SDE++: Realiseren
Heeft u van ons een positieve subsidiebeschikking ontvangen? Dan kunt u uw plan gaan uitvoeren en de productie-installatie bouwen. Lees welke stappen u nog moet nemen om uw installatie te realiseren en in gebruik te nemen.
Wat is de realisatiefase?
U hebt van ons een brief ontvangen dat uw subsidieaanvraag is toegekend. Dit noemen we een positieve beschikking. Nu begint de realisatiefase van uw project. Dit is de fase tussen de ontvangst van uw positieve subsidiebeschikking en het moment dat u begint met de exploitatie van uw productie-installatie. U brengt in deze fase uw projectplan tot uitvoering. U moet hierbij voldoen aan de voorwaarden die in uw subsidiebeschikking staan. Daarnaast moet u nog enkele stappen doorlopen om uw installatie te realiseren. Dit doet u voordat u de installatie in gebruik neemt.
Stappenplan realisatiefase
Na de beschikking zijn er enkele verplichte momenten om de installatie te realiseren. Dit stappenplan is hiervan een globaal overzicht.
U rapporteert elk jaar over de voortgang van uw project tot het moment dat u uw productie-installatie in gebruik neemt. Wij sturen u hiervoor elk jaar een brief.
Dit geldt niet voor een project in de categorieën Zon-PV tussen 15 kWp en 1 MWp.
U stuurt ons afschriften van uw opdrachtverstrekkingen. Hierop staan de opdracht(en) voor de levering van onderdelen voor de bouw van de productie-installatie beschreven. In de beschikkingsbrief staat wanneer u dat moet doen.
Voor de categorieën Zon-PV tussen 15 kWp en 1 MWp hoeft u geen opdrachtverstrekking op te sturen.
Voordat u de productie-installatie bouwt, regelt u het transport voor de hernieuwbare energie die u gaat opwekken of voor de CO2 die u gaat afvangen. Bij Hernieuwbare elektriciteit en Hernieuwbaar gas neemt u contact op met uw regionale netbeheerder om een netaansluiting te vragen. Let op: hieraan zijn kosten verbonden en de afhandeling van de aanvraag kan behoorlijk wat tijd kosten. De netbeheerder kijkt dan naar de inpassing van de gevraagde capaciteit en de planning.
Bij productie-installaties in de categorieën Hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie neemt u contact op met de eigenaar van het warmte- of CO2-transportnet waarop u wilt leveren.
Voor productie-installaties in de hoofdcategorieën Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbare warmte en Hernieuwbaar gas dient u bij VertiCer een vaststellingsverzoek in. Dit doet u kort vóórdat de installatie produceert. Wanneer uw installatie is vastgesteld, krijgt u bericht van VertiCer. Deze organisatie informeert ons.
Let op: u zorgt er zelf voor dat u iedere 5 jaar uw inschrijving bij VertiCer op tijd verlengt. U loopt het risico subsidie mis te lopen als u dat niet op tijd doet.
Bij productie-installaties in de hoofdcategorieën CO2-arme warmte en CO2-arme productie dient u bij uw meetbedrijf een verzoek tot oordeel omtrent geschiktheid in. Dit doet u vóórdat de installatie produceert.
Daarnaast stelt u samen met het meetbedrijf een meetprotocol op. Het erkende meetbedrijf stuurt die naar ons.
Voor uw productie-installatie ontvangt u een EAN-code van de netbeheerder of VertiCer. Een EAN-code is een uniek 18-cijferig nummer waaraan een netbeheerder uw aansluiting herkent.
Voor CO2-arme warmte en CO2-arme productie staat uw EAN-code al in uw beschikking.
U neemt uw productie-installatie in gebruik binnen de wettelijk vastgestelde termijn. Deze staat in de brief van uw subsidiebeschikking.
De subsidielooptijd start op het moment dat u de installatie in gebruik neemt. Uw productie-installatie is in gebruik genomen als deze in staat is om de energie op te wekken of te leveren waarvoor deze bedoeld is.
Is uw productie-installatie bijna klaar voor gebruik? Dan ontvangt u enkele maanden vóór de door u opgegeven realisatiedatum een formulier waarop u de verwachte productie voor de komende periode aangeeft. Dit formulier stuurt u ingevuld terug naar ons.
Heeft u een installatie in een van de Zon-PV-categorieën? Dan krijgt u geen formulier. Nadat wij van VertiCer de inschrijving hebben ontvangen en beoordeeld, regelen wij voor u uw voorschot in.
- Voor productie-installaties in de hoofdcategorieën Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbaar gas en Hernieuwbare warmte.
Zodra Verticer het verzoek tot vaststelling heeft goedgekeurd ontvangen wij daarover bericht. Wij beoordelen dan de vaststelling van de installatie.
Of uw aanvraag al is goedgekeurd kunt u zien in MyCertiQ. Hoe u dit kunt raadplegen vindt u in de Handleiding Producent op de downloadpagina van VertiCer.
- Voor productie-installaties in de hoofdcategorieën CO2-arme warmte en CO2-arme productie.
Hebben wij het meetprotocol en het oordeel omtrent geschiktheid ontvangen van het (erkende) meetbedrijf? Dan beoordelen wij deze inhoudelijk. Zijn deze opgesteld volgens de eisen? Dan informeren we u en het meetbedrijf binnen ongeveer 4-6 weken en ontvangt u van ons een voorschotformulier.
Pas als alle bovenstaande stappen zijn doorlopen, kunt u voorschotten ontvangen.
Bij de hoofdcategorieën Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbaar gas en Hernieuwbare warmte betalen wij het eerste voorschot 4 tot 6 weken nadat wij de vaststelling van Verticer hebben ontvangen.
Voor de hoofdcategorieën CO2-arme warmte en CO2-arme productie betalen wij het eerste voorschot 4 tot 6 weken nadat wij van u het voorschotformulier hebben ontvangen.
Wijzigingen doorgeven
Wilt u een wijziging doorgeven? Dan mailt u deze naar sde@rvo.nl. Vermeld hierbij het projectnummer dat in uw beschikkingsbrief staat. Dit begint met ‘SDE’, gevolgd door 7 cijfers.
Wijzigingen die u per mail kunt doorgeven:
- een andere contactpersoon opgeven of nieuwe contactgegevens
- een verhuizing
- een nieuw bankrekeningnummer
Veelgestelde vragen over realisatiefase
Nee, er is geen uitstel mogelijk op de startdatum van de subsidie. Bij uitstel van de realisatie krijgt u alleen toestemming (een ontheffing) om de installatie één jaar later in gebruik te nemen. De subsidieperiode start dus op de oorspronkelijke uiterste datum van ingebruikname.
Ja, bijvoorbeeld als u een grootverbruikersaansluiting heeft voor een SDE+(+)-aanvraag en u een extra allocatiepunt wilt plaatsen voor een nieuwe SCE-aanvraag. Achter de grootverbruikersaansluiting moet u dan wel zorgen voor aparte allocatiepunten voor het SDE- en het SCE-project.
Zon-PV
Nee, u krijgt om deze reden geen uitstel. Enkele maanden voordat de termijn verstrijkt, ontvangt u een brief waarin wij vragen naar de voortgang van het project. Met het bijgevoegde antwoordformulier vraagt u om uitstel. Hierbij moet u een getekende opdrachtbevestiging voor de zonnepanelen of een aansluit- en transportovereenkomst (ATO) meesturen om de voortgang in de realisatie aan te tonen.
Een project is gerealiseerd als uw productie-installatie:
- is aangesloten op het elektriciteitsnet met een grootverbruikersaansluiting;
- gereed is om in gebruik te nemen.
Voordat wij voorschotten uitbetalen, moet VertiCer (voorheen CertiQ) de installatie hebben vastgesteld. Lees meer in het Stappenplan realisatiefase.
Ja, dat mag alleen als u per beschikking een bruto-productiemeter plaatst tussen uw productie-installatie en uw grootverbruikersaansluiting. Als u gebruikmaakt van de SDE-subsidie, moet u per beschikking de productie meten. Heeft u bijvoorbeeld 3 beschikkingen? Dan plaatst u dus 3 bruto-productiemeters.
Staan uw productie-installaties op verschillende adressen, maar levert u de elektriciteit via één grootverbruikersaansluiting? Plaats ook dan voor iedere beschikking een bruto-productiemeter. Vraag meer informatie hierover op bij de netbeheerder of een erkend meetbedrijf.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei