Downloads en hulpmiddelen bij uw aanvraag SDE++
Wilt u de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen? Op deze pagina vindt u de bijlagen die u moet meesturen en enkele hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor uw aanvraag.
Let op: op deze pagina staan nog de downloads van de aanvraagronde van 2024. Zodra de versies van 2025 klaar zijn, plaatsen we deze hier.
Downloads voor alle aanvragers
Er zijn enkele algemene bijlagen die u bij de meeste technieken moet meesturen bij uw aanvraag. Hieronder vindt u de downloads die u hierbij nodig heeft.
Bij uw aanvraag stuurt u een haalbaarheidsstudie mee als bijlage. Gebruik hiervoor onderstaand 'Model haalbaarheidsstudie'. Bekijk voor de verplichte onderdelen de ‘Handleiding haalbaarheidsstudie’.
Met dit formulier geeft de eigenaar van de locatie u toestemming voor het plaatsen en exploiteren van een productie-installatie op deze locatie tijdens de looptijd van de subsidie.
Gaat u elektriciteit produceren en maakt u voor uw productie-installatie gebruik van een grootverbruikersaansluiting? Dan heeft u een transportindicatie van uw netbeheerder nodig die geldig is voor de ronde waarin u subsidie aanvraagt. Deze kunt u naar verwachting aanvragen vanaf een maand voor de openstellingsronde. De meeste netbeheerders hebben voor het opvragen een digitaal loket ingeregeld. Klik op uw netbeheerder voor meer informatie hierover.
Netbeheerders
Weet u niet wie uw netbeheerder is? Doe de check op www.eancodeboek.nl.
De netbeheerder baseert zich bij het opstellen van de transportindicatie op onderstaand voorbeeld.
Downloads voor specifieke technieken
Naast de algemene bijlagen moet u per SDE++-techniek meestal nog extra bijlagen meesturen. Hieronder staan per categorie de downloads en hulpmiddelen die u hierbij kunt gebruiken.
- De Windviewer kunt u gebruiken om de maximale gemiddelde windsnelheid voor uw windrapport na te gaan.
- Voor de onderbouwing van de hoogtebeperking kunt u de Viewer Hoogtebeperkingen Luchtvaart en de Notitie hoogtebeperkte categorie Wind op land gebruiken.
Voor dakgebonden productie-installaties zendt u een verklaring draagkracht dakconstructie als bijlage mee. Hiervoor kunt de twee onderstaande downloads gebruiken.
- Op het Nederlandse Olie- en Gasportaal (NLOG) vindt u het softwarepakket van DoubletCalc en de handleiding hiervan. Hiermee berekent u op basis van de geologische onderbouwing het indicatieve P50-vermogen van het geothermiedoublet.
- Voor projecten in de categorie Geothermie is een geologisch onderzoek nodig. Hieronder vindt u het TNO-rapport waaraan de geologische onderbouwing van uw SDE++-subsidieaanvraag minimaal moet voldoen.
Voor dakgebonden productie-installaties zendt u een verklaring draagkracht dakconstructie als bijlage mee. Hiervoor kunt de twee onderstaande downloads gebruiken.
Voor dakgebonden productie-installaties met warmtepomp zendt u een verklaring draagkracht dakconstructie als bijlage mee. Hiervoor kunt de twee onderstaande downloads gebruiken.
Met uw aanvraag zendt u een verklaring van transport- en opslagcapaciteit en een rapport vereiste informatie transport en opslag mee. U kunt hiervoor de twee onderstaande downloads gebruiken.
Vraagt u samen subsidie aan?
Vraagt u SDE++-subsidie aan voor een project dat u uitvoert met meerdere partijen? En richt u hiervoor geen gezamenlijk bedrijf (een projectentiteit) op? Dan stuurt u een samenwerkingsverklaring mee met uw aanvraag. Hiervoor kunt u onderstaande download gebruiken.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei