Aanvragen SDE++
Wilt u SDE++-subsidie aanvragen? Hier leest u welke stappen u neemt en hoe u uw aanvraag digitaal indient.
Deze regeling is gesloten. U kunt geen aanvraag meer indienen. We verwachten dat voor de zomer een nieuwe aanvraagronde opengaat. Houd onze website in de gaten voor de precieze data.
Op de hoofdpagina leest u voor welke technieken u een aanvraag kunt indienen. De specifieke voorwaarden per categorie leest u in de brochure 2022.
Aanvraagproces
U kunt alleen een aanvraag indienen voor een goed voorbereid project. Het kan zijn dat uw projectvoorbereiding nog niet is afgerond op het moment van de openstelling. U kunt dan pas in een latere fase of in een volgende openstellingsronde uw aanvraag indienen.
U moet beschikken over alle voor de categorie verplichte bijlagen. Deze kunnen verschillen per categorie. Ontbreken er verplichte bijlagen? Dan kunt u (nog) geen aanvraag indienen. Lees meer over verplichte bijlagen op de pagina Bijlagen bij uw aanvraag SDE++.
In de online aanvraagomgeving logt u in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag deze dan op tijd aan. Houd rekening met een verwerkingstijd van 1 tot 5 werkdagen.
Kunt u geen eHerkenning gebruiken? Dan kunt u als particulier ook inloggen met uw DigiD. U gebruikt dan de DigiD-app of DigiD met sms-controle.
Het is niet mogelijk om SDE++-subsidie aan te vragen met een ketenmachtiging.
Lees meer over de verschillende manieren van inloggen.
U maakt uw aanvraag aan door de volgende stappen te volgen:
- Klik in de online aanvraagomgeving op 'Aanvragen' onder het kopje ‘Direct regelen’. Log in met eHerkenning (of DigiD) op het eLoket. Als u voor het eerst inlogt, komt u in een profielscherm. Vul daar alle verplichte velden in en sla deze op. Daarna wordt u uitgelogd en moet u opnieuw inloggen.
- Via de tab 'Nieuwe aanvraag' opent u in de ‘Formulierencatalogus’ het formulier 'Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie 2022 (SDE++)'.
- Kies op het tabblad 'Thema selecteren' de categorie waarvoor u wilt aanvragen.
- Kies het juiste formulier door een aantal vragen te beantwoorden.
- Vul alle gegevens van uw beoogde installatie in op het formulier.
- Controleer uw invoer met de knop 'Controleren' voordat u naar een volgend tabblad gaat. Ontbreken er gegevens of heeft u bepaalde gegevens niet juist ingevoerd? Dan krijgt u een melding.
- In het laatste tabblad van het aanvraagformulier voegt u de bijlagen toe. Bij de verplichte bijlagen staat een sterretje (*).
- Controleer de aanvraag op fouten voordat u deze verzendt. Krijgt u toch foutmeldingen? Ga dan naar het tabblad met de fout om uw invoer te corrigeren.
- Vul alle vragen naar waarheid in.
U houdt rekening met het volgende:
- Uw aanvraagformulier wordt automatisch opgeslagen als u naar een volgend tabblad gaat. U kunt de gegevens ook zelf tussendoor opslaan. U kunt na het opslaan uitloggen en op een later moment opnieuw inloggen. U kunt dan verder gaan waar u was gebleven.
- Scan eerst alle bijlagen in en upload ze naar het eLoket. Is het bestand groter dan het maximum van 20 MB per bijlage? Stuur dan de bijlage in meerdere delen met uw aanvraag mee.
- Wilt u aanvragen voor de windcategorieën of voor vergistingsinstallaties? U kunt hiervoor een gebundelde aanvraag indienen. Dit kan handig zijn als u met andere aanvragers het project wilt uitvoeren, maar dat alleen wilt doen als alle aanvragen in de bundel worden gehonoreerd.
- Geef bij de aanvraag duidelijk aan of u een middelgrote of kleine mkb-onderneming heeft. Dit bepaalt u eenvoudig met de mkb-toets.
Onder 'Downloads' op deze pagina vindt u meer informatie over gebundeld aanvragen en de mkb-toets.
U kunt uw aanvragen alleen indienen tijdens een openstellingsronde. Het eLoket gaat ongeveer 2 weken voor de openstellingsronde open voor het in concept klaarzetten van uw aanvraag.
De openstellingsronde kent meerdere fasen met oplopende maximale aanvraagbedragen. U dient uw aanvraag in binnen de fase waarin uw aanvraagbedrag past. Lees meer over hoe de gefaseerde openstelling werkt op de pagina 'Kenmerken SDE++'.
U houdt rekening met het volgende:
- Om uw formulier te verzenden, klikt u op ‘Naar verzenden’ onder het tabblad ‘Controleren’. Alle vragen en antwoorden verschijnen dan onder elkaar op het scherm. Controleer uw aanvraag nogmaals nauwkeurig en check of u alle vereiste vergunningen en bijlagen heeft bijgevoegd.
- Vink ‘Verklaring en ondertekening’ aan. Dien de aanvraag definitief in door op ‘Ondertekenen en verzenden’ te klikken. Direct na verzending ontvangt u een ontvangstbevestiging met een projectnummer op het e-mailadres dat u in uw profiel hebt opgegeven. Dit nummer gebruikt u bij correspondentie over uw aanvraag.
- Uw aanvraag is opgeslagen in 'Mijn Overzicht'; daar vindt u deze altijd terug.
- Aanvragen die wij ontvangen na 17:00 uur of op een niet-werkdag, tellen mee als 'ontvangen op de volgende werkdag'. Dit geldt ook bij de start van een nieuwe fase. Dit is belangrijk, omdat wij aanvragen behandelen op volgorde van binnenkomst. Binnen een werkdag (van 17:00 tot 17:00 uur de volgende werkdag) maakt het tijdstip van ontvangst van de subsidieaanvraag niet uit.
Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst:
- Ontvangen wij op een dag meer aanvragen dan het nog beschikbare budget? Dan rangschikken we deze op subsidiebehoefte en euro per ton CO2.
- Valt de budgetgrens tussen aanvragen met een gelijke subsidiebehoefte? Dan loten we tussen deze aanvragen. U leest meer over deze rangschikking op de pagina 'Kenmerken SDE++'.
Hoe beoordelen wij uw aanvraag?
- Volledigheidstoets: wij behandelen uw subsidieaanvraag alleen als deze volledig is. De datum waarop wij de volledige aanvraag hebben ontvangen, bepaalt de rangschikking van uw aanvraag.
- Inhoudelijke toets: wij controleren of uw subsidieaanvraag voldoet aan de subsidievoorwaarden aan de hand van de technische en financiële gegevens in uw aanvraag.
- Als wij vragen hebben, benaderen wij u voor aanvullende/ontbrekende gegevens.
- U ontvangt binnen 13 weken na uw aanvraag een brief met de beschikking. Deze periode kunnen wij eenmalig met maximaal 13 weken verlengen.
Na het beoordelen, sturen wij u een beschikking. Is de beschikking positief? Dan geldt het volgende:
- De subsidie die wij u toekennen, is een maximumbedrag over de hele looptijd van de subsidie.
- U ontvangt pas subsidievoorschotten als u uw installatie heeft gerealiseerd en deze exploiteert.
U start met de realisatie van uw project na ontvangst van de beschikking. U heeft daarbij een aantal verplichtingen. Welke dat zijn en wat u na de beschikking nog meer kunt verwachten, leest u in uw beschikking en op de pagina’s Realiseren en Beheren.
Is uw beschikking negatief? Dan kunt u bezwaar en beroep indienen binnen 6 weken na de datum van afgifte van de beschikking. In uw beschikking leest u hoe u bezwaar maakt.
Downloads
Vragen over de SDE++?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat