subsidie aan met de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Lees welke stappen u neemt om een aanvraag in te dienen.
Budget en aanvraagperiode
Wat is er anders in de aanvraagronde 2024?
Er zijn dit jaar een paar veranderingen in de SDE++:
- Doet u een aanvraag voor een project met zonnepanelen of windmolens? Dan krijgt u minder subsidie bij hoge winst.
- U kunt voor meer technieken subsidie aanvragen.
Op Veranderingen in SDE++ leest u meer over de belangrijkste veranderingen in de SDE++ 2024.
Lees ook het nieuwsbericht: Meer SDE++-subsidie voor energie-opwek en CO2-vermindering bedrijven in 2024
Bereid uw aanvraag goed voor
De aanvraagronde is verdeeld in 5 fasen. In het Stappenplan aanvragen leest u in welke fase u kunt aanvragen.
Het is belangrijk dat u uw aanvraag goed voorbereidt. Op deze pagina en in de brochure vindt u meer informatie. Wilt u zich eerst oriënteren op de werking en achtergrond van de SDE++? Bekijk dan de pagina SDE++: Oriënteren.
Download de brochure
Met onze brochure kunt u zich goed voorbereiden op uw aanvraag. Hierin leest u over de categorieën en technieken, de voorwaarden per techniek en de vereiste bijlagen.
Vraag op tijd vergunningen aan
Meestal heeft u voor de plaatsing van uw installatie één of meer vergunningen nodig. U moet al een vergunning hebben op het moment dat u uw subsidieaanvraag indient. Begin dus op tijd met de aanvraag van uw vergunning. U moet een kopie van uw vergunning meesturen met uw aanvraag. Welke vergunning(en) u nodig heeft voor uw installatie, vindt u in de brochure.
De vergunningen zijn een belangrijk onderdeel van uw aanvraag. Bekijk onderstaande video waarin we uitleggen hoe u een goede aanvraag indient.
Bent u van plan om een SDE++ subsidieaanvraag in te dienen, en wilt u graag weten welke stappen u moet doorlopen om dit op de juiste manier te doen? In deze video leg ik u er graag meer over uit. Aan het eind van deze video heeft u alle benodigde informatie om uw aanvraag goed voor te bereiden en, wanneer de aanvraagomgeving opent, uw aanvraag klaar te zetten en in te dienen.
Allereerst is het van belang te weten voor welke categorie binnen de SDE++ u een aanvraag wilt indienen. Dat wil zeggen dat u moet bepalen aan de hand van de techniek van uw project in welke categorie uw aanvraag valt. Twijfelt u nog over de categorie, kijk dan op de website van RVO. Verifieer de specifieke eisen die de SDE stelt voor uw project en vraag meteen de eventueel vereiste vergunningen aan. Op deze manier kunt u deze direct toevoegen aan uw aanvraag als hierom wordt gevraagd.
Als u weet onder welke categorie uw project valt, kunt u kijken in welke fase u kunt aanvragen. Hiervoor bepaalt u de subsidie-intensiteit, die aangeeft hoeveel het subsidiebedrag is in euro per ton CO2. Dit hangt af van het aanvraagbedrag waarvoor u een aanvraag indient, de lange termijnprijs en de emissiefactor. De lange termijnprijs en de emissiefactor zijn per techniek bepaald. Op de website van SDE++ staat een rekentool waarmee u kunt uitrekenen wat in uw geval de subsidie-intensiteit is. U hoeft hier alleen het aanvraagbedrag in te vullen. Pas als u uw project goed heeft uitgewerkt en u weet hoeveel subsidie u minimaal nodig heeft, kunt u starten met uw SDE-aanvraag.
Bij het indienen van een aanvraag moet u een aantal verplichte bijlagen meesturen. Wij behandelen alleen volledige aanvragen. Als uw aanvraag niet volledig is, krijgt u de mogelijkheid om dit te herstellen. Vanaf het moment dat uw aanvraag volledig is, nemen wij deze in behandeling en telt deze mee in de rangschikking voor het subsidiebudget. Dat betekent dat het in uw eigen voordeel is om uw aanvraag goed voor te bereiden om zo een volledige aanvraag in te dienen. Voor sommige project geldt als verplichte bijlage de haalbaarheidsstudie; RVO ziet vaak dat de projectomschrijvingen bij deze haalbaarheidsstudie te summier zijn. Voor de beoordeling heeft RVO een gedetailleerde en complete omschrijving nodig.
U kunt uw aanvraag alleen indienen tijdens een aanvraagronde. De digitale aanvraagomgeving gaat ongeveer 2 weken voor de openstelling open, zodat u wel alvast uw aanvraag in concept kunt klaarzetten. Uw aanvraagformulier wordt automatisch opgeslagen als u naar een volgend tabblad gaat en u kunt de gegevens ook zelf tussendoor opslaan. Verder kunt u na het opslaan uitloggen om op een later moment opnieuw in te loggen en verder te gaan waar u was gebleven.
Om uw formulier te verzenden, klikt u op ‘Naar verzenden’ onder het tabblad ‘Controleren’. Alle vragen en antwoorden verschijnen dan onder elkaar op het scherm. Controleer uw aanvraag nogmaals nauwkeurig en check of u alle verplichte vergunningen en andere verplichte bijlagen heeft toegevoegd. Vink ‘Verklaring en ondertekening’ aan en dien vervolgens de aanvraag definitief in door op ‘Ondertekenen en verzenden’ te klikken.
Heeft u in een eerdere aanvraagronde subsidie gekregen voor uw project, maar kunt u dit niet op tijd realiseren? Dan kunt u mogelijk een nieuwe aanvraag voor uw project indienen. Voordat u opnieuw subsidie aanvraagt, stuurt u ons een verzoek tot intrekking van uw huidige subsidie. U maakt hierin duidelijk waarom u het project met de bestaande subsidie echt niet kunt realiseren. Opnieuw indienen kan alleen als u nog geen onomkeerbare investeringen heeft gedaan. Op onze website staat meer informatie over wat er onder de term ‘onomkeerbare investeringen’ wordt verstaan. Hier vindt u ook informatie over de manier waarop u een intrekkingsverzoek kunt doen.
Ik wens u veel succes in de voorbereiding van de aanvraag voor SDE++ subsidie. Mocht u toch nog vragen hebben over het indienen van een aanvraag, kijk dan even op onze website of neem contact op met één van onze adviseurs.
Soms kunt u opnieuw aanvragen
Heeft u al een subsidieverlening maar heeft uw project vertraging opgelopen? Dan geldt een uitzondering op deze regel en kunt u opnieuw SDE++ aanvragen. Hoe dat werkt, leest u op SDE++: Project opnieuw indienen.
Wilt u uw project met ons bespreken?
Wilt u subsidie aanvragen voor uw project, maar heeft u nog enkele vragen? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.
Onder welke categorie valt uw project?
U kunt subsidie aanvragen binnen 5 hoofdcategorieën. Onder deze hoofdcategorieën vallen verschillende technieken. Bekijk in welke categorie uw techniek valt door op het uitklapmenu te klikken. In de brochure vindt u ook de subcategorieën die hieronder vallen.
- Osmose
Technieken die gebruikmaken van het verschil in zoutconcentratie tussen 2 watermassa's. - Waterkracht
Energieopwekking uit water door een verschil in hoogte of door golfenergie. - Wind
Windmolens op land. - Zon-PV
Zonnepanelen op daken, op water of in zonneparken.
- Hernieuwbaar gas uit biomassa
Gas opgewekt door vergisting of vergassing van biomassa.
- Hernieuwbare warmte biomassa
Warmte uit vergisting of verbranding van biomassa. - Compostering
Warmte uit compostering van biomassastromen. - Geothermie
Aardwarmte van een diepte van minimaal 1.500 meter. - Zonthermie
Warmte uit ‘afgedekte’ zonnecollectoren.
- Aquathermie
Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). - Daglichtkas
Warmte opgevangen met een in het kasdek geïntegreerd thermisch systeem. - Zon-PVT-panelen met warmtepomp
Warmte uit zonnecollectoren opwaarderen met een warmtepomp. - Elektrische boiler
Warmte opgewekt door een elektrische boiler. - Geothermie met warmtepomp
Laagwaardige aardwarmte waarbij een warmtepomp de temperatuur verhoogt. - Restwarmte
Benutten van warmte die vrijkomt bij industriële processen of datacenters. - Industriële warmtepomp
Hergebruiken van restwarmte waarbij een warmtepomp de temperatuur verhoogt. - Lucht-waterwarmtepomp
Buitenlucht gebruiken als bron voor warmte.
- CO2-afvang en -opslag
Opslag van afgevangen CO2 in lege gasvelden op zee (Carbon Capture and Storage, CCS). - CO2-afvang en -gebruik
Gebruik van afgevangen CO2 (Carbon Capture and Utilisation, CCU) in de glastuinbouw. - Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen
Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen voor wegtransport en binnenvaart. - Waterstof door elektrolyse
Productie van waterstof door elektrolyse.
Voorwaarden
Om subsidie te krijgen, moet u voldoen aan verschillende voorwaarden. Die verschillen per categorie. U vindt ze in de brochure. Ook gelden de volgende algemene voorwaarden:
De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en non-profitinstellingen. Alleen de beoogd producent kan SDE++-subsidie aanvragen. U bent een beoogd producent als u van plan bent om zelf de productie-installatie in bedrijf te nemen en te exploiteren.
Voor elke aanvraagronde van de SDE++ kunt u maximaal één aanvraag indienen per categorie productie-installaties, per adres waar u uw productie-installatie plaatst. Wel kunt u op één adres voor verschillende categorieën productie-installaties subsidie aanvragen.
Als u voor een productie-installatie SDE++-subsidie aanvraagt, kunt u voor die installatie geen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), Energie-investeringsaftrek (EIA) en/of Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) aanvragen.
Een uitzondering hierop is: niet-gebouwgebonden Zon-PV-projecten waarvoor u SDE-subsidie ontving uit een aanvraagronde van 2016 tot en met 2020. Voor deze projecten kon u wel voor de investeringskosten van de netaansluiting Energie-Investeringsaftrek (EIA) aanvragen.
U mag nog geen opdrachten hebben gegeven
Heeft u al opdrachten gegeven voor de bouw van de productie-installatie, of bent u er zelfs al mee begonnen? Dan kunt u geen aanvraag meer indienen voor de SDE++. Op het moment dat u uw aanvraag indient, mag u nog geen onomkeerbare investeringsverplichtingen voor de productie-installatie zijn aangegaan.
Eerder was dit wel toegestaan, als u de productie-installatie nog niet in gebruik had genomen. Door staatssteunregels van de Europese Commissie mag dit niet meer.
Wat is een onomkeerbare investeringsverplichting?
U bent onomkeerbare investeringsverplichtingen aangegaan als u een overeenkomst heeft afgesloten voor de levering of installatie van (delen) van de productie-installatie. Of hiervoor een opdracht heeft gegeven. Het gaat dus alleen om de installatie zelf.
Welke datum geldt dan?
Bij een overeenkomst is de dag van ondertekening de datum waarop u de verplichting aangaat. Dan is er sprake van een onomkeerbare investeringsverplichting.
Ondertekenen niet alle betrokken partijen op dezelfde dag? Dan is de datum waarop degene die als laatste de overeenkomst ondertekent, bepalend. Gaat het om een offerte? Dan is de datum waarop de getekende offerte de opdrachtnemer bereikt, bepalend.
Ook een mondelinge opdracht geldt als overeenkomst. De dag dat u een opdracht toezegt, is de datum dat u de verplichting aangaat. Bij een mondelinge opdracht moet u ons een schriftelijke bevestiging hiervan sturen.
Wat moet in de overeenkomst staan?
In de overeenkomst moet onder andere duidelijk staan: wat de opdrachtnemer levert en/of installeert, voor welke prijs en onder welke voorwaarden.
Wat kunt u als voorwaarde in de overeenkomst opnemen?
Heeft u ontbindende of opschortende voorwaarden in de overeenkomst opgenomen? Ook dan is er sprake van een onomkeerbare investeringsverplichting voor de installatie.
Maar heeft u in de overeenkomst als voorwaarde opgenomen dat u SDE++-subsidie krijgt? Dan is er pas sprake van een onomkeerbare investeringsbeslissing als u goedkeuring heeft gekregen voor de SDE++-subsidie.
Geldt dit ook voor kosten voor voorbereiding?
Om de bouw van uw installatie voor te kunnen bereiden, moet u vaak al kosten maken. Deze gelden niet als onomkeerbare investeringsverplichtingen voor de installatie zelf. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om:
- haalbaarheidsstudies en onderzoeken;
- kosten voor ontwikkeling en advies voor het ontwerp en/of de vergunningverlening;
- aanvraag van vergunningen;
- aankoop van grond;
- bouwrijp maken van de bouwlocatie en toegangswegen en hekwerken;
- aansluiting op het net (elektriciteit, warmte of gas).
De kosten hiervoor mag u later bij de aanvraag wel opgeven als onderdeel van de investering in uw installatie.
Geldt dit ook voor onderdelen op voorraad?
Het kan zijn dat u belangrijke onderdelen voor de bouw van een installatie op voorraad heeft, zoals zonnepanelen of buizen. Deze voorraad is dan bedoeld voor meerdere projecten. Er is in dat geval pas sprake van een onomkeerbare investeringsverplichting als u deze onderdelen:
- gaat gebruiken voor een installatie waarvoor u subsidie aanvraagt;
- op de balans plaatst als investering voor de installatie waarvoor u subsidie aanvraagt.
U moet dit schriftelijk kunnen aantonen.
Gebruikt u biomassa om energie op te wekken?
Als u biomassa gebruikt om energie op te wekken met uw productie-installatie, dan gelden aanvullende eisen. Lees hiervoor de volgende pagina’s:
Stappenplan aanvragen
Bereid uw project goed voor en bekijk of u aan alle voorwaarden voldoet. Doorloop dan de volgende stappen:
Als u weet onder welke categorie uw project valt, kunt u kijken in welke fase u kunt aanvragen. Hiervoor bepaalt u de subsidie-intensiteit, die aangeeft hoeveel het subsidiebedrag is in euro per ton CO2. Dit is afhankelijk van het bedrag waarvoor u een aanvraag indient (aanvraagbedrag), de langetermijnprijs en de emissiefactor.
Rekentool voor subsidie-intensiteit
De subsidie-intensiteit kunt u berekenen met de rekentool. Deze vindt u als download onder de tabel.
- In de rekentool vult u het subsidiebedrag waarvoor u wilt aanvragen in. Dit bedrag is uitgedrukt in euro’s per eenheid product. U doet dit tot één decimaal (één cijfer achter de komma) per megawattuur (MWh). Alleen voor ‘CO2-afvang en -opslag’ en ‘CO2-afvang en -gebruik’ doet u dit tot 4 decimalen (4 cijfers achter de komma) per vermeden ton CO2-uitstoot.
- Het aanvraagbedrag mag niet hoger zijn dan het maximale basisbedrag van de categorie waarvoor u aanvraagt. Deze bedragen vindt u in de brochure.
- Uit de rekentool volgt dan de subsidie-intensiteit.
Fases openstelling 2024
In onderstaande tabel kunt u opzoeken in welke fase u kunt aanvragen. U kunt ervoor kiezen aan te vragen in een eerdere fase.
Fase | Subsidie-intensiteit | Openstelling |
---|---|---|
1 | € 75/ton CO2 | 10 september 9:00 uur tot 16 september 17:00 uur |
2 | € 150/ton CO2 | 16 september 17:00 uur tot 23 september 17:00 uur |
3 | € 225/ton CO2 | 23 september 17:00 uur tot 30 september 17:00 uur |
4 | € 300/ton CO2 | 30 september 17:00 uur tot 7 oktober 17:00 uur |
5 | € 400/ton CO2 | 7 oktober 17:00 uur tot 10 oktober 17:00 uur |
Voorbeeld: u komt uit op een subsidie-intensiteit van € 120 per ton CO2. U vraagt aan in fase 2. Dit is de fase voor aanvragen tot een maximaal subsidiebedrag van € 150.
U moet alle verplichte bijlagen meesturen. Deze verschillen per techniek. De bijlagen kunt u vinden op de pagina Downloads en hulpmiddelen bij uw aanvraag SDE++.
Bij uw aanvraag moet u ook een kopie van uw vergunning(en) meesturen. Welke vergunning(en) u nodig heeft voor uw installatie, vindt u in de brochure.
U kunt uw aanvraag alleen indienen tijdens een aanvraagronde. De digitale aanvraagomgeving gaat ongeveer 2 weken ervoor open voor het in concept klaarzetten van uw aanvraag.
- Klik op de knop ‘Uw aanvraag direct regelen’ als de subsidie open is voor aanvragen. U komt dan in onze digitale aanvraagomgeving. Klik hier op 'Aanvragen' onder het kopje ‘Direct regelen’.
- Log in met eHerkenning (of DigiD).
Voor uw aanvraag met eHerkenning heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag deze op tijd aan. Houd rekening met een verwerkingstijd van enkele werkdagen.
Het is niet mogelijk om SDE++-subsidie aan te vragen met een ketenmachtiging. Lees meer over de verschillende manieren van inloggen. - Logt u voor het eerst in? Dan komt u in een profielscherm. Vul daar alle verplichte velden in en sla deze op. Daarna wordt u uitgelogd en moet u opnieuw inloggen.
- Via de tab 'Nieuwe aanvraag' zoekt u op 'SDE++'. In het overzicht dat vervolgens verschijnt, selecteert u het formulier 'Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie' voor deze aanvraagronde.
- Kies op het tabblad 'Thema selecteren' de categorie waarvoor u wilt aanvragen.
- Kies het juiste formulier door een aantal vragen te beantwoorden.
- Vul alle gegevens van uw beoogde installatie in op het formulier.
- Controleer uw invoer met de knop 'Controleren' voordat u naar een volgend tabblad gaat. Ontbreken er gegevens of heeft u bepaalde gegevens niet juist ingevoerd? Dan krijgt u een melding.
- In het laatste tabblad van het aanvraagformulier voegt u de bijlagen toe. Bij de verplichte bijlagen staat een sterretje (*).
- Controleer de aanvraag op fouten voordat u deze verzendt. Krijgt u toch foutmeldingen? Ga dan naar het tabblad met de fout om uw invoer te corrigeren.
Houd rekening met het volgende:
- Uw aanvraagformulier wordt automatisch opgeslagen als u naar een volgend tabblad gaat. U kunt de gegevens ook zelf tussendoor opslaan. U kunt na het opslaan uitloggen en op een later moment opnieuw inloggen. U kunt dan verder gaan waar u was gebleven.
- Scan eerst alle bijlagen in en upload ze naar de digitale aanvraagomgeving. Is het bestand groter dan het maximum van 20 MB per bijlage? Stuur dan de bijlage in meerdere delen met uw aanvraag mee.
- Heeft u een mkb-onderneming? Geef dan bij de aanvraag duidelijk aan of u een middelgrote of kleine mkb-onderneming heeft. Dit bepaalt u met de mkb-toets.
- Om uw formulier te verzenden, klikt u op ‘Naar verzenden’ onder het tabblad ‘Controleren’. Alle vragen en antwoorden verschijnen dan onder elkaar op het scherm. Controleer uw aanvraag nogmaals nauwkeurig en check of u alle verplichte vergunningen en bijlagen heeft toegevoegd.
- Vink ‘Verklaring en ondertekening’ aan. Dien de aanvraag definitief in door op ‘Ondertekenen en verzenden’ te klikken.
Houd rekening met het volgende:
- Direct na verzending ontvangt u een ontvangstbevestiging met een projectnummer op het e-mailadres dat u in uw profiel heeft opgegeven. Dit nummer gebruikt u bij contact over uw aanvraag.
- U kunt uw subsidieaanvraag en de ontvangstbevestiging terugvinden onder 'Mijn aanvragen' in het eLoket, zolang u nog gemachtigd bent.
Aanvragen
Dien nu uw aanvraag in.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Na uw aanvraag
Als u uw aanvraag heeft ingediend, kunt u van ons het volgende verwachten:
Wij behandelen alleen volledige aanvragen. Als uw aanvraag niet volledig is, krijgt u de mogelijkheid om dit te herstellen. Vanaf het moment dat uw aanvraag volledig is, nemen wij deze in behandeling en telt deze mee in de rangschikking voor het subsidiebudget. Daarna beoordelen wij of uw project aan de eisen van de SDE voldoet.
Subsidieaanvragen behandelen wij op volgorde van binnenkomst. Aanvragen die wij ontvangen na 17:00 uur of op niet-werkdagen, tellen mee als 'ontvangen op de volgende werkdag'. Dit geldt ook bij de start van een nieuwe fase. Binnen een werkdag (van 17:00 tot 17:00 uur de volgende werkdag) maakt het tijdstip van ontvangst van de subsidieaanvraag niet uit.
Rangschikking op subsidie-intensiteit
Gaan we op een bepaalde dag over het budget heen? Dan rangschikken wij op die dag de projecten op volgorde van subsidie-intensiteit.
Voorrang voor technieken binnen hekjes
Sinds de aanvraagronde van 2023 plaatsen we ‘hekjes’ in het subsidiebudget. Een hekje zorgt ervoor dat bepaalde technieken met een hogere subsidie-intensiteit meer kans maken om aan bod komen. Het gaat hierbij om technieken die vallen onder ‘Lage temperatuur warmte’, ‘Hoge temperatuur warmte’ en ‘Moleculen’. We noemen dit domeinen. In de brochure kunt u lezen om welke technieken het gaat.
Deze technieken zijn op de korte termijn minder kosteneffectief, maar op de langere termijn zijn ze noodzakelijk voor de energietransitie. De kosten kunnen dalen naarmate deze technieken meer worden gebruikt. Om projecten in die domeinen te stimuleren, reserveren we hiervoor € 750 miljoen per domein.
We behandelen subsidieaanvragen binnen de hekjes op dezelfde wijze als buiten de hekjes. Wanneer het budget binnen een hekje verdeeld is, schuiven de eventueel resterende aanvragen voor dit domein door naar het budget buiten de hekjes. Als binnen een hekje budget overblijft, dan voegen we dit toe aan het budget buiten de hekjes zodat andere technieken hier alsnog aanspraak op kunnen maken.
U ontvangt binnen 13 weken na uw aanvraag een brief waarin wij u laten weten of u subsidie krijgt. Dit noemen wij de subsidiebeschikking. Deze periode kunnen wij eenmalig met maximaal 13 weken verlengen.
Is de beschikking positief? Dan kunt u beginnen met de realisatie van uw project. U heeft daarbij een aantal verplichtingen. Welke dat zijn en wat u na de beschikking nog meer kunt verwachten, leest u in uw beschikking en op de pagina’s SDE++: Realiseren en SDE++: Produceren. Is uw beschikking negatief? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van afgifte van de beschikking bezwaar maken. In uw beschikking leest u hoe u dat kunt doen.
Brieven nu ook digitaal
Heeft u een aanvraag gedaan voor de SDE++ 2023? Dan kunt u de brieven die u van ons ontvangt ook digitaal bekijken. Deze kunt u terugvinden als u inlogt op eLoket. Onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijndossier vindt u:
- uw gegevens
- uw correspondentie met ons
- de status van uw project
U kunt hier ook via een link digitaal reageren op een brief die u van ons heeft ontvangen. Zo kunt u eventuele vragen van ons beantwoorden of nieuwe informatie aanleveren. U krijgt een ontvangstbevestiging per e-mail als u digitaal heeft gereageerd.
Wij sturen deze notificatiemails naar het e-mailadres dat u in het profiel in het eLoket heeft opgegeven. Wij sturen deze niet naar het e-mailadres dat in uw aanvraag staat.
U krijgt onze brieven ook nog steeds per post. Daarin verwijzen we naar het eLoket. U krijgt een e-mail van ons als er nieuwe correspondentie klaarstaat in het eLoket. Op termijn versturen we geen brieven per post meer als u daarvoor akkoord geeft. Daarvoor krijgt u dan een verzoek.
Uitvoeringsovereenkomst en bankgarantie
Krijgt uw project een subsidie van € 400 miljoen of meer? Dan moet u na ontvangst van de subsidiebeschikking een ondertekende uitvoeringsovereenkomst en een bankgarantie afgeven.
Dit is ook verplicht als u subsidie krijgt voor een project in de categorieën voor CO2-afvang en -opslag (CCS) of CO2-afvang en -gebruik (CCU) in de glastuinbouw met een nieuwe afvanginstallatie, zuiveringsinstallatie of vervloeiingsinstallatie waarvoor u nog geen omgevingsvergunning heeft.
Als een uitvoeringsovereenkomst en bankgarantie voor u verplicht zijn:
- Stuur ons de ondertekende uitvoeringsovereenkomst binnen 2 weken na de datum die in de beschikkingsbrief staat. Hiervoor gebruikt u onderstaand Model uitvoeringsovereenkomst SDE++.
- Stuur ons de bankgarantie binnen 4 weken na de datum die in de beschikkingsbrief staat. Hiervoor gebruikt u onderstaand Model bankgarantie SDE++.
- Verlenen wij voor een uitbreiding van een productie-installatie een volgende SDE++-subsidie, terwijl de productie van de eerdere SDE++-subsidie nog niet is gestart? Dan is een uitvoeringsovereenkomst ook verplicht als de subsidies bij elkaar opgeteld meer dan € 400 miljoen bedragen.
Aanvragen 2023 verwerkt
In de subsidieronde van 2023 dienden ondernemers en non-profitorganisaties 1.970 aanvragen in voor een bedrag van ongeveer € 16,3 miljard. Dat is ruim 2 keer zoveel als het beschikbare subsidiebudget van € 8 miljard. Uiteindelijk krijgen 1.601 projecten subsidie.
Veel aanvragen zijn afgewezen, omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden. Wij roepen u daarom op om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van uw aanvraag.
Lees het nieuwsbericht RVO roept aanvragers SDE++ op zich goed voor te bereiden.
Veelgestelde vragen over aanvraagfase
Hier vindt u antwoorden op vragen over de aanvraagfase onderverdeeld in thema's.
Heeft u al een brief ontvangen dat u subsidie krijgt? Dan is de realisatiefase begonnen. Heeft u hierover een vraag? Kijk dan bij Veelgestelde vragen over de realisatiefase.
Heeft u uw installatie al in gebruik genomen? Dan bevindt u zich in de productiefase. Heeft u hierover een vraag? Kijk dan bij Veelgestelde vragen over de productiefase.
Algemeen
Ja, maar alleen als er op de locatie voldoende ruimte is om beide productie-installaties te realiseren. U ontvangt geen SDE- en SCE-subsidie voor dezelfde productie-installatie. Wilt u beide subsidieregelingen gebruiken (bijvoorbeeld om het maatschappelijk draagvlak van uw project te vergroten)? Dan stuurt u bij uw aanvragen een gedetailleerde tekening op schaal mee van de productie-installaties op de beoogde locatie. Hieruit blijkt waar u de beide productie-installaties realiseert.
Beide installaties moeten een eigen meter hebben. Zie ook de voorwaarden bij de betreffende regeling.
Omgevingsvergunning
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze vervangt 26 andere wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. In deze wet zijn bijvoorbeeld opgenomen: de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de Waterwet, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Wet natuurbescherming (Wnb). U kunt deze omgevingsvergunning aanvragen bij het Omgevingsloket. Hier staan alle regels van het Rijk, provincies en gemeenten bij elkaar. Het doel is om hiermee de vergunningprocedure te versnellen.
Vergunning in fasen of delen
Voor de SDE moet u een volledige vergunning voor de Omgevingswet hebben. Heeft u deze omgevingsvergunning aangevraagd in verschillende fasen of delen? Dan moet u alle delen of fasen die nodig zijn voor de realisatie van uw installatie, meesturen met uw aanvraag. Dit mag een bestaande Wabo-vergunning zijn, maar ook een nieuwe omgevingsvergunning (dus op basis van de nieuwe Omgevingswet). Dit geldt zowel voor de installatie zelf als voor eventuele nieuwbouw of verbouw die daarvoor nodig is.
Omgevingsvergunning voor bouw en/of milieu
De nieuwe omgevingsvergunningen kunt u in delen aanvragen, bijvoorbeeld voor een technische bouwactiviteit of voor een milieubelastende activiteit. Stel, u bouwt een nieuw gebouw en plaatst daarin een warmtepomp. Dan heeft u voor het gebouw een omgevingsvergunning nodig. Voor de warmtepomp zelf is mogelijk een vergunning voor een milieubelastende activiteit verplicht. Plaatst u een warmtepomp in een bestaand gebouw? Dan is mogelijk alleen een omgevingsvergunning nodig voor de milieubelastende activiteit.
Omgevingsvergunning voor wateractiviteit of voor rijkswaterstaatswerk
In gevallen waarbij eerder een watervergunning nodig was, heeft u onder de nieuwe Omgevingswet een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit nodig. Dit kan een aparte vergunning zijn. Maar u kunt deze ook combineren in één omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld de onderdelen milieu en/of een technische bouwactiviteit. Hierbij kijken we voor welke activiteiten een vergunning nodig is om de installatie te realiseren. Dit mag dus ook nog een bestaande watervergunning zijn, die u eerder heeft aangevraagd.
Hetzelfde geldt voor gevallen waarvoor een WBR-vergunning verplicht is. Deze kunt u nu aanvragen onder de Omgevingswet. Dan is het een omgevingsvergunning voor een rijkswaterstaatswerk.
Omgevingsvergunning voor een flora- of fauna-activiteit (biomassa)
Dit was eerder de natuurvergunning onder de Wet natuurbescherming (Wnb). Voor de SDE is de omgevingsvergunning voor een flora- of fauna-activiteit alleen nodig voor een aantal biomassacategorieën.
Voor de andere categorieën is het binnen de SDE niet verplicht voor flora- en fauna-activiteit een vergunning te hebben. Maar deze kan wel onderdeel uitmaken van de nieuwe omgevingsvergunning, als dit voor uw situatie geldt.
Mijnbouwwetvergunning (geothermie)
Voor geothermie heeft u geen omgevingsvergunning, maar een vergunning voor de Mijnbouwwet nodig. Voor de SDE moet u hiervan minimaal de vergunning ‘toewijzing zoekgebied’ hebben. Dit mogen ook de hierop volgende ‘startvergunning’ of ‘vervolgvergunning’ zijn. Eerder was dit minimaal de mijnbouw opsporingsvergunning of de hierop volgende winningsvergunning. Als deze vergunningen nog geldig zijn, heeft u hieraan voldoende.
Omgevingsvergunning milieuactiviteiten (CCS en CCU)
Voor de categorieën CCS en CCU heeft u voldoende aan een in behandeling genomen aanvraag ‘milieuactiviteiten’ onder de nieuwe Omgevingswet’. Heeft u nog een vergunning voor het milieudeel van de Wabo? Dan is dat ook voldoende.
Wind
Nee, de windviewer gebruikt u voor windturbines van 20 tot 160 meter. Voor kleinere windturbines met een vermogen onder de 100 kW hoeft u bij uw haalbaarheidsstudie geen wind-opbrengstberekening mee te sturen. Voor deze turbines neemt u contact op met uw leverancier om de energieopbrengstberekening op te stellen. Het resultaat hiervan neemt u op in uw aanvraag.
Voor een windturbine tot één MW kunt u mogelijk subsidie aanvragen met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
Vraag bij het waterschap of Rijkswaterstaat zogenaamde 'leggerkaarten' op. Hierop staat of uw beoogde turbine binnen een kern- of beschermingszone van de waterkering valt. In dat geval gebruikt u de categorie 'Waterkering'.
Het maximale bedrag waarvoor u subsidie kunt aanvragen, is afhankelijk van de windcategorie van de gemeente waarin u het project realiseert. De locatie van uw windturbine bepaalt onder welke gemeente uw aanvraag valt. De gemeenten in Nederland zijn ingedeeld in 6 windsnelheidscategorieën. Bekijk hiervoor de kaart Windsnelheid per gemeente in Nederland. Per windcategorie is een SDE++-basisbedrag berekend. Dit is in combinatie met de beoogde locatie (op land, op land met hoogtebeperking of op waterkering).
Let op: de windsnelheid van uw beoogde windturbine op ashoogte bepaalt dus niet de windcategorie en het bijbehorende maximale basisbedrag waarvoor u kunt aanvragen. Met de Windviewer bepaalt u de maximale gemiddelde windsnelheid voor uw beoogde windturbine. Deze waarde geldt als grens voor de windsnelheid waarmee u de subsidiabele productie berekent voor de wind-opbrengstberekening.
Bij vervanging van windturbines kunt u alleen subsidie aanvragen als:
- het vermogen per windturbine ten minste met 1 MW toeneemt;
- de windturbine op het moment van vervanging 15 jaar op de locatie in gebruik was. En ten minste 13 jaar vóór de subsidieaanvraag in gebruik is genomen.
Zon-PV
Vanaf 2018 maakt de SDE+(+) voor de categorieën Zon-PV ≥ 15 kWp onderscheid tussen elektriciteit die de producent aan het net levert (‘netlevering’) en elektriciteit die u zelf gebruikt (‘niet-netlevering’). Hiervoor gelden verschillende basisenergieprijzen en correctiebedragen. U vindt deze in de Aanwijzingsregeling SDE-categorieën.
De werkwijze is:
- In de online aanvraagomgeving geeft u aan welk deel van de productie voor eigen gebruik is (‘niet-netlevering’). Dit kunt u later nog aanpassen. Bijvoorbeeld na de realisatie (en voor de ingebruikname) van de productie-installatie.
- Voor de subsidiebeschikking baseren wij het maximaal te verlenen subsidiebedrag op de basisenergieprijs voor ‘netlevering’. Dus zonder onderscheid in ‘netlevering’ en ‘niet-netlevering’.
- Het eerste voorschot baseren wij op de hoeveelheid ‘netlevering’ en ‘niet-netlevering’ die u opgaf bij uw aanvraag. De daaropvolgende voorschotten baseren wij op de daadwerkelijke productie in het afgelopen kalenderjaar.
- Tot slot stellen wij de voorschotten bij aan de hand van meetwaarden die wij van VertiCer ontvangen. VertiCer labelt de meetwaarden voordat wij ze ontvangen als ‘netlevering’ of ‘niet-netlevering’.
Door de krapte op het elektriciteitsnet mogen productie-installaties maximaal 50% van het piekvermogen terugleveren aan het elektriciteitsnet. U sluit hiervoor een contract af met uw netbeheerder.
In de praktijk halen productie-installaties alleen op heel zonnige dagen hun piekvermogen. En dan ook nog maar een deel van de dag. Het grootste deel van de tijd draait een installatie op minder dan 50% van het piekvermogen. De productie die u ‘mist’ doordat u niet kunt terugleveren, is jaarlijks zo’n 6 tot 7%.
In 2022 gold de 50%-eis al voor grotere installaties met een vermogen van 1 MW of meer. Vanaf de aanvraagronde van de SDE++ 2023 geldt deze eis voor alle zon-PV-installaties, behalve zonvolgende systemen.
- Heeft u al een netaansluiting waarmee u teruglevert? Dan mag u maximaal 50% van het piekvermogen van de aangevraagde zoninstallatie extra contracteren.
- Heeft u al een aansluiting voor een wind- of zonnepark? Dan mag u daarop een nieuwe zon-PV-installatie aansluiten. Daarvoor mag u dan maximaal 50% extra terugleververmogen van de zon-Pv-installatie contracteren.
- Blijkt uw installatie na realisatie minder piekvermogen te hebben? Dan moet u het gecontracteerde terugleververmogen verlagen naar maximaal 50% van het geïnstalleerde piekvermogen.
Wij controleren of u aan deze eisen voldoet.
Bankgarantie en uitvoeringsovereenkomst
Wij moeten uw ondertekende uitvoeringsovereenkomst binnen 2 weken na afgifte van de subsidiebeschikking ontvangen. Wij sturen de uitvoeringsovereenkomst met de subsidiebeschikking mee. U stuurt deze dus na ondertekening naar ons terug. Het verplichte format hiervoor vindt u onder 'Na uw aanvraag'.
Wij moeten uw bankgarantie binnen 4 weken na afgifte van de subsidiebeschikking ontvangen. Een model bankgarantie vindt u onder 'Na uw aanvraag'.
U krijgt schriftelijk bericht als u de productie-installatie in gebruik heeft genomen en u daarmee voldoet aan de verplichting uit de uitvoeringsovereenkomst. Hierna sturen wij de bankgarantie terug.
Als u uw installatie niet tijdig in gebruik neemt, krijgt u een boete. Deze innen wij eerst. Daarna geven wij de bankgarantie terug.
De productie-installatie is in gebruik genomen als u aan 2 voorwaarden voldoet:
- Het vermogen van de gebouwde installatie komt overeen met de subsidieverlening.
- U heeft voor het eerst duurzame energieproductie geproduceerd met de nieuwe installatie (waarvoor Garanties van Oorsprong worden afgegeven). Voor CO2-arme warmte en CO2-arme productie moeten wij eerst het meetprotocol goedkeuren. Dit geldt ook voor het oordeel omtrent geschiktheid. Daarnaast moeten de eerste meetwaarden bij ons binnen zijn.
Zolang de uitvoeringsovereenkomst niet is getekend, krijgt u geen boete. Maar u ontvangt dan ook geen subsidie meer.
Voldoet u niet aan de verplichting uit de subsidiebeschikking om binnen 2 weken na afgifte van de beschikking een uitvoeringsovereenkomst naar ons toe te sturen? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden van de subsidieverlening. Wij stellen dan de subsidie vast op nul.
Nee, u krijgt geen boete, maar u ontvangt dan ook geen subsidie meer. Voldoet u niet aan de verplichting uit de subsidiebeschikking om binnen 4 weken na afgifte van de beschikking een bankgarantie naar ons toe te sturen? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden van de subsidieverlening. In dat geval stellen wij de subsidie vast op nul.
Bij projecten met een uitvoeringsovereenkomst staat in de overeenkomst dat de aanvrager een boete krijgt voor het niet of vertraagd uitvoeren van het project. Deze boete is maximaal 2% van het maximale subsidiebedrag.
In de uitvoeringsovereenkomst is geen uitzondering opgenomen voor overmacht.
Samenwerkingsverband
Ja, maar alleen als u het Model toestemming locatie-eigenaar bij uw aanvraag doet. Met dit formulier geeft de eigenaar toestemming aan het samenwerkingsverband of aan de deelnemer(s) die op de locatie (delen van) de productie-installatie realiseren en exploiteren. U vindt dit formulier op Downloads en hulpmiddelen bij uw aanvraag SDE++.
Voert u werkzaamheden voor het project uit op een locatie die wel eigendom is van een deelnemer uit het samenwerkingsverband? Dan is een toestemmingsverklaring niet nodig.
De subsidiebeschikking komt op naam van de penvoerder van het samenwerkingsverband. Deze is het (enige) aanspreekpunt voor ons. In de beschikking noemen wij wel alle deelnemers van het samenwerkingsverband, die samen de producent zijn.
De penvoerder van het samenwerkingsverband ondertekent de uitvoeringsovereenkomst. De penvoerder moet er met een eigen contract voor zorgen dat de samenwerkingspartners de gesubsidieerde activiteiten (blijven) uitvoeren.
Eén bankgarantie (ter hoogte van 2% van het verleende subsidiebedrag) is voldoende. Het maakt niet uit welke deelnemer uit het samenwerkingsverband de bankgarantie afgeeft.
Ja. U moet alleen wel voor elke wijziging vooraf toestemming aan ons vragen. Dit geldt ook voor wijzigingen in de samenstelling van het samenwerkingsverband. Projectwijzigingen voor de ingebruikname van uw productie-installatie staan wij vrijwel nooit toe. U wijkt dan namelijk af van het projectplan dat wij toetsen in de aanvraagfase. En waarvoor u een subsidiebeschikking kreeg. In de samenwerkingsverklaring heeft u hier ook afspraken over gemaakt. Lees meer over wijzigingen na realisatie: Wijzigt uw project?
Wij doen een MSK-toets één jaar na ingebruikname van de productie-installatie. Dit doen wij om te beoordelen of uw installatie niet méér steun ontvangt dan volgens Europese regels is toegestaan. Dit kan het geval zijn als deelnemers aan het samenwerkingsverband ook andere subsidies of steun dan de SDE++ hebben ontvangen voor de productie-installatie. Of dit nog in de toekomst gaan ontvangen.
Voor de volgende technieken voeren wij altijd een MSK-toets uit. Dit doen wij ook als het project geen andere subsidie of steun krijgt:
- restwarmte
- elektroboiler
- afvang en permanente opslag van CO2
- afvang en gebruik van CO2
- verlengde levensduur-categorieën voor de productie van hernieuwbare warmte of voor de gecombineerde opwekking van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte door verbranding
De MSK-toets kan leiden tot een verlaging van de subsidie. U maakt als samenwerkingsverband onderling afspraken over een mogelijke verlaging van de subsidie. Als wij een MSK-toets doen, moeten alle deelnemers aan het samenwerkingsverband daarnaast een overzicht aan ons laten zien. Hierop moeten staan:
- de daadwerkelijke investeringskosten
- overige kosten en baten gedurende de exploitatie
- de al ontvangen subsidies en overige steun
- de nog te ontvangen subsidies en overige steun
Wij toetsen alle kosten. Blijkt het project meer steun te krijgen dan mag? Dan volgt een korting die voor het hele project geldt.
Kijk voor meer informatie over MSK-toetsing op de pagina SDE(+)(+): MSK-toets.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei